Brenda de Groot

Hi!

Ik ben Brenda, 27 jaar, ben afgestudeerd als psycholoog en primatoloog (wat inhoudt dat ik nu veel van apen weet), hou van dieren, tekenen en schrijven, en mijn missie is om speciesisme de wereld uit te helpen.

Ik begon deze site als blog over veganisme, om mensen te helpen om diervriendelijker te eten en te leven.

Op dit moment ben ik m’n site aan het ombouwen. Ik wil er een persoonlijke website / portfolio / kunstproject / educatieproject van maken, om zo mijn doel om dieren op de kaart te brengen als individuen te bereiken (plus alle positieve gevolgen daarvan!).

Deze about-pagina is dus ‘under construction’, maar nu weet je in ieder geval waar ik achter de schermen mee bezig ben!

Lees lekker een artikel dat er al staat, probeer ook vooral een recept uit (ik raad dat chocolade-bananenijs aan), en schroom niet om een berichtje achter te laten. Dat vind ik altijd leuk!

Groetjes,

Brenda

Smart monkey with a book illustration

Ethiek

“Waarom vegan?”

Even je bovenkamer afstoffen met diepgaande artikelen over ethiek, dierenrechten, en de psychologie achter veganisme.
Ook lees je hier alles over de wondere wereld van de dieren. Kortom, de redenen waarom de hele wereld vegan zou moeten zijn.

Monkey with a big smoothie bowl

Health & Food

“Hoe vegan?”

Hier vind je artikelen over plantaardige voeding en veganistisch leven. Wetenschappelijk onderbouwd, want ik hou niet van onzin. En vooruit – af en toe komt hier ook een simpel en gezond recept voorbij.

Whole foods, plant-based is how I roll.

Monkey swinging on a liana - Vegan Monkey

Monkeys

“Omg apen!”

Ja, je moet wat over me weten: ik ben gek op apen. Zo gek dat ik er zelfs op afgestudeerd ben. Met alle soorten van genoegen sleep ik je mee in mijn grenzenloze fascinatie. Daarom plaats ik op maandagen – Monkey Monday! – een artikel over apen, hun leven en hun gedrag.

Long-tailed macaque (Macaca fascicularis) in the Sacred Monkey Forest, Ubud, Bali

Dieren

Het is tijd dat we de wezens waarmee we de aarde delen weer gaan zien als de individuen die ze zijn. Dieren zijn geen producten, maar hebben een innerlijk leven zoals ook mensen dat hebben. Ze kunnen pijn en blijdschap voelen, zich verheugen en doodsangst uitstaan.

Naar mijn bescheiden mening zijn we met z’n allen te mens-gefocust geworden. Kunnen we niets aan doen, want we leven nu eenmaal niet meer in grottenstelsels maar in steden waar de enige dieren die je tegenkomt de duif op je balkon en de mieren in je keukenkastje zijn.

Maar er is zoveel meer. Wilde wolven, slingerapen hoog in de bomen van verre regenwouden, en walvissoorten waar we nog nauwelijks iets van weten. Hoe leven ze? Wat zien ze? Wat gaat er in hun hoofd om? Dat zijn de vragen waar je me in het holst van de nacht voor kunt wakkermaken.

Ik wil mijn passie voor dieren ontzettend graag delen. En ik begin bij mijn favoriete diersoort: de apen. Dus of je het nu leuk vindt of niet, monkeys are part of the deal!

De Planeet

Naast dierenrechten is er nog een reden waarom ik vind dat veganisme de status quo zou moeten zijn: voor onze planeet.

Het klimaatprobleem is het grootste probleem van deze tijd. Het gehalte CO2 dat we met z’n allen produceren stijgt exponentiëel, en daarmee de temperatuur op Aarde. Oceanen verzuren, ijskappen smelten, en complete ecosystemen storten in [2]. Als we nu geen maatregelen nemen, kan ons leven er over 20 jaar al heel anders uitzien. Angstaanjagend anders.

Om een ramp te voorkomen moet de uitstoot van broeikasgassen omlaag. En de meest effectieve manier om dat voor elkaar te krijgen, is door minder dierlijke producten te eten [3]. Bij de productie van vlees, vis, zuivel en eieren komen er meer broeikasgassen vrij dan in de gehele transportindustrie – dat zijn alle auto’s, vrachtwagens en vliegtuigen bij elkaar [4]. Eén kilo rood vlees stoot bijvoorbeeld evenveel broeikasgassen uit als 250 km autorijden [4].

Je hoeft nu echt niet in één klap veganist te worden. Iedere stap naar minder dierlijke producten juich ik al van harte toe, want echt: alle kleine beetjes helpen. Zeven mensen die één dag plantaardig eten maken al één hele veganist. Doe wat je kunt, op jouw tempo, maar wel met de planeet in je achterhoofd.

Macaca fascicularis - Crab-eating macaque looking in lens

Health & Food

Als je de vegan lifestyle een kans besluit te geven, is de eerste vraag die op je lippen brandt waarschijnlijk: hoe pak ik dat in vredesnaam aan?

No worries.

Voor vragen als “Wat eet je als vegan?”, “Krijg je wel genoeg eiwitten en vitamines binnen?” en “Wat zijn de feiten en wat complete bullfictie?” zit je hier goed.

Als gezondheidsfriemel ben ik fan van een whole foods, plant-based voedingsstijl: gerechten met plantaardige producten die niet of zo min mogelijk bewerkt zijn. Wat jij daarvan terugziet op Vegan Monkey zijn gezonde, simpele recepten (met vooral veel groenten en plantaardige eiwitten), reviews, en informatieve artikelen met wetenschappelijk onderbouwde feiten. Ik sta altijd versteld van de hoe weinig weinig wetenschappelijke backup mensen geven voor hun gezondheidsclaims. Onzin, pseudowetenschap en kwakzalverij komt er bij mij niet in! Mocht je ergens een bronvermelding missen, laat het me even weten want dan voeg ik die toe.

Tot slot

Ik schrijf voor iedereen die geïnteresseerd is in veganisme, van newbie tot dierenactivist. Ook als je geen vegan bent, ben je van harte welkom hier. Wees gerust, want ik zal je echt niet pushen om cold turkey (ha!) veganist te worden. Iedere stap in de goede richting juich ik toe, of dat nu een muizenpasje of mijlpaal is.

Maar ik heb nu alweer lang genoeg gepraat. Ga de website ontdekken! Lees een artikel, probeer een recept of bekijk een illustratie.
Learn, get inspired and spread the message. En aarzel vooral niet om een berichtje achter te laten, dat vind ik altijd leuk.

Veel plezier!

This post is also available in EN