0
Brenda de Groot
Recepten

Eiwitrijke Vegan Mayonaise maken

Veganistische versies van niet-veganistische producten lijken nog al te vaak de mwah-factor te bezitten. Vooral voor niet-vegans zijn de plantaardige vervangers vaak mwah qua smaak en mwah qua voedingswaarde.

Mwah

Als we inzoomen op de macronutriënten – koolhydraten, eiwitten en vetten – dan komen we al snel tot de conclusie dat het overgrote meerendeel van de veganistische versies van niet-veganistische producten minder eiwit bevat dan zijn wannabe-variant.

En dat is een dooddoener voor onze toch ietwat eiwitgeobsedeerde samenleving. Het is één van de redenen dat veel mensen die een eiwitrijk voedingspatroon volgen de stap naar een veganistisch dieet niet willen of durven te zetten. Een angst die volledig ongegrond is, want als vegan krijg je meer dan genoeg eiwitten binnen. Maar als je voor jezelf om wat voor goede of slechte reden dan ook als doel hebt gesteld om veel eiwitten te eten, dan heb je het als veganist minder makkelijk dan de eerstvolgende klant die bij je lokale slager een onsje kipfilet afrekent. Zeker wanneer je ook op de calorieën, vetten, koolhydraten, of je portemonnee let.

Neem nu kwark. Bevat gemiddeld 10 gram eiwit per 100 gram, en kost nog geen euro voor een halve liter. Als je na goed zoeken vegan kwark (zoals Alpro Go of Provamel kwark) vindt, valt je als eerste op dat ze meer dan het dubbele kosten voor dezelfde hoeveelheid, en daarna dat ze een stuk minder eiwitten bevatten. Voor vleesvervangers geldt vaak – helaas – hetzelfde. Kortom: vegan producten hebben het zwaar in een eiwitlievende maatschappij. Maar voor deze ene keer geldt er een uitzondering: deze vegan mayonaise.

Ik heb namelijk iets uitgevonden waarmee vegans, fitness junkies en gezondheidsfreaks gebroederlijk zij aan zij juichen naar één dip. We introduce to you:

Eiwitrijke Vegan Mayonaise

Eindelijk een plantaardige variant met betere macro’s dan het origineel. En of je nu keukendyslectisch bent, calorie-arm eet of een beetje krap bij kas zit: deze vegan mayo is the one for you. De mayonaise is plantaardig, eiwitrijk, low-fat, clean, wholefoods, zonder soja, makkelijk én goedkoop. Het lijkt te mooi om waar te zijn, en toch is het zo:

High protein vegan mayonaise:

222 kcal
16g eiwitten
26g koolhydraten
3g vet

Gewone mayonaise:

741 kcal
1,7g eiwitten
2,5g koolhydraten
82g vet


Ingrediënten om vegan mayonaise te maken: ketchup, witte bonen, mosterd, tomatenpuree, zout, peper en citroensapIngrediënten:

• 1 potje witte bonen (240 gram)
• 3 tl mosterd
• 2 tl citroensap (staat niet op de foto – oeps)
• 1 tl ketchup of tomatenpuree
• flinke snuf zwarte peper
• flinke snuf zout

Zo maak je Eiwitrijke Vegan Mayonaise:

 1. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine of pak de staafmixer
 2. Mix tot het een egale zachte substantie is geworden, ongeveer zo dik als gewone mayonaise.
 3. Is het te dik? Voeg dan wat water toe. Te flauw? Voeg wat peper en/of zout toe.
 4. Dip je patatjes erin, smeer het op je brood, meng het door de rauwkost, buddha bowl, of maak er een lekkere salade mee voor op een toastje.

Keukenmachine met bonen voor vegan mayonnaise

Bakje met eiwitrijke vegan mayonaise
Note: De micronutriënten zoals vitamines, mineralen en vezels in een vegan vs. non-vegan voedingspatroon laat ik in dit artikel even terzijde. Dat ik er ten volle van overtuigd ben dat een een plantaardige voedingsstijl de beste manier van leven is voor zowel jezelf als de dieren als de planeet moge duidelijk zijn 😉  

This post is also available in EN

You Might Also Like...

8 Comments

 • Reply
  Suzy
  29 april 2017 at 19:19

  Klinkt lekker, ik ga hem gauw eens proberen;)!

  • Reply
   Brenda
   29 april 2017 at 22:33

   Ooh, laat vooral weten hoe je ‘m vond! 😀 Smakelijk, alvast!

 • Reply
  Annemiek
  16 augustus 2017 at 17:48

  Goed gelukt! Eindelijk een fijne vegamayo 🙂

  • Reply
   Brenda
   17 augustus 2017 at 00:18

   Blij om te horen! Geniet ervan! ^^

 • Reply
  Laura
  4 oktober 2017 at 15:54

  Hi, net jouw site ontdekt, ben bang dat ik een nieuwe go-to site voor receptjes aan mijn lijst toe moet voegen:)
  Ik ben wel benieuwd hoe lang je de mayo (zelfde geldt ook voor bijvoorbeeld zelfgemaakte hummus) kunt bewaren? Heb je dat getest? Ik vind het fijn om op zondag alles voor de week klaar te maken, dus ik maak alles in grote porties!

  • Reply
   Brenda
   5 oktober 2017 at 00:34

   Hoi Laura! 😀 Wat leuk, en dank je wel voor je lieve compliment! Je kunt deze mayo een dag of 3, 4 bewaren, maar voor die tijd zou ik ‘m echt opmaken als ik jou was 🙂 Het zijn dan wel enkel witte bonen en nog wat lang-houdbare ingrediënten, maar ik weet niet hoe ze met elkaar de interactie aangaan zeg maar. Als je deze op zondag voor bijvoorbeeld maandag, dinsdag of uiterlijk woensdag maakt dan zit je goed! 😀 Veel plezier en eet smakelijK!

 • Reply
  josefien
  9 februari 2018 at 12:52

  Bij toeval zelf de mayo met witte bonen ontdekt. Had niets anders in huis.
  Het is heerlijk. Ik doe er wat olijfolie en limoensap bij. Verder gebruik ik de grote witte jumbo bonen. Hebben nog meer smaak. Je hebt een leuke site.

  • Reply
   Brenda
   9 februari 2018 at 16:00

   Hi Josefien! Wat een leuk berichtje, dank je wel. 🙂 Die jumbobonen zijn inderdaad geweldig.. hoe heten ze ook alweer.. berlottibonen ofzo? Goede tip! En dank je wel voor je complimentje. 😉 Groetjes!

  Leave a Reply