0
Brenda de Groot

Hi!

Van harte welkom op mijn website.

Ik ben Brenda, 29 jaar, afgestudeerd in primatologie en psychologie, en houd me in het dagelijks leven bezig met onderzoek doen, schrijven, en illustreren – voor en met mensen en organisaties die zich inzetten voor een rechtvaardige wereld voor dieren en de natuur.

Dieren hebben me altijd al mateloos gefascineerd. Ze vormen de rode draad die door mijn leven loopt, en tot op de dag van vandaag houd ik me bezig met al die andere levende wezens waar we onze planeet mee delen. Ik bestudeer hoe ze denken, hoe ze leven, wat hun grootste bedreigingen zijn en hoe wij hen kunnen helpen deze het hoofd te bieden. Eén van de krachtigste instrumenten die we daarbij kunnen inzetten is educatie. Zoals een wijs man ooit zei:

"Education is the most powerful weapon which you can use to change the world."

- Nelson Mandela

Ik combineer mijn kennis van diercognitie, diergedrag, psychologie, natuurbehoud en ethiek met mijn creativiteit, om mensen van allerlei verschillende leeftijden en achtergronden te informeren en hen net zo enthousiast te maken over dieren als dat ik dat ben. Want precies die passie, die fascinatie voor alles dat leeft, dát is het ingredient waar we de wereld mee kunnen veranderen.

Mocht je benieuwd zijn naar de projecten die ik heb gedaan, mijn illustraties, het huisaapje Bambú, of mijn cv, schroom dan niet om een kijkje te nemen door op de links te klikken.

Vragen? Opmerkingen? Tips of andere goede suggesties die je met me wilt delen? Stuur ze! Je kunt me bereiken via brenda[apenstaartje]brendadegroot.com.

- For a world beyond speciesism -

Sinds de dag dat ik mijn website lanceerde luidt de ondertitel “For a world beyond speciesism”. En dat is niet zonder reden.

Speciesisme is discriminatie op basis van soort, en vormt een van de grootste morele problemen van deze tijd.

Speciesisme is de reden dat we honden aaien en varkens eten, dat paarden namen en koeien nummers hebben, en waarom we sommige dieren als producten en machines behandelen in plaats van de levende en voelende wezens die ze zijn. Doordat we niet-menselijke dieren als moreel minderwaardig beschouwen buiten we ze uit en verwoesten we de natuur die zij hun thuis noemen. In mijn optiek is dit onrechtvaardig en immoreel.

Zowel de wetenschap als ons aangeboren vermogen empathie te voelen leert ons dat dieren bewuste wezens zijn met gevoel. Dit vormt een meer dan degelijk argument om dieren morele status en -behandeling te geven. Om met de beroemde woorden van de filosoof Jeremy Bentham te spreken:

The question is not
Can they reason?, nor
Can they talk?, but
Can they suffer?

 

Speciesisme is een nog vrij onderbelicht onderwerp, en omdat verandering begint met bewustwording zet ik me in om hier meer licht op te werpen. Voor een wereld zonder speciesisme, waarin we dieren behandelen als de individuen die ze zijn.

Let's talk Vegan

Ik begon deze website drie jaar geleden, als blog over veganisme. Niet geheel onlogisch, want als je de ethiek in de praktijk brengt, kom je op veganisme uit. Als we erkennen dat dieren bewuste wezens zijn, met gevoelens en dus intrinsieke waarde, dan zouden we op z’n minst moeten voorkomen dat ze onnodig lijden door ons toedoen.

Veganisme is een leefwijze is die erop gericht is om de uitbuiting van, en wreedheden naar, dieren te voorkomen. Dit geldt voor zowel voeding als kleding en vermaak.

Het fundament van een vegan leefstijl is een plantaardig eetpatroon, zonder vlees, vis, eieren of zuivelproducten. Dat is niet omdat deze producten standaard ongezond zijn, of omdat veganisten er een of andere sadistische behoefte op na houden om henzelf en hun medemens de geneugten van het leven te ontnemen, maar simpelweg omdat de manier waarop dierlijke producten worden verkregen onethisch is.

Achter ogenschijnlijk doodonschuldige dingen (pun intended) zoals boterhamworst, vissticks en kaasomeletten schuilt een industrie waarin miljarden dieren systematisch en op gruwelijke wijze worden uitgebuit en gedood. Deze soortoverschrijdende genocide is bovendien onnodig, omdat we in onze huidige maatschappij kerngezond stokoud kunnen worden met een plantaardig eetpatroon. Bovendien bestaat er een scala aan alternatieven voor onze favoriete dierlijke producten, waardoor we zelfs op levensstandaard niet in hoeven boeten.

Veganisme is naar mijn mening een morele nullijn. In de ideale wereld zou veganisme de status quo zijn van onze maatschappij. Maar de realiteit is dat we daar bij lange na nog niet zijn. De twee grootste redenen hiervoor zijn dat mensen niet zien – of niet willen zien – wat er achter de gesloten deuren van de vee- en visindustrie plaatsvindt, en dat het eten van dierlijke producten diep in onze cultuur, tradities en gewoonten zit verankerd.

En daar wil ik met alle liefde wat aan doen.

Om alle vegan newbies (en plant-based veteranen) te inspireren om vaker/gezonder/gemakkelijker veganistisch te eten, strooi ik graag en gul met artikelen over vegan food. Wetenschappelijk onderbouwde essays, stappenplannen, recepten en complete boodschappenlijsten – je vindt het hier. Ik ben een ontzettende gezondheidsfreak, dus whole foods, plant-based is how I roll.

En oh ja, naast dierenrechten is een veganistische leefstijl ook nog eens goed voor de planeet.

Smart monkey with a book illustration

Ethiek

“Waarom vegan?”

Even je bovenkamer afstoffen met artikelen over ethiek, dierenrechten, en de psychologie achter veganisme.
Ook lees je hier alles over de wondere wereld van dieren. Kortom, de redenen waarom de hele wereld vegan zou moeten zijn.

Health & Food

“Hoe vegan?”

Hier vind je artikelen over plantaardige voeding en veganistisch leven. Je leest hier over vegan eiwitten, en hoe je stap voor stap de gezondste smoothie bowl bouwt die ooit is gemaakt. Alle artikelen zijn uiteraard wetenschappelijk onderbouwd.

Monkey with a big smoothie bowl

Recepten

“Easy whole foods, plant-based”

Voor wie op zoek is naar een gezond recept waar je niet urenlang voor in de keuken hoeft te staan en dat deze ook niet in een post-apocalyptische staat achterlaat.

Enjoy!

Mijn suggesties om mee te beginnen:

Speciesisme
en wat er mis mee is

Vegan voor de planeet
over de gevolgen van klimaatverandering en hoe veganisme een significant deel van de oplossing kan zijn

Tails of Cambodia
Primate conservation educatieproject

Terugwijzen
opinieartikel over veganisme

Portfolio
met illustraties

This post is also available in EN