Brenda de Groot

Hi there!

Welkom op mijn website. Ik ben Brenda, 28 jaar, ben afgestudeerd als psycholoog en primatoloog, en op deze site schrijf en illustreer ik over mijn grootste passies: dierethiek, apen en veganisme.

Ik wil je inspireren, informeren, laten nadenken, en je net zo denderend enthousiast maken over dieren en plantaardig eten als dat ik dat ben. En yup, that is totally part of my good evil plan.

Ik schrijf namelijk niet alleen maar omdat ik het leuk vind om stukjes te tikken en  op een esthetisch aangename manier mijn obsessies te ventileren. Ik heb ook nog een missie.

Ik wil de antropocentrische status quo veranderen.

Antropocentrisme is het idee dat de mens het middelpunt van het bestaan is, het belangrijkste van alles dat er is. Onze huidige maatschappij is antropocentrisch, en dat vormt een probleem voor alle andere diersoorten waar we deze planeet mee delen. We buiten dieren uit en verwoesten de natuur die zij hun thuis noemen, met als reden omdat we er zelf beter op willen worden. “Niet omdat het moet, maar omdat het kan.”

Ik wil een wereld waarin we andere dieren als de individuen behandelen die ze zijn, en ze de morele rechten geven die ze verdienen, omdat ze intrinsieke waarde hebben. Een wereld zonder speciesisme, antropocentrisme voorbij.

Ambitieus? Misschien. Onmogelijk? Dat denk ik niet.

Ik ken wel meer mensen die begonnen met de zin “I have a dream” en die vervolgens waarmaakten. Ik zet al m’n kennis en creativiteit in om m’n diervriendelijke doel te bereiken, of dat nu artikelen, boeken, lezingen, recepten of illustraties zijn.

Voor vragen, opmerkingen, verzoeken en andere berichten kun je me bereiken via brenda[apenstaartje]brendadegroot.com.

– Temporary side note –

Ik begon deze website als een blog over veganisme. Niet verwonderlijk, als je nagaat dat het de meest morele manier van leven is.

Daarom wil ik mensen inspireren om ook vaker veganistisch te eten. Ik ben een ontzettende gezondheidsfreak en strooi dan ook graag en gul met artikelen over vegan food. Goed voor mij (want ik vind het leuk om te doen), goed voor jou (want wie wil er nou niet goddelijke bananencake als ontbijt), goed voor de dieren en goed voor de planeet.

Omdat ik momenteel bezig ben mijn site om te bouwen van vegan blog naar persoonlijke website, vind je nu nog hoofdzakelijk artikelen over veganisme.

Enjoy them terwijl ik verder werk aan meer!

Smart monkey with a book illustration

Ethiek

“Waarom vegan?”

Even je bovenkamer afstoffen met diepgaande artikelen over ethiek, dierenrechten, en de psychologie achter veganisme.
Ook lees je hier alles over de wondere wereld van de dieren. Kortom, de redenen waarom de hele wereld vegan zou moeten zijn.

Health & Food

“Hoe vegan?”

Hier vind je artikelen over plantaardige voeding en veganistisch leven. Je leest hier over vegan eiwitten, en hoe je stap voor stap de gezondste smoothie bowl bouwt die ooit is gemaakt. Alle artikelen zijn wetenschappelijk onderbouwd, want onzin komt er bij mij niet in.

Monkey with a big smoothie bowl

Recepten

“Easy whole foods, plant-based”

Voor wie op zoek is naar een gezond vegan recept waar je niet urenlang voor in de keuken hoeft te staan en dat deze ook niet achterlaat in een staat die doet vermoeden alsof er zojuist de Derde Wereldoorlog is uitgebroken.

Enjoy!

 

Mijn suggesties om meteen goed van start te gaan:

Speciesisme
en wat er mis mee is

Vegan voor de planeet
a.k.a. ‘vegan voor het redden van je eigen vege lijf’

Tails of Cambodia
Primate conservation educatieproject

Terugwijzen
opinieartikel

Portfolio
met illustraties

This post is also available in EN