0
Brenda de Groot
Brenda met camera op wit bed - Favoriete Vegan YouTubers
Inspiratie Life

Mijn Favoriete Vegan YouTubers

Ik beken: ik houd van YouTubevideo’s. En ik denk dat ik weet hoe dat komt.

Als kind wilde ik niets liever dan een tv-kanaal waarop je kon zien wat iedereen van m’n familie op dat moment aan het doen was. Ik wilde m’n opa en oma live zien Scrabblen, m’n tante haar sportkleding zien wassen en m’n beste vriendin naar school zien fietsen. Gewoon omdat ik een ontzettend nieuwsgierig kind was.

En stiekem nog steeds ben.
Ben ik de enige die het onmogelijk zonde vindt dat je maar één leven te leven hebt? Ik bedoel maar: er zijn 7 miljard mensen op aarde, en dan heb ik het nog niet eens over de dieren gehad! Wat ik ervoor over heb om 24/7 een random aap in de bossen van Vietnam te kunnen volgen..!

Ik geloof dat YouTube dit verlangen naar een kijkje in iemand anders’ leven vervult (toegegeven, het ietwat trieste televisieprogramma Thuis voor de Buis, waarin mensen op de bank naar andere televisieprogramma’s keken en er commentaar op gaven, kwam ook aardig in de buurt). Natuurlijk is zo’n YouTube video zwaar aan selectie onderhevig (in normaal Nederlands: de makers pikken eruit wat ze leuk vinden). Dat houd ik ook altijd in m’n achterhoofd en raad ik ook anderen aan om te doen.

Mijn go-to filmpjes zijn die van vegan YouTubers, die vloggen over hun leven, wat ze zoal op een dag eten en wat ze denken. In dit artikel wil ik mijn Top 7 favoriete Engelstalige vegan YouTubers met je delen. Here we go!

1. Jenny Mustard

Momenteel m’n all-time favoriet. Jenny Mustard is volgens mij de bekendste YouTube minimalist, en eet vegan. Ze is een bijzondere verschijning en komt op mij over als een ontzettend lief mens. Ik ben al een tijdje geïntereseerd in geobsedeerd door minimalistisch leven, en was zo op Jenny’s video’s gestuit. Jenny vlogt voornamelijk over haar minimalistische levensstijl en het vegan eten dat ze maakt.

Jenny komt uit Zweden maar woont in vegan heaven Berlijn. Ik vraag me trouwens echt af of Mustard haar achternaam is, want ze zegt dat ze verslaafd is aan mosterd. Happy coincidence?

2. Bite Size Vegan

Emily zit achter het geniale YouTubekanaal Bite Size Vegan. Ze zit voornamelijk in de ethische hoek, en zegt waar het op staat. Haar filmpjes zijn grappig, informatief en niet te lang.

Struisvogelpolitiek? Emily trekt je kop wel uit het zand. Zo laat ze in een serie video’s zien hoe het er in een slachthuis aantoe gaat, iets waar veruit de meeste mensen nooit zullen en nooit willen komen. Ook de dierentuin is (terecht!*) een no-go volgens Emily.

* Dierentuinen zijn er voor entertainment van mensen, wat voor mooie diersoortbehoudende praatjes ze er ook bij vertellen. Vrijwel ieder dier in de dierentuin vertoont stereotyp gedrag, wat aanduidt dat er iets helemaal niet goed is. Dierentuinen zijn ook eigenlijk niet vegan, al je de defintie van van veganisme aanhoudt: dieren misbruiken voor entertainment van mensen.

3. Brianna Jackfruitson

Nog een favoriet van me is Brianna Jackfruitson. Brianna is een bubbly persoonlijkheid, woont in Engeland en dat hoor je aan haar accent. Love it! Haar video’s behoren tot de foodcategorie wat betreft veganisme. Ze laat graag zien wat ze zoal eet op een dag en doet dat voor iedere maaltijd weer met onstuimelijk enthousiasme. De broodjes pindakaas die je zojuist gedachteloos naar binnen hebt geschoven verbleken bij de geweldige bakken bananenijs die Brianna als ontbijt maakt en beschrijft.

Brianna was tot voor kort ‘fully raw vegan’: ze at dus alleen rauw, plantaardig eten. Maar ze heeft – naar eigen zeggen – het licht gezien en is van de één op de andere dag gekapt met haar – weer naar eigen zeggen – orthoretische eetpatroon. Wat ik daarvan vind? Eh.. ja, geen idee. Complex issue waar ik te weinig vanaf weet om er een mening over te hebben. #teamgeenmening

4. Freelee the Banana Girl


Deze kan niet ontbreken natuurlijk. Freelee, de vrouw met de eetlust van een bootwerker en het lichaam waarmee ze Vegan’s Next Top Model zou kunnen winnen, is behoorlijk controversieel. Ze steekt haar mening niet onder stoelen of banken, heeft uitspraken gedaan die je aan het denken zetten en shoqueren (zoals: “hebben vleeseters het recht om te leven?”) en neemt graag andere YouTubers meedogenloos onder de loep.

De random shots van dieren die ze dagelijks tegenkomt, de overload aan heerlijk eten dat voorbijkomt en het stomme feit dat ik haar om de één of andere reden wel mag, maakt dat Freelee in mijn lijstje zit.

5. Kalel


Ja huilen, want blijkbaar is Kalel gestopt met haar oude YouTube kanaal. Dit is de enige video die ze nog heeft (hoewel je hier en daar vast nog wel wat van haar verwijderde video’s kunt terugvinden die anderen hebben bewaard).

Het verbaast me niet echt dat Kalel is gestopt trouwens. Ze zegt vaak dat ze een behoorlijke perfectionist is, en YouTube voor nogal veel stress zorgde. Het feit dat je dingen zegt in video’s die verkeerd kunnen vallen was – begrijpelijk – een enorme stressfactor voor haar. Ik sta vierkant achter ieders beslissing om te stoppen met wat het ook is dat iemand dwarszit, en te beginnen met een schone lij. Misschien dat we in de toekomst wat meer video’s van Kalel zullen zien en misschien ook niet. Beide fine by me.

6. Kate Flowers

Kate Flowers houdt van rauw eten, en wat ze maakt ziet er wat mij betreft ontzettend lekker uit! Het is de personificatie van whole foods, plant-based eten: Kate gebruikt zo goed als uitsluitend pure en gezonde ingrediënten. Ook is ze niet bang van gezonde vetten en strooit ze gul met noten en zaden. Na alle vetschuwende HCLF-vegans een verademing! Dat Kate daarnaast een super vrolijke bubbly persoonlijkheid is de biologische kers op de worteltaart.

6. Caitlin Shoemaker

Jongens, ga Caitlin uitchecken. Van deze recepten krijg je gegarandeerd honger. Ze zijn gezond, lekker en ontzettend Instagram-waardig. En het mooiste is: je hoeft er echt geen keukenprinses of -tovenaar voor te zijn.

Nu ben ik benieuwd: heb ik nog wat gemist? Wat zijn jouw favoriete YouTubers? Laat het me vooral weten zodat ik m’n guilty pleasure kan uitbreiden 😉

Foto credits: Puck kroon

This post is also available in EN

You Might Also Like...

1 Comment

  • Reply
    Melanie Huyghe
    24 augustus 2017 at 20:26

    Op zo’n overzicht zat ik te wachten !!! Bedankt !!! Ik kan niet wachten om al deze kanalen te leren kennen!!!

  • Leave a Reply