0
Brenda de Groot
Monkeys

Indochinese Langoer

Dit is ‘m dan: het eerste apenartikel! En hoe zou ik die nu beter kunnen beginnen met de soort die ik zelf heb bestudeerd? Jup, ik ben zo gek op apen dat ik er mijn Masterstudie aan heb geweid. En deze apensoort was de uitverkorene voor m’n eindproject. I introduce to you: de Indochinese langoer.

Wat is een Indochinese Langoer?

Indochinese silvered langur illustration - Vegan MonkyGrote kans dat je nog nooit van een ‘langoer’ hebt gehoord. Vind ik super leuk, want het zijn mijn all time favourites, en ik kan dus nog vanalles vertellen! Kortgezegd is een langoer een aap die voornamelijk bladeren eet en in Azië leeft. Er bestaan verschillende soorten langoeren, waarvan de Indochinese langoer er één is.

De Indochinese langoer heeft een grijze vacht met zwarte handen en voorarmen. Ook zijn gezicht is zwart, en door de hoge wenkbrauwboog lijkt het alsof hij permanent verontwaardigd kijkt. Nu zijn er behoorlijk wat bladetende Aziatische apen met een soortgelijk uiterlijk, maar het meest bijzondere kenmerk van deze aap zijn de lange haren rondom zijn gezicht die een driehoek vormen.

Er is helaas nog maar weinig bekend over dit dier. Er bestond nog niet eens een beschrijving van hoe ze leven, en dat terwijl de soort met uitsterven is bedreigd. Zonder dit soort basic informatie is het lastig om überhaupt actie te ondernemen om ze te beschermen.

Dat was dan ook de belangrijkste reden dat ik deze soort heb uitgekozen om onderzoek naar te doen, tijdens mijn studie Primate Conservation. Wat ik hier schrijf is dus deels schaamteloze zelfpromotie, want het meerendeel komt rechtstreeks uit het artikel dat ik heb gepubliceerd.

Enjoy!


Feitjes

Wetenschappelijke naam:
Trachypithecus germaini

Engelse naam:
Germain’s langur, Indochinese lutung, Indochinese silvered langur

Taxonomische indeling

Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Gewervelden)
Klasse: Mammalia (Zoogdieren)
Orde: Primates (Primaten)
Familie: Cercopithecidae (Apen van de Oude Wereld)
Onderfamilie: Colobinae (Slankapen)
Geslacht: Trachypithecus (Lutungs)
SoortTrachypithecus germaini


Leefgebied

Indochinese langoeren leven in zuidoost Thailand, Cambodja, zuid Vietnam, Myanmar en zuid Laos. Ze leven op laagvlakten, in verschillende soorten bossen:

 • Altijd groenblijvende bossen (evergreen)
 • Bossen die in het droge seizoen hun bladeren verliezen (semi-evergreen)
 • Gemixt bos
 • Mangrovebossen

Klik hier voor een interactieve map.

Gedrag en Biologie

Net als de meeste andere langoeren besteedt deze soort het meerendeel van zijn tijd hoog in bomen. De langoerengroep die ik bestudeerde kwam naar de grond om gras of blaadjes van struiken te eten, of om op paddestoelenjacht te gaan (kom ik zo op terug).

Ze leven een leven waar Garfield jaloers op zou zijn, namelijk:

 • 47% van de tijd zijn ze bezig met eten
 • 44% met rusten (in de boom zitten)
 • 5% met lopen, klimmen, springen of rennen
 • 4% met vlooien

Eten

Indochinese langoeren eten voornamelijk jonge bladeren, aangevuld met fruit en bloemen. De maag van langoeren is gespecialiseerd is in het verwerken van stugge en soms giftige bladeren. De bacteriën in hun maag breken het materiaal effectiever af dan andere apensoorten dat kunnen.

Maar deze apensoort houd er ook wat vreemde eetgewoonten op na: ik heb ze namelijk rauwe paddestoelen en zand zien eten. Dankzij hun gespecialiseerde maag kunnen langoeren alle voedingsstoffen uit paddestoelen opnemen. En ze plukken ze niet willekeurig van de grond: de apengroep die ik observeerde ging soms echt op paddestoelenjacht. Eens in de zoveel tijd besteedden ze een hele middag aan het zoeken en eten van paddestoelen.

Groepsstructuur

Er wordt aangenomen dat wilde Indochinese langoeren net als andere langoeren in kleine groepen leven, die worden geleid door een volwassen mannetje. Een vrouwtje heeft om het jaar een oranje baby om groot te brengen. Jazeker. Houd je vast voor één van de redenen waarom ik zo van langoeren houd.

Oranje baby’s

Photo by Daniel Roper-Jones, Fauna in Focus

Een langoerenbaby (of eigenlijk alleen die van het geslacht Trachypithecus) is de eerste 6 maanden van zijn leven feloranje. Naarmate het aapje ouder wordt, verandert de kleur van zijn vacht, en na 6 maanden heeft hij net zo’n grijze kleur als zijn ouders. Waarom langoerenbabies zo’n feloranje vacht hebben lees je in het artikel over langoeren dat ik nog zal schrijven.

Onbekende apensoort

Hoewel dit al best wat informatie lijkt, is er nog veel meer onderzoek nodig naar de biologie en het gedrag van Indochinese langoeren in het wild. Vooral als je het vergelijkt met de kennis die we hebben van mensapen en fruitetende apensoorten. Waarschijnlijk ligt het gebrek aan informatie aan een combinatie van factoren, met als belangrijkste oorzaken:

Logo-11. Ze zijn een beetje saai

Langoeren eten bladeren, waar je veel van moet eten om genoeg energie binnen te krijgen. Om dit vervolgens te kunnen verteren moeten ze veel rusten. Eten en rusten beslaat dus een groot deel van hun dag, wat ten koste gaat van sociaal gedrag zoals vlooien, kibbelen en machtsspelletje. En die actie is juist waar (fruitetende) apen zo geliefd om zijn. Onderzoekers zijn ook mensen, en de mensapen (chimpansees!) en fruitetende apen zijn de onbetwiste koplopers als het gaat om informatie en aandacht.

Persoonlijk vind ik het gebrek aan die stampij juist zo mooi aan langoeren. Het zijn heel vredelievende apen. Als er een keer iets is, dan geven ze de ander achteloos een klap, die vervolgens terugslaat of –schreeuwt, en dat was het. Geen onderdrukking, geen continue stress en geen pseudovriendschappen alleen om macht. Dat daar dan iets minder actie tegenover staat vind ik zelf prima.

2. Ze zijn lastig te onderzoeken

Indochinese langoeren zijn moeilijk te spotten door hun rustige levenswijze. Je moet écht goed zoeken om de dieren hoog in een boom te zien zitten – anders dan bijvoorbeeld de fruitetende en luidruchtige makaken of chimpansees, die veel op de grond leven.

Daarnaast was Cambodja in de tijd waarin primatologisch onderzoek hoogtij begon te vieren verstrikt in het verschrikkelijke bewind van Pol Pot. Als buitenlandse intellectueel wilde je in die tijd niet in een verlaten oerwoud gevonden worden door de Rode Khmer..

Bedreigingen

Zoals ik al liet vallen wordt de Indochinese langoer met uitsterven bedreigd, en zoals bij vrijwel alle gevallen van bedreigde diersoorten geldt hier ook dat de mens er de oorzaak van is.

Bedreigingen voor de Indochinese langoer:

 • Illegale jacht voor vlees
 • Illegale jacht voor ‘medicijnen’
 • Illegale jacht voor de (eveneens illegale) handel in wilde dieren
 • Het kappen van bossen

Mocht je je geroepen voelen om hier iets aan te doen: dat kan. Je kunt altijd donaties maken aan goede doelen die zich inzetten om de Indochinese langoer te beschermen, zoals het Endangered Primates Rescue Centre in Vietnam, of grotere natuurorganisaties zoals Greenpeace en het WNF. Je kunt natuurlijk ook de touwtjes in eigen handen nemen en primatologie of primate conservation gaan studeren! Vooral dat laatste raad ik van harte aan 😉

Bronnen

Arkive: https://www.arkive.org/germains-langur/trachypithecus-germaini/
WWF Cambodia: https://cambodia.panda.org/projects_and_reports/endangered_species/mammals/silver_langur/
IUCN Red List of Threatened Species: https://www.iucnredlist.org/details/39874/0


Nog wat Foto’s

Indochinese langoer illustratie

This post is also available in EN

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply