0
Brenda de Groot
Health & Food Vegan

Fruitariër: Voeding & Info

Aankomende week staat er een heel tof project op de planning: samen met Cilla en Tom ga ik een weeklang als fruitariër door het leven! Om me zo goed mogelijk voor te bereiden heb ik uitgebreid onderzoek gedaan naar fruitarisme. Het resultaat is dit artikel, waarin je alles leest wat je wilt weten over deze fascinerende voedingsstijl.

Wat is een Fruitariër?

Fruitarisme is een voedingsstijl waarbij je enkel fruit en andere eetbare voortbrengselen van planten eet, die geoogst kunnen worden zonder de plant te doden of te beschadigen [1]. Fruitarisme is een vorm van een veganistisch dieet. Fruitariërs eten dus geen dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel, of eieren, en daarnaast ook niet de vitale delen van planten, zoals de stengels, bladeren of wortels.

In dit artikel lees je de basics (en meer) van fruitarisme en geef ik antwoord op de vragen:

 • Waarom wordt iemand fruitariër?
 • Wat eet een fruitariër niet?
 • Wat eet een fruitariër wel?
 • Is fruitarisme ‘gezond’?

Aan het eind van dit artikel lees je meer over wat er volgende week op de planning staat. Laten we nu beginnen met de hamvraag: waarom wordt iemand fruitariër?

Waarom Fruitariër?

De motivatie om fruitariër te worden variëert van milieu tot gezondheid, en van religie tot ethiek [2,3]. De meest populaire reden is het niet willen schaden of doden van welke levensvorm dan ook. Waarmee we meteen op de grootste misvatting over fruitarisme komen, namelijk het volgende idee:

Planten hebben ook gevoel.

Nou nee. Dat is zeer waarschijnlijk niet het geval. Tuurlijk, er zullen fruitariërs zijn die dit geloven en als uitgangspunt nemen voor hun voedingsstijl, maar dit is bij lange na niet de motivatie van iedere fruitariër [2]. Ik heb een briljante video gevonden die haarfijn uitlegt waarom het zeer onwaarschijnlijk is dat planten pijn kunnen ervaren:

Extreem vredelievend

Tijdens mijn zoektocht naar informatie over fruitarisme kwam ik telkens de volgende zin tegen: dat fruitarisme “een extreme vorm van veganisme” is. Dat snap ik ergens wel, want het idee dat je alleen fruit zou mogen eten is inderdaad een ver-van-m’n-bord-show voor de meeste mensen. Maar het woord ‘extreem’ vind ik niet echt op zijn plek.

Persoonlijk vind ik fruitarisme de meest vredelievende manier van eten waar ik ooit van heb gehoord. Er zijn zelfs fruitariërs die letterlijk alleen voedsel eten dat spontaan uit een boom is gevallen, omdat sommig fruit op zo’n manier wordt geoogst dat het de plant wel beschadigt. Supercute, maar tenzij je op een Hawaiiaanse boomgaard leeft, niet echt praktisch. En ook zeker geen vereiste voor fruitarisme.

Guess what: eigenlijk is fruitarisme helemaal niet zo extreem als dat je in eerste instantie zou denken. Het verschilt niet bijzonder veel van een standaard ‘whole foods’ veganistisch dieet, en ik was zelf ook verbaasd hoeveel producten je nog gewoon kunt eten als fruitariër! Lees maar even mee.

Wat Eet een Fruitariër?

Een fruitariër eet alleen de vruchten van een plant, maar dat betekent niet dat een fruitariër alleen maar op fruit hoeft te leven. Zaden zijn namelijk ook onderdeel van de vrucht. Noten, pitten, zaadjes en ook graankorrels zijn zaden, en dus voedingsmiddelen die een fruitariër gewoon kan eten.

Omdat een fruitariër zo best nog wel wat kan eten, begin ik met een lijstje van wat een fruitariër niet eet.

Wat een Fruitariër Niet Eet

 • Dierlijke producten zoals vlees, vis, zuivel en eieren.
 • Bladgroenten zoals spinazie, sla, andijvie en paksoi. Ook stengels (prei, rabarber), kool (bloemkool, broccoli, spruitjes) en zeewier zijn off the menu.
 • Wortels en knollen zoals aardappelen, rode biet, radijsjes, knolselderij, rapen, uien, knoflook, wortels en gember. Asperges en schorseneren gaan ‘m ook niet worden.
 • Kruiden zoals basilicum, tijm, oregano, peterselie, etc.
 • Kiemen zoals alfalfa of taugé. Ook brood van gekiemde granen is een no-go.
 • Paddestoelen zoals truffels en champignons. Hoewel dit paddestoelen schimmels zijn, lijken ze zodanig op planten dat ook deze niet in het voedselpakket van een fruitariër zitten.
 • Gist. Bij de bereiding van gist wordt glucose gebruikt, meestal afkomstig van suikerriet of -biet. Zeg dus ook maar gedag tegen de meeste soorten brood en bier.
 • Pinda’s. Deze groeien onder de grond, en bij het oogsten wordt de plant gedood.
 • Producten die dierlijke producten of planten bevatten.

Wat een Fruitariër Wel Eet

Hoewel die lijst hierboven er misschien afschrikwekkend uitziet, blijft er toch nog verrassend veel over dat je kunt eten als je een fruitarisch dieet volgt. Ik was zelf ook verbaasd over hoeveel producten feitelijk vruchten van planten zijn. Ik heb deze producten hieronder in een handige lijst gezet (ik ♥ lijstjes) – niet in de laatste plaats voor mezelf voor komende week!

Vers fruit Appels, peren, bananen, mango’s, perziken, nectarines, abrikozen, pruimen, kakifruit, papaya’s, ananas, meloen, kiwi’s, lychees, druiven, kersen, aardbeien, aalbessen, blauwe bessen, frambozen, bramen, sinaasappels, mandarijnen, citroen, limoen, grapefruit, kokosnoot.
Gedroogd fruit Dadels, moerbeien, gojibessen, gedroogde pruimen, abrikozen en appelschijven, kokosrasp.
Vruchtgroenten Avocado, tomaat, courgette, komkommer, paprika, aubergine, pompoen, augurken, pepers, olijven.
Peulvruchten Witte bonen, bruine bonen, zwarte bonen, kidneybonen, tuinbonen, sojabonen, lupine, linzen, kikkererwten, kapucijners, doperwten, sperziebonen, peultjes. Pinda’s niet.
Granen Rijst, haver, tarwe, rogge, maïs, quinoa, gerst, gierst, amaranth, teff, boekweit.
Noten, zaden en pitten Amandelen, walnoten, pecannoten, cashewnoten, hazelnoten, pistachenoten, macadamia’s, paranoten, kastanjes, pijnboompitten, zonnebloempitten, pompoenpitten, chiazaad, lijnzaad, hennepzaad, sesamzaad, maanzaad.
Vleesvervangers Seitan, tofu, tempeh, groente-/notenburger zonder planten.
Vloeibaar Koffie, vruchtensap, tomatensap, kokoswater, kokosmelk, sojamelk, rijstmelk, havermelk en amandelmelk (zonder plantentoevoegingen), wijn, bessenjenever.
Suikers Kokosbloesemsuiker, dadelstroop, moutstroop, rijststroop, maïsstroop, appelstroop, dextrose.
Smaakmakers Zout, peper, azijn, olijfolie, sojasaus, sambal, vanille, cacao, komijn, paprikapoeder, cayennepeper, nootmuskaat.

Wat je o.a. nog meer gewoon kunt eten als fruitariër:

 • Havermoutpap
 • Brood zonder gist
 • Rijstwafels
 • Sojayoghurt
 • Tomatenpuree
 • Appelmoes

Rauw Fruitariër

Rauw-fruitarisme, oftewel raw fruitarianism, zoals dat in kek Engels heet, is een vorm van fruitarisme dat aan populariteit wint. Dit houdt in dat je je eten enkel in z’n natuurlijke samenstelling eet. Oftewel, niet gebakken en niet gekookt: rauw dus. En guess what..? Cilla en Tom gaan de héle fruitariër challenge-week raw!

Veel rauw fruitariërs houden zich aan bepaalde regels voor hun voedingsstijl, waaronder dat fruit 70 à 80% van je voeding inneemt, dat je totale dagelijkse calorie-inname voor 80% uit koolhydraten, 10% uit vetten en 10% uit eiwitten bestaat (80/10/10), en dat je daarom niet moet losgaan op vette producten als noten, zaden en avocado. Ik zou rauw fruitarisme echter niet aanraden, omdat je gemakkelijk voedingsstoffen tekort kunt komen.

Ingrediënten voor een gezonde smoothie bowl

Is Fruitarisme Gezond?

Een fruitarisch dieet is naar mijn idee prima om voor enkele dagen of weken te volgen, als je er goed op let dat je voldoende essentiële voedingsstoffen binnenkrijgt. Dit kan behoorlijk lastig zijn, vooral als rauw fruitariër. Daarom is fruitarisme naar mijn mening geen langetermijnplan. Hieronder lees je vier veelgestelde vragen over de gezondheidsaspecten van fruitarisme en mijn antwoord daarop.

1. Bevat fruit teveel suiker?

Nog zo’n fijne aanname: dat fruit veel suiker bevat en dat meer dan twee of drie stuks fruit op een dag teveel suiker leveren en dus ongezond en dikmakend zijn. Complete nonsense. Het eten van fruit heeft een heel ander effect op je lichaam dan het eten van geraffineerde suiker of het drinken van frisdrank. Fruit bevat ook veel vocht, vitaminen, mineralen, antioxidanten, enzymen en vezels – voedingsstoffen die helpen om de suikers langzaam aan je lichaam af te geven, en veroorzaken zo niet de negatieve effecten die geraffineerde suiker wel veroorzaakt [4,5,6].

2. Krijg ik wel genoeg eiwitten binnen?

Als fruitariër kun je meer dan voldoende eiwitten halen uit peulvruchten, granen, noten en zaden. Vooral tempeh, tofu, seitan, lupine, hennepzaad en pompoenpitten bevatten veel eiwitten. Als rauw fruitariër moet je wel beter op je eiwitinname letten, omdat peulvruchten en de meeste granen uitgesloten zijn. Je moet het dan vooral van havermout en zaden hebben. In deze lijst vind je overigens de hoeveelheid eiwitten voor ieder plantaardig voedingsproduct. Handig!

3. Kom ik geen vetten tekort?

Over het algemeen hoef je je niet druk te maken dat je vet tekort komt. Noten, zaden en avocado’s bevatten genoeg gezonde vetten. Wat wel belangrijk is, is dat je voldoende lijnzaad of lijnzaadolie binnenkrijgt, want een plantaardig omega-3 supplement uit algen staat niet op de lijst van wat een fruitariër eet. Het gebrek aan DHA en EPA-omega-3 vetzuren is mogelijk een punt van kritiek op fruitarisme.

4. Hoe zit dat met vitamines en mineralen?

Een ander punt van kritiek op (met name rauw) fruitarisme, is dat je een serieus risico loopt op een tekort aan essentiële vitamines en mineralen, waaronder:

 • Vitamine B-complex – met name B12
 • Vitamine D
 • Jodium
 • IJzer
 • Zink
 • Selenium
 • Calcium

Als je fruitarisme wilt uitproberen, bereid dit dan goed voor en zorg voor een voedingsschema waarmee je voldoende macro- en micronutriënten binnenkrijgt. Raadpleeg hiervoor eventueel een arts, diëtist of andere voedingsdeskundige.

Wat eet een fruitariër als lunch of avondeten

Een Weekje Fruitariër

Yes! Samen met Cilla en Tom (a.k.a. Squatcilla en VeganAnimal) ga ik een ervaren hoe het is om een week lang niets anders te eten dan het spul dat spontaan van een boom valt. We beginnen ons fruitariëravontuur op maandag en eindigen die vrijdag.

In deze week zal ik verschillende soorten fruitarisme uitproberen. Ik ga beginnen met twee dagen leven als ‘ethisch fruitariër’ (ethical botanical fruitarian), waarbij ik gewoon alles eet dat je in de lijst hierboven hebt gezien en dit op iedere manier mag bereiden. Dan zal ik twee dagen een raw fruitarian diet proberen, waarbij je dus alleen rauw eten eet. De laatste dag ga ik ‘all the way’ en eet ik echt alleen maar fruit.

Maandag 21/8: ethisch fruitariër
Dinsdag 22/8: ethisch fruitariër
Woensdag 23/8: raw fruitarian
Donderdag 24/8: raw fruitarian
Vrijdag 25/8: alleen fruit

Tom en Cilla gaan deze week volledig rauw, en doen vrijdag fruitdag mee! Zorg ervoor dat je ook deze bikkels volgt tijdens hun raw fruitarian week! 😀

Fruitariër boodschappen - Hier vind je een fruitarier eetlijst en mijn ervaring

Wat ik ervan verwacht

Ik heb er allereerst echt ontzettend veel zin in: ik ben altijd superenthousiast over dit soort try-outs! Maar ik moet zeggen dat er behoorlijk wat van mijn favoriete producten op de no-go lijst staan.. Ik voorspel dat ik het met name zwaar ga krijgen om een week af te zien van pindakaas, thee, kaneel, thee, spinazie, wortels en thee. Théé jongens! Ik ga m’n verdriet maar wegdrinken met een halve liter bessenjenever denk ik (glapje ;)).

Maar desondanks wordt het een ervaring, en ik kan niet wachten om te beginnen! Ik houd je tussendoor op de hoogte via Facebook en Instagram, so stay tuned!

This post is also available in EN

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Sarina
  19 augustus 2017 at 13:03

  Wauw wat knap! Ik wens jullie enorm veel succes en ben benieuwd hoe jullie deze week zullen ervaren.

  • Reply
   Brenda
   20 augustus 2017 at 17:22

   Dank je wel! 😀 Ik ben ook super benieuwd! Maar in ieder geval veel zin in. 😉

 • Reply
  Kayleigh
  20 augustus 2017 at 11:58

  Interessant! Leuk dat je dit uitprobeert! Succes alvast 🙂 Ik vraag me wel af hoe je dan aan je eten komt. Supermarkt? Want zullen sommige manieren van massaal oogsten van groente en fruit voor de supermarkt ook niet destructief zijn voor de planten? Bij granen bijvoorbeeld, maken ze dan niet met die machines de hele plant kapot?

  • Reply
   Brenda
   20 augustus 2017 at 17:25

   Haha, goed punt, die precies staat voor een volgend artikel op de planning! 😉 Er zit namelijk weer een heel verhaal achter! En dank je wel, ik heb er heel veel zin in, een weekje fruitariër! 😀

 • Reply
  Iris
  28 augustus 2017 at 15:36

  Leuk dat je een weekje als fruitariër wilt leven. Ik eet al enkele jaren enkel fruit en groenten.
  Toch even een opmerking over het gedeelte ‘Wat een fruitarier wel eet’. Ik weet niet waar je die info vandaan hebt gehaald, maar wat je daar opsomt komt helemaal niet overeen met wat fruitarians eten. Fruitarians eten GEEN granen, vleesvervangers, suikers, peulvruchten, koffie en al die andere bewerkte dranken die je opsomt, smaakmakers, rijstwafels, yoghurt etc. Fruitarians eten GEEN bewerkt voedsel. Jij omscheef gewoon het veganistisch dieet.
  Ik wil ook nog even vermelden dat fruitarianisme altijd vertrekt vanuit een rauw dieet. Er is bijgevolg geen reden om een onderscheid te maken tussen rauw fruitarianisme en gewoon fruitarianisme.

  • Reply
   Brenda
   29 augustus 2017 at 10:57

   Hi Iris!
   Dit is wat ik heb gevonden na het checken van meerdere bronnen over fruitarisme. 🙂 Er bestaan verschillende stromingen binnen het fruitarisme, waarvan rauw fruitariër er één van is, en er is geen officiële definitie of richtlijn van wat een fruitariër nu wel of niet mag eten om zichzelf fruitariër te noemen. Mijn uitgangspunt van fruitarisme is die zoals de definitie aanhoudt: het niet willen schaden of doden van levensvormen. Omdat peulvruchten, granen en de bewerkte producten die hiermee gemaakt zijn (tofu, seitan) schadeloos van een plant geplukt kunnen worden, staan deze ook in de lijst. Of dat werkelijk schadeloos gebeurt is natuurlijk vraag 2, dat ik in een andere blog (‘ethisch fruitariër’) behandel.

 • Reply
  Ellen
  3 mei 2019 at 11:47

  Bedankt voor je duidelijkheid! Ik ben vegan en heb al hele lang de wens fruitarier te zijn. Deze maand ga ik het een mand lang ervaren en onderzoeken . Heel spannend!
  En terwijl ik dat twee dagen geleden besloot en met een kopje thee aan het lezen was besefte ik dat ook thee een no go is. Ik geniet nog maar van de laatste pot die ik net gezet heb en
  lees nog even verder, leuk!

 • Reply
  Ellen
  3 mei 2019 at 11:49

  Ps ik lees nu Iris haar er berichtje en twijfel nu. Geen koffie dus?
  Goed om verschillende reacties te lezen, dan blijf ik scherp in mij eigen onderzoek.

  • Reply
   Brenda
   3 mei 2019 at 12:05

   Hi Ellen! Ik las je berichtje hierboven en ik zou zeggen: zet ‘m op! Ik heb dus zelf een weekje fruitarisch gegeten om het uit te proberen, en er dit artikel over geschreven omdat ik het een heel boeiend onderwerp vind en m’n kennis en info hierover wil delen met de wereld. Ik ben echter ook van mening dat fruitarisme geen ‘betere’, ‘gezondere’ of ‘meer morele’ eetstijl is dan een veganistisch dieet. Natuurlijk moet iedereen lekker zelf weten wat ze wel en niet willen eten (zolang andere wezens hier niet de dupe van zijn): fruitarisch, raw vegan, paleo vegan, vegan keto.. Het is jouw lichaam en leven. Maar ik wil alleen zeggen dat het niet ‘moet’ – en als je het toch heel graag om persoonlijke redenen wilt doen, dan is dat helemaal prima, en wat mij betreft mag je daar gerust koffie en thee bij drinken. 😉 Do what feels right!

  Leave a Reply