Project Yogazaal

Eén van m’n langzamer-leven-voornemens is om vaker yoga te doen, en in m’n vorige blogpost nam ik je daarom mee naar de yogazaal.

Eigenlijk heeft iedereen deze yogazaal nodig in zijn leven. Zodra ik deze binnenloop spoelt een gevoel van kalmte en rust over me heen. Met mijn vorige blogartikeltje heb ik de eerste stap gemaakt om de sfeer zo goed mogelijk over te brengen met foto’s en een gedichtje, en ben hiermee met m’n studie op doorgegaan. Wat ik wil onderzoeken is:

Hoe kan ik andere mensen de rust en kalmte van deze prachtige yogazaal laten beleven als ze ergens anders zijn?

In dit artikeltje laat ik je het experiment zien dat ik heb gedaan, wat de uitkomsten waren, en wat m’n vervolgstappen zullen zijn.

Yogazaal in het klaslokaal

Tijdens één van m’n vakken (Zintuigen & Makerschap) heb ik een klein experimentje gedaan om te zien of ik die rust en kalmte van de yogazaal kon nabootsen in een klaslokaal. Daarvoor wilde ik met zoveel mogelijk zintuigen de ervaring van de yogazaal oproepen:

  • Tast: de yogamat onder je en een warm dekentje over je heen
  • Zicht: een lichte maar toch ook gedempte ruimte
  • Gehoor: kalmerende yogamuziek
  • Geur: wierrook
  • Smaak: Yogi Tea-thee

Dat vroeg om een verbouwing van het lokaal! En wel zo:

Project yogazaalZoals je ziet had ik twee tafels op zijn kant gezet, een stukje uit elkaar, en er een groot laken eroverheen gegooid (zintuig: zicht). Ik had een yogamat en dekentje in deze ruimte gelegd (zintuig: tast), en een schaaltje speculaasjes ernaast gezet (zintuig: smaak – Yogi Tea smaakt naar speculaas). Wie in deze ruimte ging liggen kreeg 7 minuten kalmerende yogamuziek te horen (zintuig: gehoor), terwijl diegene op de mat onder het dekentje lag. Helaas mogen we geen wierrook branden op de academie..! (zintuig: geur = helaas).

De reacties

Ik vond het echt heel fijn, vooral aan het einde van de dag. Rustig gevoel, like a healing area in a crazy festival. – Ahmad

Ik vond het een hele fijne ervaring. Ik was haast vergeten dat ik in een klaslokaal was. De muziek vond ik heel rustgevend.  Nog iets van geur toevoegen lijkt me prettig! – Gijsje

Ik kwam echt helemaal tot rust, vooral toen die fluit achtige muziek kwam. Misschien kun je ook iets doen met geur ofzo. Denk gelijk aan wierrook. – Sid

Ik voelde me echt heel erg relaxed en op mn gemak, voelde echt alsof de tijd stilstond en als het langer had geduurd was ik wel echt in slaap gevallen. Was een fijne ervaring. – Daniek

Het was heel rustgevend, lekker in je eigen bubbel. Geur zou ook nog iets kunnen toevoegen aan de ervaring. – Emma

Analyse van mijn experiment

De reacties van mijn studiegenoten waren positief: ze vonden het prettig en rustgevend, zoals ik me ook voel in de yogazaal. Ook vergaten ze dat ze in een klaslokaal waren, zoals ik ook eventjes de wereld buiten de yogazaal vergeet.

Maar er knaagt wat.. de ervaring die ik heb in de yogazaal is namelijk niet hetzelfde. Je kunt op verschillende manieren kalmte en rust ervaren, en juist die kalmte en rust specifiek voor de yogazaal wil ik zo graag overbrengen. Het gevoel van de hardhouten vloer, de uitgestrekte ruimte om je heen, het sfeer die het melkglas geeft.. Mijn installatie zal nooit diezelfde ervaring kunnen oproepen, hoeveel zintuigen ik ook zou aanspreken.

Ik ben van mening dat een ervaring niet enkel bestaat uit een verzameling losse zintuiglijke belevingen. De ruimte is veel meer dan dat. Mijn ervaring van de kalmte en rust in de yogazaal is te sterk gekoppeld is aan die specifieke ruimte om nagemaakt te kunnen worden. En dat wil ik dan ook niet proberen.

Het vervolgplan

Ik wil een aanvulling doen op de yogazaal, zodat mensen zich eenmaal thuis of ergens anders de ruimte herinneren en herbeleven en diezelfde kalmte en rust kunnen voelen. Mijn idee is om een elegant sculptuur te ontwerpen waar mensen een stukje van mee kunnen nemen als ze de yogazaal verlaten. Een soort amulet, dat ze bij thuiskomst kunnen zien en voelen, en zo die herinnering aan de yogazaal kunnen oproepen.

Even m’n ideeën in bulletpoints:

  • Sculptuur met amuletten
  • Eén van die amuletten neem je mee naar huis
  • Als je er bent hang je hem weer op zijn plaats
  • Je kunt iets kwijt in het amulet van de yogazaal. Misschien zit er een piepklein beeldje in dat je thuis uit je amulet kunt halen.

Daar ga ik dus mee aan de slag. Ik ga ontwerpschetsen maken van de sculptuur en de amuletten, en eigenlijk wil ik deze ook heel graag écht maken..! Dat zou ontzettend gaaf zijn. Stay tuned voor het vervolg van Project Yogazaal 🙂

Navigeer
Brenda de Groot