Een makkelijk hummus recept scheelt je tijd, afwasmiddel en vergeefse zoektochten door je kruidenrekje. Goed nieuws, want dit hummus recept is makkelijk, snel en ook nog eens supergezond!
Het geheim van lekkere hummus is om vooral niet zuinig te zijn met de smaakmakers. Als stamppotetende Nederlanders zijn we gewend om met snufjes en mespuntjes te werken. Wrong. Hummus vraagt om een finaal andere benadering, namelijk:
Strooien met die hap.
Gieten met die tahin.
Of het een teen knoflook meer mag zijn? Voor de gevorderde hummusbouwer een retorische vraag.
Lekker puur
Maar ik moet bekennen dat ook ik als nuchtere Nederlander gewend ben geraakt aan ‘de pure smaak van de ingrediënten zelf’ (dat is hoe je de flauwe stamppotten goedpraat tegenover teleurgestelde toeristen). Er bestaan hummusrecepten met evenveel tahin als kikkererwten, waarbij je een hele citroen boven de mix moet uitknijpen, of die je moet verdrinken in de olijfolie. Authentiek, maar vaak net one bridge too fat eh.. far voor veel landgenootjes.
Maza maar dan beter
Ik ben zelf eigenlijk groot fan van de hummus van Maza. En laten we wel wezen, dat is ook gewoon een Nederlands bedrijf uit de Zaanstreek. In ieder geval lijkt deze hummus daar op. Smeuïge Maza-achtige hummus, maar dan zonder de goedkope raapolie en conserveringsmiddelen.
De hummus uit dit recept is smaakvol maar toch subtiel. Geen flauwe kikkererwtenbrei, maar ook geen over-the-top oliefestijn. Als jij er toch meer pit in wilt, wees dan niet bang om er een extra lepel tahin of kruiden bij te gooien!
Ingrediënten
- 200 g kikkererwten (ongeveer 1 pot, uitgelekt. Houd de rest ter decoratie)
- 30 g tahin
- 3 teentjes knoflook
- 1,5 el citroensap
- 1 tl gemalen komijn
- 1 tl paprikapoeder
- 1/2 tl zout en 1/2 tl zwarte peper
- 60 ml water
- Optioneel: 1 el extra vierge olijfolie, voor een vollere smaak en structuur
Tip: Het is even een klusje, maar voor écht romige hummus kun je het beste de vliesjes eraf pellen. Doe ik persoonlijk niet, want ik vind de vezels die hierin zitten waardevoller dan een íets romigere structuur. Bovendien is het ook gewoon een pokkenklus.
Hummus Variaties
1. Spicy Tomato
+ 2 el tomatenpuree
+ 1 tl sambal (mag ook meer)
2. Edamame Protein
+ 100 g edamame boontjes
+ van alle ingrediënten de helft erbij
3. Pretty Pink
+ 1 kleine biet (ongeveer 100 g)
+ snufje extra komijn, paprikapoeder en zout
4. Pindakaashummus
+ 1 grote eetlepel pindakaas
5. Zoete aardappel / Pompoen
+ 100 g gekookte pompoen OF zoete aardappel
+ 10 g tahin
+ snufje extra zout
Zo maak je Hummus
- Doe alle ingrediënten (plus eventueel die van de variatie-optie) in een keukenmachine, of gooi ze in een pan en houd je staafmixer in de aanslag.
- Mix tot een glad geheel. Het kan even duren tot je een echt romige structuur krijgt, maar de aanhouder wint.
- Proef de hummus. Als je er meer zout of citroensap bij wilt doen, doe dat dan. Mix alles dan nog even goed door.
- Serveer op brood, op een rijstwafel, doop er rauwe wortels, komkommer of bloemkoolroosjes in, gebruik als spread voor over je groenten of Buddha Bowl, of lepel het lekker zo uit de pot.
13 Comments
Inostrate
31 augustus 2017 at 11:35Lekker om deze hummus zelf te maken en op je zelfgebakken brood te smeren of als bijgerecht bij warme maaltijd! Ik ga de variaties eens uitproberen!
Katalin
22 september 2017 at 22:54Ik heb een keer de vliesjes van de kikkererwten gehaald, maar vond het een overbodige klus. De smaak werd er niet beter of romiger door.
Brenda
23 september 2017 at 08:54Respect voor je poging! 😉 Gebruikte jij ook kikkererwten uit een pot? Ik denk dat het misschien voor zelfgekookte kikkererwten uit zou maken, omdat die wat harder zijn dan die uit een pot. Ik zat me ook te bedenken dat je dan veel vezels weghaalt, door de vliesjes te verwijderen. Lekker eraan laten zitten dus! 🙂
Michiel
4 april 2018 at 07:54‘k Heb de spicy versie gemaakt. De textuur deed me enigzins denken aan die van pikante tonijnsalade. Toen dacht ik: kappertjes. 🙂
Brenda
16 april 2018 at 04:32Ja! Dat wat ook precies mijn reactie toen ik hummus voor het eerst proefde: super creamy tonijnsalade! Toen wist ik dat ik vegan kon worden. 😉
Eveline
14 mei 2018 at 10:22Hoe lang kun je de hummes bewaren in de koelkast? Ik neem aan dat het ook in te vriezen is..
Brenda
19 mei 2018 at 20:35Hi Eveline! Je kunt het denk ik wel 3 à 4 dagen bewaren, en inderdaad, het is in te vriezen. 🙂 Multifunctioneel spul.
Colinda
24 mei 2019 at 09:09Hallo,
Hoelang kan je hummes bewaren ?
Brenda
24 mei 2019 at 21:46Hi Colinda! Het moet makkelijk 4 dagen houdbaar zijn in de koelkast. Wat ik altijd doe als ik heel veel maak is de helft invriezen. Dat kan prima! Eet smakelijk 🙂
Helena
22 juli 2019 at 13:16Heb je echt de tahin nodig voor de hummus te maken?
Brenda
29 juli 2019 at 13:12Hoi Helena,
Mmmmja ik raad het wel heel hard aan! Je kunt het ook zonder doen, of een andere notenpasta gebruiken (amandel, cashew, hazelnoot, zonnebloempit), maar juist de uitgesproken smaak van de tahin maakt het échte hummus. Je kunt tahin bij iedere supermarkt verkrijgen, en het is niet duur (zo’n 2,30 voor een pot). Maar goed, wie weet creëer je met een andere notenpasta wel een fantastisch nieuwe spread! 🙂
Annemiek
18 februari 2020 at 23:02Als je kikkererwten uit pot of blik gebruikt, wordt het vaak niet zo creamy. Wel als ze eerst goed afspoelt en een kwartiertje kookt in een laag water met een theelepel baking soda. Daarna goed afspoelen en verwerken zoals je gewend bent. Zoooo creamy en fluffy! Best hummus ever! Zeker het proberen waard!
En tijdens het koken kun je ondertussen zout, citroensap en knoflook ‘blenderen’. Als je dat even laat staan, minuutje of 10, dan is de rauwe knoflooksmaak veel minder. Als je graag zelf hummus maakt, zeker eens proberen… je zult het verschil zeker proeven!
Brenda
19 februari 2020 at 17:30Wat een goede tip! Ik heb gisteren net een enorme batch hummus gemaakt, maar bij de volgende zal ik hier zeker aan denken. 🙂