0
Brenda de Groot
Life Travel Vegan

Vegan Eten op een Cruise

Nooit van mijn leven heb ik gedacht dat ik dit nog eens zou doen, maar het is toch echt gebeurd: ik heb een cruise gemaakt. Het meesterbrein achter deze actie was m’n vader, die kosten wat het kost (en het kost, kan ik je vertellen) een keer een cruise wilde meemaken, en om de één of andere reden zag hij in mij zijn perfecte slachtoffer. Na enkele ongelovige tegensputteringen van mijn kant (“Christus wat een geld”, “Wil je met écht met míj op vakantie, echt?” en “We kunnen ook gaan roadtrippen”) heb ik me braaf geschikt in mijn lot. Het werd een 8-daagse reis naar Noorwegen met Holland America Line. Vrijwel onmiddelijk na het boeken van de tickets heb ik me op m’n laptop gestort om Google de vraag te stellen:

Hoe overleef je een cruise als veganist?

Is er voor vegans wel iets te eten op zo’n varende vreetschuur vol verwende pensionado’s, die de één na de andere lap Black Angus wegdouwen? Veel informatie over het veganistische aanbod op een cruiseschip heb ik niet kunnen vinden, dus deed ik een schietgebedje en hoopte er het beste van.

Mijn vrees bleek ongegrond. Niet alleen viel de attitude van m’n medecruisers alles mee, maar ook als vegan ben ik niets tekort gekomen – en dat is zacht uitgedrukt. Houd je vast, want in dit jaloersmakende artikel deel ik mijn ervaring met het vegan eten op de MS Koningsdam van de Holland America Line.

Het Buffetrestaurant Lido Market

Het schip had maar liefst 7 restaurants, en voor 5 van deze moest je extra betalen als je er wilde eten. Dat hebben we lekker niet gedaan, want we waren groot fan van het buffetrestaurant genaamd Lido Market. Eigenlijk doet de term ‘buffet’ tekort aan het hele concept van dit restaurant, en kon je het meer vergelijken met een food hall. De Lido Market bestond namelijk uit 8 verschillende ‘eilandjes’, met ieder hun eigen specialiteit:

De Food Eilandjes

 • Distant Lands – Aziatisch
  Stel zelf je wokgerecht samen, haal sushi of kies uit een paar Aziatische buffetgerechten.
 • Distand Lands – Pasta
  Stel zelf je pastagerecht samen.
 • Wild Harvest
  Stel zelf je salade samen.
 • Rise
  Bakkerijtje met allerlei los brood en gebak.
 • Breadboard
  Kies of maak je favoriete belegde broodje.
 • Roasting Pan
  Had voornamelijk grote hompen vlees waar ze plakjes vanaf sneden (vegans look away), maar ook soep, salades en bijgerechten met groenten en aardappelen.
 • Homestead
  Voor je vertrouwde AVG’tje. Je kon kiezen uit verschillende soorten gebakken vlees en vis, maar ook uit bijgerechten zoals groenten, aardappelen en rijst.
 • Sweet Spot
  In de ochtend Healthy Vegan Wonderland, bij lunch en diner een ijscorner.

Hoe Je als Vegan een Cruise Overleeft

Ondanks het feit dat er veel vlees en vis aangeboden werd, was de Lido Market de meest vegan-friendly eetgelegenheid van allemaal. Bij ieder eilandje kon je namelijk wel iets veganistisch krijgen. Zo stelde je je eigen maaltijd samen uit verschillende vegan gerechtjes, die je overal vandaan plukte. Ook mocht je zoveel en zo vaak (laten) opscheppen als je wilde. Vier borden groenten of een second breakfast, het kon allemaal. Er was werkelijk een overdaad aan eten, en ook als we iets later kwamen grepen we nooit mis. De keerzijde hiervan is dat ik menig maal heb moeten slikken bij het zien van alle voedselverspilling – wat ik dan ook heb vermeld op het feedbackformulier, evenals het commentaar dat ze minder vlees en meer vegan opties moeten bieden. Eens een activist…  😉

De Lido Market is geopend voor het ontbijt, de lunch en het avondeten. Bij het ontbijt serveren ze heel andere dingen, waar je in dit artikel alles over kunt lezen. Voor nu presenteer ik u de complete Vegan Cruise Lunch & Dinner Survivalgids!

Vegan Buffet Opties van Holland America Line

Illustratie eten aan boord van een cruisePasta

Aan de ene kant van het restaurant was er een Distant Lands-eilandje waar je zelf je pastagerecht kon samenstellen. Je kon kiezen uit spaghetti, penne of tagliatelle, en vervolgens zelf je saus en toppings uitzoeken. Vegans konden kiezen uit de volgende opties:

 • Rode saus
 • Olijven
 • Artisjok
 • Salsa van paprika en tomaat
 • Tomatenblokjes
 • Gebakken champignons

Aziatisch

Wok

Aan de andere kant van het restaurant was er nog een Distant Lands-eilandje, geheel in Aziatische stijl. Hier kon je onder andere zelf je vegan wokgerecht samenstellen. Dat ging zo:

 • Kies je groentes: peultjes, taugé, broccoli, paprika, tomaat, wortel en ui
 • Kies je rijst/noodles: witte rijst, dunne of dikke noodles, of mie
 • Kies je saus: sojasaus, teriyaki, zoetzuur en nog een paar opties

Sushi

Sushi-lovers opgelet, want ze hadden hier sushi – óók vegan sushi! Ik kon namelijk gewoon vragen om een vegan maki met avocado en komkommer. Als die er nog niet lag dan gingen ze er zelfs één vers voor me maken!

Aziatisch buffet

Aan de zijkant van dit eilandje hadden ze elke dag wisselende buffetgerechten die je kon laten opscheppen. Je kunt gewoon vragen of er dierlijke producten in zitten als je er niet zeker van bent. De vegan opties die ik ben tegengekomen waren:

 • Gado Gado (die dag was ik blij)
 • Groentengerecht met wisselende groenten in saus
 • Noodles met groenten
 • Roerbakmie met groenten
 • Witte plakrijst
 • Kimchi

Salades

Yessss! Wild Harvest was mijn all-time-favourite foodeiland. Hier kon je zelf een salade samenstellen door aan te wijzen welke ingrediënten je erin wilde. Wat ik altijd deed was een salade maken en dan langs alle eilandjes struinen of ik hier nog extra plant-based goodies aan kon toevoegen. Dan vroeg ik degenen die daar stonden of ze het in m’n bak salade wil de gooien. Niet zelden eindigde ik met een epische bak vol!

Je kon een geheel plantaardige salade samenstellen met:

 • Gemengde sla
 • Romainesla
 • Spinazie
 • Tomaat
 • Paprikamix
 • Julienne worteltjes
 • Komkommer
 • Rode ui
 • Gekookte rode bietjes
 • Olijven
 • Artisjokharten
 • Schijfjes waterkastanje
 • Broccoli
 • Maïs
 • Kidneybonen
 • Kikkererwten
 • Geblancheerde taugé
 • Glasnoodles

Groentengerechten

De eilandjes Roasting Pan en Homestead waren de vleesafdelingen waar ze kippenkarkassen ontleedden en hompen ondefinieerbaar spier- of vetweefsel op bakplaten roosterden. Niet iets waar je als vegan op zit te wachten. Toch was het de moeite waard om even een tweede blik te werpen, want achter de lange rijen vleesminnende cruisegasten vond ik iedere dag verborgen wondertjes! Ze kon hier namelijk allerlei bijgerechten krijgen, zoals gekookte en gebakken groenten, aardappels, rijst, koude salades, groentecurry’s en soep. Wat ik zoal ben tegengekomen:

Warm

 • Gekookte groenten zoals worteltjes, broccoli, bloemkool, doperwtjes, sperziebonen en courgette
 • Gewokte courgettemix
 • Ratatouille van verschillende groenten en olijfolie
 • Curry met pompoen, wortel en pastinaak
 • Marokkaanse groentenstoof
 • Rode kool
 • Wisselende soep
 • Gebakken aardappels
 • Gekookte en gebakken rijst

Koud:

 • Kidney- en wittebonensalade met kruiden
 • Parelcouscous met zwarte bonen
 • Quinoasalade met paddenstoelen
 • Wilde rijstsalade met olijfolie
 • Sperziebonensalade met gemengde rauwe groenten
 • Appelmoes

Ook kwam ik hier soms bordjes hummus en baba ganoush tegen!

Pizza en Patat

Pizza en patat haalde je niet bij de Lido Market, maar bij de twee foodtentjes bij het zwembad. Bij de Dive In kon je patat krijgen, en bij de New York Deli & Pizza mocht je zelf je pizza samenstellen. En yes, dat kon vegan. Ik heb me namelijk laten vertellen dat de pizzabodem enkel uit water, gist en tarwemeel bestond. Je kon je pizza beleggen met de volgende ingrediënten, waarvan je zoveel mocht als je wilde:

 • Saus: pomodori
 • Veggies: tomaat, champignons, olijven, artisjok, rode ui, gegrilde paprika
 • Extra’s: basilicum, rucolasla, ananas, olijfolie

Je kon je pizza of frietjes gewoon meenemen naar het restaurant en deze daar opeten.

Brood

Los brood

Het bakkerij-eilandje Rise had de hele dag door een enorme keuze aan broodjes. Wit of volkoren, hard of zacht, gesneden of als bolletje, roggebrood, krentenbrood, krentenbollen, pretzels… oh die pretzels! Ik ben echt fan sinds ik die voor het eerst in Berlijn heb geproefd, dus ik had bijna elke dag wel zo’n ding. Ook kon je bij Rise verschillende soorten zoet brood en gebak krijgen, zoals donuts, muffins, cake, taart, brioche en cinnamon rolls. Maar dat was dan vaak weer niet vegan.

Duitse pretzels op een cruise van de Holland America LineBelegde broodjes

Voor wie als nuchtere Nederlander snakte naar gewoon een belegd broodje kon bij Breadboard z’n hart ophalen. Op de broodjes die al waren klaargemaakt zat 10 van de 10 keer een gulle hoeveelheid varkenspoot of koeienbil, maar gelukkig kon je er ook je eigen broodje zonder dierlijke lichaamsdelen samenstellen. Laat je creativiteit vooral de vrije loop zou ik zeggen, want de jongen achter de Breadboard bar had het nooit heel druk. Tip van tante Truus: scharrel ergens een bordje hummus en/of een bordje gegrilde groenten vandaan, ga ermee naar Breadboard, laat de aardige eilandbeheerder jouw opties op een broodje naar keuze doen en rooster ‘m even onder de grill. Subway eat your heart out.

 

Fruit

Fruit was altijd wel ergens te krijgen. ’s Middags en ’s avonds stonden er glaasjes gemengd fruit bij de toetjesbar, waar meestal een mix van 3 soorten meloen, ananas en blauwe bessen in zat. Er waren ook talloze taartjes en toetjes, maar het vegan aanbod was op z’n zachtst gezegd schraal. Ik snap nu waarom veel mensen denken dat vegans altijd gezond eten – je kunt vaak gewoon geen ongezonde keuzes maken.

Maar glory, de wonderen waren de wereld nog niet uit. Op de laatste avond hoorde ik een stemmetje roepen:

Hier, psst, hee hier!

Het geluid kwam uit de richting van Sweet Spot, waar je roomijs kon krijgen. In de niet-bepaald-populaire gluten-en-suikervrije vitrine van dit eilandje lag er verwoed een ovengebakken appel naar me te zwaaien. En alle gekheid op een stokje, hij was vegan! Dit was de enige keer dat ik een veganistisch toetje anders dan fruit ben tegengekomen. Nu kan ik daar wel heel erg om gaan zeuren, maar ik heb eigenlijk niks gemist met al dat andere lekkere eten. Count your blessings, zou ik zeggen 🙂

Ovengebakken appel toetje

Koffie en Thee

Er was 24/7 en onbeperkt koffie, thee, water, citroenlimonade en ice tea, dat je bij één van de drie koffiepunten bij de Lido Market kon inschenken. Tot mijn ultieme vreugd zaten daar groene thee en caffeïnevrije koffie bij. Voor wie net als ik zwarte koffie niet te hachelen vindt, kon bij Sweet Spot maar liefst vier soorten plantaardige melk krijgen. Die had ik hier namelijk bij het ontbijt gelokaliseerd. In het begin veroorzaakte mijn vriendelijke vraag een hele heisa, dat resulteerde in niet minder dan zes medewerkers die koortsachtig naar het vermiste pak sojamelk zochten (of ik me opgelaten voelde? Neuhh..). Ze kenden daar al snel m’n naam, en ik vermoed dat ik berucht bekend werd als het vervelende sojamelkmeisje.

Mijn Cruise Creaties

Na acht dagen en drie maaltijden per dag kan ik wel zeggen dat ik een pro ben geworden in het samenstellen van onvergetelijke whole foods, plant-based gerechten met de mogelijkheden van het buffetrestaurant. Ik ontwikkelde zelfs een strategie, die ik al een klein beetje heb verklapt. Als eerst ging ik naar de saladebar om een salade samen te stellen met alle groenten die ze hadden, plus peulvruchten of andere extra’s als ik daar zin in had. Dan koerste ik me met m’n bak sla richting vijandig terrein (a.k.a. Roasting Pan en Homestead) om er een lepel parelcouscous of quinoasalade bij te gooien. Als die missie volbracht was maakte ik rechtsomkeert naar het Aziatische eiland, om wat sojasaus of zoete ketjap over m’n creatie te gieten. Die salade parkeerde ik alvast op het tafeltje waar we zaten.

Vervolgens kaapte ik ergens een bord vandaan waarmee ik alle eilandjes afstroopte om van ieder vegan bijgerecht een schepje te proberen. Geloof me, dat bord zat ramvol na zo’n snuffelronde! Dingen als groentenstoof of curry’s at ik meestal gewoon apart, maar sommige bijgerechten zoals gekookte groenten of rijst leenden zich perfect om ook in de bak sla te worden gegooid. Zo bouwde ik iedere dag een lauwwarme maaltijdsalade slash Buddha Bowl – zo lekker! Als de vegan opties schaars waren, bijvoorbeeld omdat er kaas door de salades zat of room door de groentengerechten, dan haalde ik een los broodje voor erbij. Ik ben echt een schandalige vreetzak geweest op deze reis, waar m’n vader iedere maaltijd vol ongeloof getuige van was (hoi pap. Tja, het was gewoon allemaal zo lekker!). Als ik iets heel goed vond ging ik ook schaamteloos voor een tweede ronde om er wat meer van te halen.

Pics or It Didn’t Happen

Vegan eten van het buffet aan boord van de MS Koningsdam Holland Amerika Lijn cruise schp: vegan salade

Salade van de Lido Market van de Holland Amerika Lijn

Salade van de Lido Market van de Holland Amerika Lijn

Vegan eten op de Holland America Line cruise schip

Bord met vegan eten van het buffet op een cruise

Verbeterpunten

Mijn verwachtingen van de vegan opties aan boord van het schip waren laag, wat waarschijnlijk heeft bijgedragen aan mijn jubelende oordeel over deze cruise. Maar als je met de bewuste blik van een wereldverbeterende veganist naar het voedselaanbod kijkt, zijn er behoorlijk wat verbeterslagen te maken. Om te beginnen de voedselverspilling. Omdat mensen toch al betaald hebben, onbeperkt eten mogen pakken en niemand er iets van zegt als ze het onaangeroerd laten staan, verdwijnen complete maaltijden zo in de vuilniscontainer. Mijn suggestie om dit tegen te gaan is het concept dat veel all-you-can-eat restaurants hebben ingevoerd: niet opeten = betalen. (Met mededogen voor schattige maar iets te enthousiaste bejaarden die hun bakje ijs niet opkrijgen.)

Verder vind ik het aanbod aan vlees en vis werkelijk belachelijk. Zowel de keuze als de porties mogen echt kleiner, terwijl er meer plantaardige opties aangeboden mogen worden. Bij ieder buffeteilandje kon je kiezen uit minstens 4 verschillende vlees- of visopties, maar waren veganistische vleesvervangers ver te zoeken. De vegan alternatieven voor vlees en vis waren niet erg voor de hand liggend, en de beginnende veganist zal echt even moeten nadenken over hoe hij of zij een voedzame maaltijd kan samenstellen. Ik ben enkel bij het ontbijt wat sojablokjes tegengekomen – van tempeh, seitan of groentenburgers geen spoor. Aan de positieve kant moet ik zeggen dat zuivel en ei vaak optioneel waren, en er gelukkig weinig dierlijke producten aan de groentengerechten werden toegevoegd. Ook werd er gebakken in olie en niet in boter, en het feit dat er sojamelk aanwezig scoort bij mij al een dikke plus.

Maar beste Holland America Line, vanuit het diepst van mijn hart doe ik een oproep aan jullie: serveer minder vlees en biedt meer veganistische opties. Door een deel van de dierlijke producten te vervangen door plantaardige help je het milieu, de dieren en draag je bij aan de gezondheid van je gasten. Bovendien is veganisme in opkomst en wordt duurzaamheid al belangrijker. Ga dus met de tijd mee en creëer zo een reputatie waar geen enkele concurrent tegenop kan :). Einde bericht.

Of ga voor een 100% Vegan Cruise

Terwijl we wachten tot de vegan revolutie ook bij Holland America Line is geland, kun jij de touwtjes in eigen hand nemen en ervoor kiezen om een cruise met een 100% veganistische rederij te maken, zoals Vegan Cruises, Vegan River Cruises en Holistic Holiday at Sea. Dit is niet alleen een geweldige keuze voor wie al vegan is, maar naar mijn idee ook perfect voor alle andere mensen die geïnteresseerd zijn in veganistisch eten. Door met een 100% veganistische rederij te boeken maak je kennis met hoe lekker, gevarieerd en voedzaam veganistsch eten kan zijn, zonder zelf het denk- en kookwerk te hoeven doen! Door bij deze rederijen te boeken investeer je bovendien niet in dierenleed, en is je ecologische voetafdruk aanzienlijk kleiner dan bij een standaard rederij. Beter ga je natuurlijk op fietsvakantie en koop je je plantaardige prullies bij lokale boeren die je onderweg tegenkomt, maar als je echt echt écht op cruise wilt dan zijn dit geweldige opties.

Nou, tot zover de Vegan Lunch & Dinner Survivalgids. Als je ook alles van het ontbijt wilt weten, dan neemt deze link je mee naar de Vegan Ontbijt Survivalgids. Next up is een reisverslag met heel veel foto’s van wat ik naast eten heb gedaan en gezien in Noorwegen. So stay tuned, en laat vooral een berichtje achter als je ook vindt dat Holland America Line minder vlees en meer vegan mag aanbieden (zo zien ze dat ik niet de enige ben die er zo over denkt 😉 ). Thanks!

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Carina stet
  17 juni 2017 at 12:52

  Wat goed dat je hier aandacht aan besteed Brenda want je hebt helemaal gelijk!
  Ik,weet zeker dat velen dit niet weten en denken dat het een vette vreetschuur op het water is.
  Absoluut niet dus!!
  En ik kan het weten ?

  • Reply
   Brenda
   18 juni 2017 at 17:37

   Het is absoluut geen ‘vette vreetschuur’, nee. 😉 Al kun je hier wel voor kiezen natuurlijk, je kunt het zo gek maken als je zelf wilt!

 • Reply
  Jelly
  6 december 2017 at 15:38

  Dank voor dit uitgebreide artikel, leuk om te lezen..

 • Leave a Reply