0
Brenda de Groot
Art

Because

Zet een willekeurige natuurdocumentaire aan en geheid dat ‘ie eindigt met de volgende conclusie: red de natuur want ze gaat eraan. De mens is een monster dat zeëen leegrooft, bergen van hun bossen stript, en oerwouden met de grond gelijk maakt. We ontwrichten ecosystemen en voeren een massale genocide op alle levensvormen op aarde. Het is vijf voor twaalf en we moeten dit stoppen, maar eigenlijk is het al te laat.

De documentaire is afgelopen.

Daar zitten we dan, op de bank, teneergeslagen naar de aftiteling te staren. Onze verwondering voor de natuur en de dieren die we zojuist hebben gezien is de laatste vijf minuten honderdtachtig graden omgeslagen in een verlammend schuldgevoel. De aarde gaat kapot en dat is onze schuld.

De aarde gaat kapot en dat is onze schuld. 

Hoewel er absoluut een kern van waarheid in zit, vraag ik me oprecht af of we mensen dit beeld van de aarde willen meegeven. De natuur als een verpieterd kruidentuintje waar we voor moeten zorgen en dieren als zielige slachtoffertjes van onze hebzucht.

Ik denk het niet.

De natuur is zoveel meer dan onze achtertuin, en dieren zoveel meer dan slachtoffers. Miljoenen jaren evolutie hebben de aarde gevormd tot die adembenemende verzameling ecosystemen die het rijk is. Met oerbossen die nog altijd stampvol dieren en planten zitten, oceanen die bruisen van het leven, en berglandschappen waar geen schoonheidsprijs eer aan doet. De natuur is prachtig, complex, onvoorspelbaar, onvangbaar, perfect en imperfect tegelijkertijd. Dít is wat we onze kinderen moeten meegeven. Zodat ze een passie voor de natuur en de dieren ontwikkelen, en ze niet conditioneren zich schuldig te voelen bij het zien van een bos of een hert.

Practice what you preach, zeggen ze. En omdat beelden meer zeggen dan duizend woorden, heb ik er maar een schilderij van gemaakt.

Art of the Ocean

De boodschap die ik wil meegeven is dat de natuur en alle dieren op aarde intrinsieke waarde hebben. Waarde van zichzelf. Net als dat je een mens niet kunt vervangen door een ander persoon, of in geld kunt uitdrukken, zo kun je ook andere soorten niet vervangen door een ander individu of levenloze euro’s. De intrinsieke waarde van de natuur en dieren is niet in kapitaal of materiaal uit te drukken.

Het wordt tijd dat we ons weer focussen op de intrinsieke waarde van de natuur. Mensen weer een passie voor al het leven op aarde laten krijgen. En dat deze passie hen drijft om zich in te zetten voor de onbeschrijflijke mooie wereld waar we op leven.

Met dit werk wil ik de intrinsieke waarde van de oceaan en de dieren die onder en boven het oppervlak leven overbrengen. Dat wanneer iemand vraagt: “Waarom? Waarom is het zo belangrijk dat we de oceanen beschermen?”, dat je alleen maar hoeft te wijzen en te zeggen:

Daarom.

Because

The reason to care

Dit werk werd tijdens het Dinner Lecture van Sea The Future geveild. De opbrengst van het schilderij is naar het doel gegaan dat de missie die je zojuist hebt gelezen in de praktijk brengt: Sea First. Met het geld wordt lesmateriaal ontwikkeld voor scholen, zodat de kinderen – de toekomst van onze aarde – leren hoe prachtig de oceanen zijn, hoe belangrijk het is dat we ze beschermen, en hoe zij hieraan mee kunnen helpen.    

Education is the most powerful weapon to change the world.
– Nelson Mandela

 

This post is also available in EN

You Might Also Like...

5 Comments

  • Reply
    Joeke
    12 juni 2018 at 17:38

    Mooi kunstwerk en heel veel succes met al je plannen!!

    • Reply
      Brenda
      12 juni 2018 at 21:09

      Dank je wel Joeke! ^^ Er staan nog meer van dit soort werken op m’n art-bucketlist (heb jij er ook zo ééntje? 😉 ), en ik kan niet wachten om te beginnen!

  • Reply
    Jerry
    15 juli 2018 at 02:42

    Wow! Beautifull art! En inderdaad ieder levend wezen is uniek, je omschrijft het heel mooi, en de Aarde heeft meer mensen nodig zoals jij; bewust van wie wij zijn en waarom we hier zijn. Goed dat je onder je eigen naam verder bent gegaan, dit vergroot je bereik en brengt je dichter bij jezelf en waar je voor staat, meer puurheid is wat ik erbij voel. Keep it up!
    Love, Jerry

    • Reply
      Brenda
      16 juli 2018 at 01:38

      Wauw, dank je wel Jerry! Dit komt zo op het juiste moment. 🙂 Betekent super veel voor me dat mensen zoals jij er ook heil in zien. Meer volgt snel! 😉

  • Reply
    Jerry
    16 juli 2018 at 16:24

    Je tekeningen zijn eigenlijk een Aardse uiting van de boodschap uit je ziel, de gevoelige mensen onder ons lezen deze boodschap, maar ook de minder gevoelige mensen voelen waar het om gaat als de boodschap sterk genoeg is. Dan gaat het er eigenlijk niet eens meer om wat je tekent zolang je het maar vanuit je hart doet. Ik ben benieuwd naar je volgende werk, tekeningen, tekst.. wat dan ook!😊🤩
    Zelf probeer ik overtuigd vegan te zijn, maar loop ik soms vast door andere overtuigingen, die ik hier verder niet zal uiten omdat dit geen discussieforum is😅 Verder probeer ik een plan te maken om meer te kunnen doen voor de Aarde dan alleen maar vegan proberen te zijn. Misschien leuk om hier een keer over te praten?

  • Leave a Reply