Vegan Eetdagboek ruilen met Vegan Fittie Jetske

Mocht je op zoek zijn naar een gezond vegan eetdagboek: look no further. Want deze week ruilde ik van vegan eetdagboekje met Jetske, a.k.a. Vegan Fittie, die op haar YouTube kanaal allerlei vegan eetexperimenten uitprobeert. Zo ook het experiment om een dag lang het eetdagboekjes van anderen uit te proberen. 

Het leek Jetske wel leuk om één dag als mij te eten. En omdat ik zelf ook wel een try girl ben, heb ik ook een dag haar vegan eetdagboek gevolgd. En oh boy, wat heb ik er een zooitje van gemaakt! Zo stonden er pannenkoeken op het menu, liet ik havermeel uit m’n handen kletteren, en kwam ik er dankzij Jetske’s video (bekijk ‘m aan het eind van dit artikel!) achter dat mijn pindakaasconsumptie vrij pathologische vormen aanneemt. Als je wilt weten hoe ik deze dag heb doorgebracht, pak dan een kop thee en ga er maar even lekker voor zitten! 

Whole foods plant-based eetdagboek

Jetske verklapte in het begin al dat mijn vegan eetdagboek behoorlijk op die van haar leek, en inderdaad. Zoals een goed Millennial betaamd zijn Jetske en ik beiden van van whole foods plant-based eten. Oftewel, een eetpatroon gebaseerd op onbewerkte producten, en met zo min mogelijk geraffineerde zooi. 

Whole foods wáttes? Is vegan niet al goed genoeg?!

Sja, als jij lekker gaat op een junk food vegan eetpatroon, dan vind ik dat helemaal prima. Het is alleen dat veel mensen denken dat vegan eten per definitie al ‘gezond’ is. Dat je, zodra je veganistisch gaat eten, automatisch de status van een goddelijke gezondheidsgoeroe verwerft. 

Na-ah. Niet in dit tijdperk. 

Als veganist ben je niet langer gedoemd je leven met havermout, gras en kale rijstwafels te slijten. Er zijn vegan krokettenvegan Magnums, en bij de HEMA slaan ze je met vegan appeltaart en vleesloze rookworsten om de oren. Al die lekkernijen zijn dan wel vrij van dierenleed – wat awesome is – maar nog altijd niet vrij van suiker of transvetten. En dat is minder schön. 

Ik ben fan van de 80/20-regel, of liever de 85/15 regel: dat 85% van je eetpatroon uit onbewerkte of zo min mogelijk bewerkte producten bestaat (‘whole foods’), en dat je de overige 15% vrij kunt invullen met ‘lekkere-maar-niet-per-see-gezonde-shizzle’. 

Daar sloot het vegan eetdagboek van Jetske feilloos bij aan. Sterker nog, er stond alleen maar whole foods plant-based shizzle op het menu. Aanschouw, het vegan eetdagboekje van een mede vegan WFPB’er:

Vegan Eetdagboek van Jetske

Ontbijt: Pannenkoeken met banaan, pindakaas en appelstroop
Tussendoortje: Sojayoghurt met vegan eiwitpoeder en banaan
Lunch: Bagel met hummus, avocado, tomaat en pijnboompitjes
Tussendoortje: 2 mandarijnen
Diner: Salade met spinazie, gebakken bonen en tahindressing
Tussendoortje: Rijstwafel met pindakaas en appelstroop

Mijn eerste reactie: awesome! Ik heb zin in alles wat er op m’n eetlijst staat voor deze dag. Toch kan ik verklappen dat ik aan sommige maaltijden mijn eigen draai heb gegeven. Te beginnen met de pannenkoeken. Want appelstroop is natuurlijk Pure Evil in een potje. 

Ontbijt: Pannenkoeken

Ik moet toegeven: dit ontbijt was wel echt epic. Maar de smaak daargelaten snap ik nog steeds oprecht niet dat er mensen zijn die ’s ochtends vroeg pannenkoeken voor zichzelf gaan staan bakken. 

Ten eerste moet je eerst zo’n zesduizend keukenaccessoires bij elkaar zien te vinden om het beslag te kunnen maken (staafmixer, waar zijt gij?!). Vervolgens moet je dealen met de stress van die eerste mislukte pannenkoek, want dat went gewoon nooit. En als je dan godzijdank een paar gelukte exemplaren heb weten te fabriceren, dan word je verscheurd door tweestrijd om eerst je ontplofte keuken in zijn originele staat te herstellen terwijl je pannenkoeken koud worden, óf je pannenkoeken te eten in het volle besef van de post-apocalyptische toestand op het aanrecht die op je wacht. 

Mensen. Lieve pannenkoekenmensen. Waarom?

Vol frisse tegenzin ging ik deze ochtend aan de slag. Jetske gebruikte volkorenmeel, maar dat had ik niet in huis en gebruik ik ook nooit. Dus maakte ik havermeel door havermout tot poeder te vermalen in een droge blender, waarbij laatstgenoemde vervolgens met een bevredigende PLOF! ten gronden ging. Topochtend. 

Jetske belegde haar pannenkoeken met banaan, blauwe bessen, appelstroop en pindakaas, maar waarschuwde me van tevoren al dat appelstroop en pindakaas geen goede combi was. No shit, Sherlock. Appelstroop zou verbannen moeten worden naar Azkaban. Dus nam ik wat tofutella – healthy vegan Nutella – die ik de dag ervoor had gemaakt. Ook besloot ik mijn pindakaasverslaving uit te dagen door voor tahin te kiezen. 

En ik moet zeggen: oké. Ik snap de pannenkoekenhype nu iets beter. Want god almighty wat was dit lekker. Hier is het recept: 

Ingrediënten:

 • 70 gram havermeel (goed vasthouden!!1!!!11!)
 • 1 banaan
 • 1 el lijnzaad
 • 1 tl bakpoeder
 • Sojamelk om het tot een pannenkoekenbeslag te maken
 • Snufje zout

Zo maak je de pannenkoeken:

 1. Houd de helft van de banaan apart en mix de rest van de ingrediënten tot een beslag. 
 2. Bak er kleine pannenkoekjes van tot het beslag op is. 
 3. Leg de pannenkoekjes op een bord en versier ze met banaan, bessen, frambozen, tofutella en tahin, of gewoon waar je zelf zin in hebt.
 4. Kies zelf of je eerst je keuken opruimt of eerst je pannenkoeken eet. Ik raad het eerste aan. Koude pannenkoeken zijn ook lekker.

Tussendoortje: Protein bomb

Als tussendoortje stond er sojayoghurt met vegan eiwitpoeder (Orangefit chocola) en banaan op het menu. Hoewel ik nog vrij verzadigd was van de pannenkoeken heb ik me hieraan gewaagd. Niet in de laatste plaats omdat het een van m’n favoriete snacks is. Ik noem het ook wel een eiwitbommetje, want dit tussendoortje bevat maar liefst 27 gram eiwit. Beat that, kwark!

Ingrediënten: 

 • 150 gram sojayoghurt
 • 1 schep (25 gram) vegan eiwitpoeder
 • 1 banaan

Ik weet niet hoe Jetske dit at, maar ik prakte de banaan een beetje grof en deed dit erdoorheen. Stiekem deed ik er ook nog een theelepel cacao bij, om er echt een chocoladetoetje van te maken. Het deed me denken aan m’n post-workout rijstpap recept die ik echt nodig weer eens moet maken.

Lunch: Bagel met Hummus en Avocado

Op de vreugdevolle dag dat Jetske haar vegan eetdagboekje opstelde, ging zij naar de Bagels & Beans, aldaar zij een bagel met hummus, avocado, sla, alfalfa, komkommer, tomaat en pijnboompitjes verorberde. Omdat ik geen bagels in huis had, geen zin had om naar de Bagels & Beans te fietsen om er één te halen, en eigenlijk nogal vol zat van de food feestjes in de ochtend, heb ik er een rijstwafelvariant van gemaakt. Kies lekker je eigen versie: 

Ingredienten:

 • 1 bagel of 3 à 4 rijstwafels 
 • 3 eetlepels hummus (snelle tip: de pompoenhummus van de Appie)
 • 1/2 avocado
 • Pluk alfalfa
 • 1 tomaat
 • Handje pijnboompitjes
 • Peper en zout

Zo maak je het: 

 1. Snijd de tomaat en halve avocado in plakjes en leg opzij. 
 2. Bak de pijnboompitjes kort in een droge koekenpan. 
 3. Snijd de bagel doormidden of leg de rijstwafels op een bord.
 4. Bestrijk de bagel of rijstwafels met hummus en verdeel de tomaat, avocado en pijnboompitjes hierover. 
 5. Maak af met een gulle snuf peper en zout, en versier met de alfalfa. 
 6. Haal vervolgens de alfalfa er weer af omdat het heel irritant eten is. 

Tussendoortje: 2 Mandarijnen

Toen ik het vegan eetdagboek van Jetske voor me had en 2 schamele mandarijnen als middagtussendoortje zag staan, dacht ik: “Dat wordt hongerlijden”. Niets was minder waar, want met de bodem van de uren daarvoor vergat ik die twee mandarijnen eerlijk gezegd. Oeps. Ik kwam er rond half 6 achter omdat ik weer trek kreeg, en toen was het eigenlijk al tijd om het avondeten te maken, dus bewaarde ik die mandarijnen voor het avondtussendoortje. 

Mandarijn foto

Avondeten: Salade met Gebakken Bonen 

Ik moet zeggen dat ik echt even stond te kijken van dit gerecht. Gebakken bonen?! Ik eet bonen altijd koud of even opgewarmd in de magnetron, maar ik ben er nooit op gekomen om ze te bakken in een pan. Eens moet de eerste keer zijn, dus trok ik voor de tweede keer deze dag m’n koekenpan uit het stof en verhitte een lepel kokosolie. 

Even over die kokosolie
Terwijl we wachten tot de bonen klaar zijn kan ik jullie wat uitleggen over kokosolie. Want waar sommige mensen dit vette goedje adoreren als superfood, roeptoeteren anderen dat het vol verzadigde vetten zit en dus slecht voor je is. De waarheid ligt in het midden. Anders dan andere plantenoliën bestaat kokosolie inderdaad voor 90% uit verzadigd vet. Verzadigd vet staat erom bekend dat het het ‘slechte’ LDL-cholesterol in je bloed verhoogt (maar tegelijkertijd ook het ‘goede’ HDL-cholesterol). Onverzadigde vetten daarentegen verlagen het LDL-cholesterol terwijl ze het HDL-cholesterol verhogen. 

Toch is het beter om kokosolie te gebruiken als je gaat bakken. Het verzadigde vet blijft namelijk stabiel bij hoge temperaturen, terwijl er bij verhitting van plantenolieën schadelijke stoffen vrijkomen. Dus kies kokosolie om in te bakken, en kies andere olieën voor koud gebruik. Of, beter nog, gebruik gewoon de hele ingrediënten, want olie is ook een geraffineerd product. Daarover later meer. 🙂 Terug naar het vegan eetdagboek waar het allemaal om ging, want die bonen zijn ondertussen wel klaar. 

De foto die je hierboven zag was van Jetske, en hoewel ik dol ben op wortels (vooral gedoopt in pindakaas, zoals je in Jetske’s video ziet), ben ik niet zo’n fan van grote stukken rauwe wortel door m’n salade. Dus heb ik die wortel geraspt. Tip!

Ingrediënten:

 • 100 gram spinazie
 • 200 gram bruine bonen, gebakken in wat sojasaus
 • 1,5 rode biet, in reepjes
 • 1 wortel, geraspt
 • 1 tomaat
 • Handje notenmix
 • Tahindressing van 2 el tahin, 2 el water, wat citroensap en zeezout 

Ik gooide alle ingrediënten bij elkaar in een grote kom en drizzlede (wie weet het goede Nederlandse woord hiervoor?) een lekkere lading tahindressing eroverheen. Ik weet niet of het de bedoeling was dat ik er een dressing van maakte of niet, maar ik vind dat altijd super lekker, dus dat heb ik maar gedaan. En lekker dat het was! Deze beany Buddha Bowl is een blijvertje. Top!

Tussendoortje: Rijstwafel met Pindakaas, zonder Appelstroop

Om half 9 had ik een les poweryoga op de planning staan, en omdat ik daarna altijd zo m’n bed in rol, nam ik m’n avondsnack (plus die twee mandarijnen) gewoon als toetje. Al kon die appelstroop me gestolen worden – ik deed er gewoon een dubbele laag pindakaas op. 

Huh, lig jij om half 10 al in je bed? 

Nou ja, 10 uur. Ik sta namelijk sinds enkele weken om 6 uur op. Vrijwillig. En ik moet zeggen, het bevalt heel erg goed. Omdat vrijwel niemand tussen 6 en 8 iets doet behalve snurken, heb ik het gevoel dat ik ook niets hoef te doen. Ik heb geen verwachting van mezelf. Dat neemt bij mij veel druk weg, waardoor ik ontzettend zen en (daardoor) productief word. Soms typ ik zomaar complete hoofdstukken van m’n boek weg, of heb ik alle mappen op m’n computer opgeruimd, nog voor de dag ‘echt’ begint! 

Nu ben ik ook maar een mens, en ik moet bekennen dat het me ook niet iedere avond lukt om om 10 uur in m’n bed te liggen, maar ik doe m’n best.. 😉 

Nou, ik hoop dat dit vegan eetdagboek jou wat inspiratie hebt gegeven om je vegan leven gezond én smaakvol in te vullen. Ik heb in ieder geval geleerd dat gebakken bonen awesome zijn, en dat ik het als ontbijt toch bij m’n supersnelle overnight oats houd. 😉 Mocht je het leuk vinden om te zien hoe een dag uit mijn whole foods vegan leventje eruitziet (en hoe Jetske letterlijk eetlepels pindakaas wegwerkt!), there you go: 

Vegan Eetdagboekje van Le Moi

Recepten van mijn eetdagboekje:

By Brenda

Ik ben Brenda, wetenschapper en illustrator met een passie voor dieren. Ik onderzoek hoe andere dieren de wereld ervaren, en hoe wij mensen hen zien en beoordelen.

Met mijn visuele kunst en schrijfsels (zoals deze blog!) hoop ik een sentientistische revolutie teweeg te brengen. Daarmee bedoel ik een wereld te bereiken waarin we dieren als gelijkwaardige personen beschouwen, en dat we hun belangen even serieus meewegen in onze besluitvorming als die van de mens.

Ik hou van apen, onderweg zijn 
en alles met pompoen.

16 April 2019

Instagram

You May Also Like…

2 Comments

 1. Hans

  Grappig dat iemand die overnightoats maakt, wel de vorige dag Die voorbereid, maar dat niet doet met andere DINGEN waar meel in zit. Maw, DOE het ook met pannenkoeken, 1, LIEVER 2 dagen van tevoren even beslag maken en ook je eerste gaat goed. 😁
  Dan nog EVEN die heerlijke goddelijke avocado.
  Ik heb toch wel moeite met deze vrucht. Ten EERSTE komt die eigenlijk altijd uit Peru of zo, dus veel transport CO2. Daarnaast gebruikt ze 1000 tot 1500 liter WATER per kilo (afhankelijk van waar je de info vandaan haalt).
  Dat vind ik, zeker nu de Rijn bijna leeg is, nogal moeilijk. Gelukkig zegt mijn geweten dat vlees nog SLECHTER IS, maar toch…..
  Vraag is, hoe kom ik aan avocado’s uit Europa, Spanje of Kreta of…….

  • Brenda

   Hier kan ik niet tegenop Hans, je hebt hartstikke gelijk. Zowel dat ik m’n pannenkoekenbeslag van tevoren kan voorbereiden (top tip trouwens!), als de impact van avocado’s op de uitstoot van CO2. Het leven van een weldoener is een continue strijd van kiezen voor het ultieme beste en genieten van dingen zoals avocado. Ik denk dat we die laatsten het beste kunnen beschouwen als luxeproduct in plaats van voedingsmiddel dat we iedere dag kunnen eten. Misschien is er wel iemand die avocado’s verkoopt die een lagere ecologische voetprint hebben, maar ik moet je daarvoor naar Oom Google verwijzen! 😉