0
Brenda de Groot
Life Persoonlijk Travel

Leven in Chiang Mai

Lieve iedereen,

Ik schrijf deze blog vanuit mijn nieuwe appartementje in Chiang Mai. Het is hier echt fantastisch. Ik ben hier nu precies een maand, maar het voelt alsof ik er al veel langer woon. Dat is trouwens ook mijn plan, en in dit blogartikel vertel ik je daar alles over. Hoe ik in Chiang Mai ben beland, wat ik hier doe, en waarom ik Vegan Monkey een tijdje op pauze ga zetten.

Wandering the World

De reden dat ik in Chiang Mai ben is omdat er een grote droom op m’n bucketlist in vervulling is gegaan. Die droom was dat ik niet gebonden ben aan een specifieke plek, en overal ter wereld zou kunnen werken, wonen en reizen. Plaatsongebonden-zijn, noemde ik het. En nou ja, nu ben ik er.

Wat jarenlang een utopisch idee van me was, is werkelijkheid geworden. Nu ik volledig zelfstandig ben en enkel een laptop nodig heb voor mijn werk, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en een enkeltje Chiang Mai geboekt. Zo komt het dat ik nu met mijn kont in een tropisch oort deze blog zit te typen.

Kleine breakdown van dit artikel:

 • Waarom Chiang Mai
 • Digital nomad a.k.a. locatie-onafhankelijk zijn
 • Wonen in Chiang Mai
 • Koffietentjes en flexwerkplekken
 • Vegan food!
 • Kosten
 • Waarom ik mijn blog even op pauze zet

Lake Chiang Mai

Waarom Chiang Mai?

De reden dat ik Chiang Mai heb gekozen als winter escape home town is omdat het volgens betrouwbare bronnen – Nomadlist, een aantal blogartikelen en good ol’ YouTube – de ideale stad bleek te zijn voor zo ongeveer alles dat ik tof vind. Heerlijk weer, een boeiende cultuur (Boeddhisme interesseert me mateloos), bergen, vegan food en veel koffieshops met goede WiFi.

Vegan Chiang Mai map kaart

Chiang Mai is een stad in het noorden van Thailand. Omringd door bergen en ver weg van het zon-zee-strandgebeuren dat je hier überhaupt niet zult missen. Chiang Mai is perfect om in de wintermaanden te vertoeven. Van november tot maart zit je hier in het droge en koele seizoen. Tijdens deze maanden is het aangenaam warm (20 – 30 graden), valt er zo goed als geen regen en is de luchtvochtigheid laag.

Eén van de mooiste dingen aan Thailand vind ik de cultuur en mentaliteit. Ik hoorde laatst ergens een gezegde hierover: als je aardig tegen Thaise mensen bent, zijn ze drie keer zo aardig tegen jou. Van wat ik tot nu toe heb mee mogen maken is dat echt spot-on. Aardig zijn is een groot goed, en met brutaliteit of agressiviteit bereik je hier niets, behalve de silent treatment. Als introvert kun je je hart ophalen in dit instant-karma-land!

De Voordelen van Chiang Mai

 • Zon & 25 graden
 • Vriendelijke mensen / cultuur
 • Lage huurprijzen
 • Heerlijk en goedkoop eten
 • Veel vegan mogelijkheden
 • Veel koffietentjes met snelle WiFi
 • Modern, schoon en van alle gemakken voorzien
 • Veel reizigers, expats en ‘digital nomads’

Boom met lianen Thailand

Maya mall by night Chiang Mai

Digital nomad working at The Barisotel, Chiang Mai. Copyright image: Brenda de Groot

Digital Nomad Life

Met z’n vele koffietentjes, snelle WiFi, en lage prijzen trekt Chiang Mai werkende reizigers vanover de hele wereld aan – de zogenaamde digital nomads. Digital nomad is een term voor iemand die zijn werk online kan uitvoeren, en een ‘nomadisch’ bestaan leidt (meestal zonder de hele kamelen-en-tenten-mikmak).

Nu zou ik mezelf niet bepaald een digital nomad willen noemen. Computers crashen spontaan als ik langsloop, en ik vind mezelf al een hele pief dat ik Photoshop en WordPress onder de knie heb. Sowieso ben ik niet van de labeltjes, dus ik houd het lekker op plaatsongebonden.

Qua werk is hier één ding heel belangrijk: als je een toeristenvisum hebt mag je geen werk verrichten dat een Thais persoon ook zou kunnen uitvoeren. Hiermee neem je namelijk het werk van de lokale bevolking weg, en ben je strafbaar onder de Thaise wet. Ook vrijwilligerswerk of ander onbetaald werk is een no-go. Daarom verricht ik hier geen werk en raad je met klem aan om dit ook niet te doen.

You’re never alone

Wat ik zo leuk vind aan deze internationale Chiang Mai community is dat iedereen super open staat om dingen te ondernemen. Je kunt altijd wel iemand vinden om samen in een koffietentje te gaan werken of die in is om Chiang Mai te ontdekken. Alles wat je hoeft te doen is in één van de Chiang Mai Facebookgroepen een oproepje te plaatsen of te reageren op andermans oproepen. Zo heb ik de berg beklommen met iemand die ik via een wekelijks lunch-event heb ontmoet, en 103 km gefietst met de mensen uit de Chiang Mai Road Riders Facebookgroep – en nog heel veel meer!

Larissa, met wie ik de berg Doi Suthep ging beklimmen

Wonen in Chiang Mai

In Nederland is een betaalbaar en leuk appartement vinden zo ongeveer net zo makkelijk als ongetraind de marathon winnen. Voor wie bang is dat het er hier net zo aan toe gaat: fear not. Een woning vinden in Chiang Mai is echt peanuts. Er zijn hier tientallen appartementencomplexen – condominiums genoemd – waar je uit kunt kiezen, en ieder van deze heeft wel een paar kamers beschikbaar. De keuze is er reuze, en de prijzen lekker niet.

Mijn beste tip voor als je ook een appartement wilt vinden is: ga naar YouTube, typ ‘Chiang Mai apartments’ in de zoekbalk en druk op enter. Vervolgens zoek je in Google Maps alle plaatsen die je graag wilt zien en ga je er heen. Daar aangekomen loop je naar de receptie en vraag je of er kamers vrij zijn, waarop ze je alle beschikbare opties laten zien.

Op die manier heb ik mijn appartementje gevonden, hier in Luxury Huay Kaew. Watch ’n drool:

Luxury Huay Kaew Chiang Mai

Mijn appartementje

Ik heb een appartementje op de vijfde verdieping waar ik ontzettend blij mee ben. Het ligt op een hoek waardoor ik een extra raam heb en er veel licht binnenkomt. Ik heb planten en sfeervolle lampen gekocht, en het is van alle gemakken voorzien. Het heeft een keuken en een wasmachine, en internet en een queensize bed. Vanuit mijn ramen heb ik uitzicht op hoge bomen, palmen, de bergen in de verte, en een een skyline met hoge gebouwen waar ’s avonds lichtjes branden. Ik ben verliefd op dit plekje. ♥

Luxury Huay Kaew condo / condominium apartment hunt Chiang Mai

Luxury Huay Kaew apartment hunt Chiang Mai

Living room Luxury Huay Kaew condo apartment Chiang Mai

View from Luxury Huay Kaew apartment condo chiang mai

View from Luxury Huay Kaew apartment condo chiang mai

Voor mijn appartement betaal ik 15 000 Baht per maand. Dat komt neer op zo’n 383 euro + ongeveer 25 euro voor electriciteit en water. In Nederland zou je minstens het dubbele betalen en kun je fluiten naar je zwembad en fitness. Luxury Huay Kaew, ligt precies tussen de binnenstad en de twee populaire wijken Nimmanhaemin en Santitham in.

Nimmanhaemin, ook wel gewoon Nimman genoemd, is de plek waar de meeste digital nomads en Thaise studenten vertoeven. Het ligt ten westen van de binnenstad (old town) en de Chiang Mai Universiteit in. De straten zijn hier schoon en het zit er propvol hippe koffietentjes en appartementencomplexen.

Nimman area in Chiang Mai

Straat in Nimman

Ten noordwesten van de binnenstad ligt Santitham. Deze wijk is geliefd bij degenen die meer het ‘echte Thailand’ zoeken. Er zijn hier ontzettend veel lokale tentjes waar je heerlijk kunt eten, en alles is er een stuk goedkoper dan in Nimman. Het café Aom heeft de beste stoelen, soja iced matcha latte voor 1,50 en geen muziek als je op de eerste verdieping gaat zitten. Pareltje.

Santintham area in Chiang Mai

Straat in Santitham

Eten in Chiang Mai

Het laatste waar je je hier druk om hoeft te maken is dat je verhongert. Er is hier overal en altijd eten te vinden. Er is streetfood, er zijn markten, buffetrestaurants, vegan eettentjes, westerse café’s en lokaal eten, en dan heb je ook nog de enorme food hal in de kelder van de Maya mall, het winkelcentrum.

Er is echt een overload aan opties, en ik heb een enorme wish list aan eettentjes die ik wil bezoeken! Mijn favoriete gerechten tot nu toe zijn groene curry en papaya-salade (som tum). Dat laatste is iets typisch Thais. Het is gemaakt van onrijpe papaya in slierten, wortelslierten, tomaat, chilipeper, pinda’s en een pittig-zoet-zure dressing. Hij is niet altijd vegan, omdat er soms vissaus en gedroogde garnalen voor gebruikt worden. Maar niet gevreesd, want de lekkerste papaya salade eet je bij Taste of Heaven, en die is 100% plantaardig!

All you can eat vegan buffet at Happy Green in Chiang Mai

Uit eten gaan is hier goedkoper dan je eigen kostje bij elkaar scharrelen bij de 7-eleven. En yup, dat kan ook gewoon gezond. Voor healthy ’n nice moet je bij de vegetarische / vegan tentjes zijn. Mijn favorieten vind je in deze enorme vegan food hotspot review! En mocht je een lokale markt en supermarkttour willen meemaken met me, voilá:

Koffietentjes en Flexwerkplekken

De laatste paar jaren zijn de koffietentjes en flexwerkplekken hier als paddestoelen uit de grond geschoten. Veel digital nomads vertoeven in coworking spaces om hun online ding te doen. Het voordeel van deze coworking spaces is dat de andere druk typende mensen jou ook motiveren om je to-do list van jetje te geven. En als het werk klaar is spreek je gewoon af om gezellig wat te gaan drinken of eten, als je de gratis (oplos)koffie wel gezien hebt.

Bekende coworking spaces:

 • Punspace (veruit de populairste)
 • The Brick Space
 • Addicted To Work
 • CAMP (gratis)
 • MANA
 • The Startup Cafe

Klik hier voor een complete lijst.

Ik zit zelf liever in koffietentjes. Voor het geld dat je aan een dagje in een coworking space besteedt koop ik twee lekkere koffies. Zoals hier bij Wake Up Coffee, mijn favoriete tentje dat 24 uur open is en 3 verdiepingen telt:

Wake up coffee 24/7 Chiang Mai

1e verdieping bij Wake Up Coffee

Wa kost da?

Nu ben je natuurlijk benieuwd hoeveel ribben je moet inleveren om hier te zijn. Het antwoord is: nul. Ik ben hier per maand minder geld kwijt dan in Nederland, omdat het leven hier in Chiang Mai op zo goed als alle fronten goedkoper is, behalve in de supermarkt.

 • Appartement: 4 000 – 20 000 Baht (100 – 500 euro)
 • Eten: 35 – 120 Baht per maaltijd (1 – 3 euro)
 • Koffie: 35 – 100 Baht (1 – 2,50 euro)
 • Wasservice: 40 Baht per kilo (1 euro)
 • Massage: 200 Baht per uur (5 euro)
 • Transport: 30 Baht (songthaew) – 80 Baht (Uber) per ritje (1 – 2 euro)
 • Fiets: 50 Baht per dag (1,50 euro)
 • Scooter: 250 Baht per dag (6 euro per dag, en 2 euro voor een volle tank)
 • Coworking space: 120 – 290 Baht per dag (3 – 7 euro)
 • Coworking space maandabonnement: 3000 – 4000 Baht (80 – 100 euro)
 • Sportschool maandabonnement: 900 – 2500 Baht (23 – 65 euro)

(^Ten tijde van november 2017)

Je kunt behoorlijk budgetteren in Chiang Mai, maar wees je er wel van bewust dat je ook hier gewoon krijgt waar je voor betaalt. Een appartement van 4 000 Baht is een bed met een kledingkast, en als je iedere maaltijd niet meer dan 1 euro uit wilt geven eet je praktisch alleen maar noodle soep. Maar als je iets meer besteedt, dan arriveer je al heel snel in wat ik bestempel als de als-god-in-Frankrijk-zone.

Luxezaken waar je in Nederland flink wat doekoes voor betaalt kosten hier slechts een schijntje. Een Thaise massage van een uur is standaard 5 euro, en voor hetzelfde bedrag maakt iemand je appartement schoon. Zelfs je was kun je uitbesteden: voor 2 euro lever je een volle trommel in, die je keurig opgevouwen de volgende dag weer terug krijgt. Met een Nederlands minimumsalaris kun je hier werkelijk een kostelijk leven leiden.

Hoe lang blijf ik in Chiang Mai?

Truth is: ik ben niet zo’n backpackzeuler. Ik vind het veel leuker om echt een thuis te creëeren op een mooie plek en deze te ontdekken, dan dat ik constant moet verkassen. Ik heb het hier ontzettend naar mijn zin en blijf in ieder geval tot maart. In maart is hier het zogenaamde ‘burning season’ in volle gang. De boeren die om Chiang Mai wonen verbranden dan hun akkers om ze weer vruchtbaar te maken voor de volgende oogst. Het gevolg is dat heel Chiang Mai onder een deken van smog zal komen te liggen. Ik heb foto’s gezien en schijnbaar is de berg niet eens meer zichtbaar vanuit je raam.

De smog is duidelijk niet gezond voor je, en ik ben dan ook niet van plan om tijdens burning season te blijven. Waarschijnlijk keer ik tegen die tijd weer huiswaarts, maar wie weet eindig ik wel heel ergens anders. Ik wil ook nog heel graag zuid Thailand bezoeken, niet in de laatste plaats omdat daar een apeneiland is waar brillangoeren (Trachypithecus obscurus) leven. En laten brillangoeren nu mijn meest geliefde apensoort allertijden zijn!

Waar ik en iedere buitenlander met mij wel rekening mee moet houden, is dat je niet zomaar voor onbepaalde tijd in Thailand kunt vertoeven. Een touristenvisum is 60 dagen geldig, en je kunt deze eenmaal met 30 dagen verlengen. Als je daarna nog langer wil blijven moet je het land uit om een gloednieuw visum te krijgen. Dit kun je maximaal 2 of 3 keer doen, en daarna moet je echt oppleuren.

Een Spannende Mededeling..

Je hebt het waarschijnlijk in de intro al gelezen: ik ga mijn blog even op pauze zetten.

Sinds ik hier in Chiang Mai zit, in een heel andere omgeving en met een heel ander ritme, besef ik dat ik de afgelopen paar maanden iets teveel heb gewerkt en iets te weinig heb geleefd. Of naja, laten we zeggen dat ik eigenlijk alleen maar heb gewerkt. Aan artikelen voor opdrachtgevers, maar nog veel meer aan deze blog. Als je zelf een blog of persoonlijk project hebt herken je het waarschijnlijk: er is altijd wel iets dat je kunt doen. Is het niet schrijven, dan wel illustreren, fotograferen, recepten bedenken en maken, of social media beheren. Ik heb met veel liefde en passie iedere minuut van mijn vrije tijd in deze blog gestoken, maar besef nu dat ik daardoor de persoon daarbuiten een beetje ben kwijtgeraakt.

Hier in Chiang Mai heb ik het gevoel dat ik mezelf weer aan het terugvinden ben. Toen ik hier aankwam is m’n blog even op de tweede plaats komen te staan, omdat primaire levensbehoeften zoals eten, water en een onderkomen vinden iets dringender waren dan een nieuw blogartikel – wat de piramide van Maslow ook prachtig illustreert (en deze voor digital nomads). Volgens mij creëerde dit de broodnodige ruimte in mijn hoofd en leven, want plotseling kwamen ideëen en projecten die ik al die tijd op de lange baan heb geschoven één voor één weer terug.

Ken je dat gevoel wanneer je zo intens gelukkig bent dat het voelt alsof er een ballon in je wordt opgeblazen? Dat gevoel krijg ik als ik denk aan alle dromen die ik nog wil najagen. Om daar ruimte voor te maken heb ik besloten om m’n blog even los te laten.

Niet gevreesd, want ik ben echt niet voorgoed weg. 😉 Ik heb nog heel veel ideëen voor nieuwe artikelen en meer! Ik ben er gewoon achter gekomen dat er meer is in het leven dan een blog, en wat dat is, dat ga ik nu ontdekken. Iets met primatologie, illustratie en dierenrechten – waar dit precies eindigt weet ik nog niet, maar zoals dat ook voor geluk geldt: het gaat het om de reis, en niet om de bestemming.

Ik wens jullie een hele fijne dag, keep on dreaming en veel liefs vanuit Chiang Mai ♥

PS. Mocht je zelf ook op een kruispunt staan tussen zekerheid en voor je dromen gaan, dan wil ik een zin met je delen die mij altijd weer helpt: als je één deur sluit gaan er tien anderen voor open. Met andere woorden: er zijn altijd kansen in je leven die zich voordoen, maar als je vast blijft houden aan zekerheden vind je of herken je ze misschien niet. Misschien is er in jouw leven ook wel zo’n deur die al die andere deuren gesloten houdt. Think about it, en koop dan het boek The Subtle Art of Not Giving A Fuck (ook in het Nederlands) van Mark Manson. Niet gesponsord dit overigens (no money involved, remember?). Ik raad dit boek gewoon letterlijk iedereen aan. Laat ik voor nu afsluiten met mijn favoriete quote die al vanaf het begin onderaan ieder blogartikel prijkt:

The secret of flying is learning how to throw yourself to the ground and miss.

You Might Also Like...

22 Comments

 • Reply
  ShareShanti
  10 december 2017 at 12:31

  Wauw wat een inspirerend verhaal!
  Ik sta op het punt om naar vietnam te gaan en heb altijd al geweten dat ik hier weg moet.
  Waar naartoe dat weet ik niet..
  Maar ergens warm met heerlijk eten en fijne mensen.
  Dankjewel!

  • Reply
   Brenda
   10 december 2017 at 14:22

   Wat gaaf dat je naar Vietnam gaat! 😀 Echt heel gaaf dat je je hart volgt en gewoon gáát. Ik zou zeggen: Google is je vriend als het gaat om de beste plek voor jou in Vietnam te vinden. Ik heb zelf o.a. blogs gelezen en YouTube filmpjes bekeken om een beeld te krijgen van de plek waar ik wilde zijn. Ik geloof dat dat ook wel voor Vietnam zou kunnen werken. In ieder geval heel veel plezier en geluk daar!
   Liefs,

 • Reply
  Mariëlle
  10 december 2017 at 14:09

  Waaaaauw, ZO gaaf!!! Hele fijne tijd gewenst daar <3

  • Reply
   Brenda
   10 december 2017 at 14:19

   Dank je wel, Mariëlle! Dat gaat wel lukken geloof ik! 🙂

 • Reply
  Sascha
  10 december 2017 at 16:04

  Té gek dat je je dromen volgt lieverd!!! You go girl!!
  Heerlijk om te lezen en fijn om je prachtige nieuwe thuisplek te zien!! Geniet van alle mooie momenten!
  xx

  • Reply
   Brenda
   17 december 2017 at 13:30

   Sas! Dank je wel voor je lieve woorden. Ik ga zeker genieten, en jij ook nog heel veel plezier en succes met jóu living-the-dream-life op Ibiza! Xxx

 • Reply
  Sanne
  10 december 2017 at 20:43

  Living the dream Brenda! Ik hoop over twee jaar te kunnen doen wat jij nu doet – super om je blog te lezen. Chiang Mai is echt supermooi. Veel plezier de komende maanden.

  • Reply
   Brenda
   17 december 2017 at 13:26

   Je kunt het, I swear. Zolang je je doel helder hebt, een stappenplan maakt en de stappen ernaartoe ook volgt dan kun je heel veel bereiken. Ennnn.. heel belangrijk: zolang je doet wat je leuk vindt. Veel succes en plezier en ik geloof in je! 🙂 Liefs,

 • Reply
  Lodi
  11 december 2017 at 14:17

  Jeetje meis, wat gaaf dat je dit doet. Echt helemaal te gek en je hebt helemaal gelijk. Ga genieten, ga leven en ga doen at jij wilt. Heel veel succes!

  • Reply
   Brenda
   17 december 2017 at 13:24

   Hi Lodi! Wat lief, dank je wel! Ik ga je advies ter harte nemen hoor! Leven is altijd een heel goed idee. 🙂

 • Reply
  Quirine
  11 december 2017 at 14:45

  Heel gaaf dat je dit doet Brenda! Ik ben ook in Chiang Mai geweest en ik begrijp dat je hier een paar maanden goed kunt vertoeven 😉 Geniet ervan! Liefs

  • Reply
   Brenda
   17 december 2017 at 13:23

   Dank je wel Quirine! 😀 Ja het is echt zo’n gave stad, in zo’n mooie omgeving. Ik ben bang dat ik in maart nog lang niet klaar ben hier, hoor! 😉 Maar ik zal er zeker nog even van genieten! Liefs,

 • Reply
  Milou
  13 december 2017 at 23:00

  Jee Brenda, wat knap dat je zo radicaal het roer om gooit! Ik heb het zelf andersom gedaan, eerst reizen en ben me nu aan het voornemen om thuis 80% aan de blog te gaan werken 🙂 ik hoop dat je het geluk vind 🙂

  • Reply
   Brenda
   17 december 2017 at 13:22

   Wat mooi om te horen dat je je zo inzet voor je blog! 😀 Heel veel plezier en succes gewenst – ik zal er dan wat vaker op moeten koekeloeren hoor ik. 😉 Veel liefs!

 • Reply
  suus
  16 december 2017 at 21:07

  Wauw, STOER!! Heel veel plezier, rust, inspiratie, lekker eten, mooie uitzichten, mooie mensen op je pad en genietmomenten toegewenst!!

  • Reply
   Brenda
   17 december 2017 at 13:20

   Ah dank je wel Suus! Ga ik zeker doen! ^^

 • Reply
  Rene
  17 januari 2018 at 15:28

  Ik zou zeker Reform Kafe (in het Green Tiger House) en Goodsouls Kitchen proberen!! Beide veganistische restaurants van dezelfde eigenaar!

  • Reply
   Brenda
   25 januari 2018 at 04:47

   Dank je wel voor de tip, Rene! Reform Kafe staat nog steeds op m’n lijstje, en Goodsouls heeft inderdaad inderdaad geweldig eten: de pompoen curry soep is hemels!

 • Reply
  Berthy
  20 januari 2019 at 11:09

  Je hebt Chiang Mai, waar ik al jaren woon, heel goed beschreven.

  Berthy

  • Reply
   Brenda
   20 januari 2019 at 14:40

   Wat mooi om te horen van iemand die zo’n expert is. Dank je wel, Berthy! 🙂

 • Reply
  Philippe
  12 mei 2019 at 21:32

  Hi Brenda,
  wij wonen in ChiangMai…. Ben je nu nog steeds ginder ?

  • Reply
   Brenda
   21 mei 2019 at 20:51

   Hoi Philippe! Nee, helaas ben ik weer in het koude Nederland aanbeland. Wat heerlijk zeg, dat je in Chiang Mai woont!

  Leave a Reply