Blind Vingerverven op Heavy Metal

Klinkt als iets dat je altijd al eens gedaan zou willen hebben, niet?
Geen probleem. Team St. Joost maakt het mogelijk.

Vak: Zintuigen & Makerschap
Opdracht: Organiseer een zintuiglijke ervaring voor je klasgenoten

..En dan met name gericht op de zintuigen anders dan zicht. Dus smaak, reuk, gevoel, gehoor of evenwicht/proprioceptie (jazeker, dat laatste is ook een zintuig!). De hele klas kon proefpersoon zijn. De droom van iedere psycholoog, en daar maakten we dan ook gretig gebruik van. Het leek ons een goed idee om de klas flink aan het werk te zetten voor ons. Een beetje à la Andy Warhol, die ook andere mensen lekker voor hem liet werken om uiteindelijk zijn eigen handtekening eronder te zetten (want: zijn idee). Lijkt me eigenlijk ideaal: op die manier kun je zoveel ideeën uitwerken, stel je eens voor!

We kwamen al snel op het idee om de rest van de klas blind te laten tekenen, maar vingerverven in het donker leek ons in dat geval wel de vergrotende trap van ‘leuk’. De overtreffende trap was uiteraard om het op muziek te doen.

De testronde

Als eerst moesten we het natuurlijk zelf even testen. Ik overdenk graag dingen, maar ik moet bekennen dat je pas écht leert als je zelf een proefronde draait. Et voilá: het resultaat van onze pilot study:

Editcredits: Jamie Jansen

The real deal

We huurden de Donkere Kamer af, zorgden voor grote vellen papier en verdeelden de groep in zes kleine groepjes van drie personen. Op het vel papier smeerden we drie klodders verf (Blauw, geel en magenta). De stappen:

 1. Steek je vinger in de dichtstbijzijnde klodder verf (zo heerlijk smeuïg)
 2. Licht uit
 3. Muziek aan

Groep 1 en 2 begonnen met verven, op de soundtrack van Belle en het Beest (ik vond die tekenfilm echt tien keer niks, maar dat terzijde). Toen deze na zo’n 10 seconden was afgelopen zetten we de volgende op.. de kers op de taart wat mij betreft: BYOB van System of a Down! Groep 3 en 4 mochten op deze track verven. En na weer 10 seconden kregen groep 5 en 6 hun track te horen: No Diggity van Blackstreet. Ook geen straf! Het idee erachter was dat het dus drie totaal verschillende resultaten werden.

Misschien kun je wel raden welke schilderijen er op de track van System of a Down was gemaakt..! Juist, die donkere blobs. Wat bleek? De makers hadden massaal hun hele hand in de verf gedrukt en waren zo over het papier gegaan. Geweldig!

Het resultaat: onze eigen Andy Warhol.
En een hele rij plakkerige handen bij de wc’s.

.

Vingerverven op heavy metal

2 Comments

 1. Hey Bren!
  Wat gaaf om je filmpje te zien over de zintuigen ( met verf)
  Leuk idee zeg!
  Heel leuk resultaat ook,
  Kortom , echt heel leuk gedaan.

  Groetjes Linda

Laat een bericht achter

Navigeer
Brenda de Groot