0
Brenda de Groot
Quagga quagga illustration for the article: Why speciesism should go extinct - copyright Brenda de Groot
Illustraties Portfolio

Quagga

De quagga (Equus quagga quagga) is een door menselijk toedoen uitgestorven zebrasoort die op de steppes van Zuid Afrika leefde. In slechts 150 jaar is de totale populatie van 50 000 quagga’s uitgeroeid, om plaats te maken voor het vee van de Engelse kolonisten. In 1883 is uiteindelijk ook de laatste quagga in Artis gestorven [1].

De quagga is helaas geen uitzondering van diersoorten die uitsterven ‘dankzij’ de mens. We staan aan de vooravond van een volgende massa-extinctie. Maar je kunt wel degelijk helpen om dit (gedeeltelijk) te voorkomen: door minder vlees, zuivel en andere dierlijke producten te eten. Om vlees te produceren is namelijk een enorme hoeveelheid landbouwgrond en graasweides nodig om de dieren te voeden die wij willen eten. Om hier plaats voor te maken worden enorme lappen regenwoud gekapt. Iedere seconde gaat er één voetbalveld aan regenwoud tegen de vlakte [bron], samen met de dieren die dit hun thuis noemden.

Door geen dierlijke producten meer te eten, of in ieder geval drastisch te minderen, draag jij in ieder geval niet meer bij aan deze oerwoud-verwoestende praktijken. Dus ga voor die smoothie bowl in plaats van die eeuwige bak yoghurt in de ochtend. Beleg je brood met één van deze hummus recepten in plaats van die (tevens ongezonde) plakken kaas. En maak een Buddha bowl met de makkelijkste en gezondste tempeh ooit!

De tijd van dooie koeien is voorbij (en ja, dat mag je gerust neuriën op het deuntje van Goede Tijden, Slechte Tijden). Vlees wordt al controversiëler. Sta jij in de frontlinie van deze ethische revolutie, of hobbel je er straks achteraan?

Save your face, save the rainforest, en alle levende wezens die er wonen, gewoon door een keer die vegetarische burger bij de Appie uit het schap te trekken. Eet smakelijk.

You Might Also Like...

No Comments

Leave a Reply