Vegan Eten in Ubud

Het is een feit: Ubud is vegan heaven. Vegan eten in Ubud is niet alleen makkelijk, het is werkelijk fantastisch. In de culturele hoofdstad van Bali vind je op iedere hoek een raw food restaurant, en de lokale eettentjes bieden voor een spotprijs de meest heerlijke plantaardige gerechten. De menukaarten van de raw food restaurants zijn zo ongelooflijk gezond dat je echt geen enkele reden hebt om niet drie keer per dag buiten de deur te eten. En dat is ook wat ik heb gedaan, toen ik 2 weken in Ubud verbleef.

In dit arikel lees je wat je kunt verwachten als je voet op Bali zet en in Ubud bent aangeland. Lees ook vooral mijn vorige artikel, waarin je reviews vindt van niet minder dan 22 vegan-friendly hotspots in Ubud. 

Vegan op Bali

In Zuidoost Azië is het voor de planteneter sowieso al behoorlijk goed vertoeven. De meeste gerechten op de kaart zijn standaard veganistisch en bestaan uit rijst of noodles, met groenten die op smaak gebracht zijn met allerlei specerijen. Er zit vaak tempeh of tofu bij, en je kunt dit naar wens door kip of vis laten vervangen.

Ik heb twee van de vier weken Bali in Ubud doorgebracht. Ik blijf graag langere tijd op één plek als ik aan het reizen ben: ik pluis een locatie graag van top tot teen uit en moet nieuwe indrukken echt even verwerken (hoi introvert). En Ubud heeft behoorlijk wat om te verwerken. Want wees gewaarschuwd: naast weelderige rijstvelden vind je op dit kleine eiland het hele jaar door massa’s toeristen, en de lokale bevolking is ze soms begrijpelijk maar overduidelijk meer dan zat.

Maar dat is nog geen reden om Bali uit je bucketlist te gummen. Want hier vind je het meest revolutionaire, creatieve en gezondste vegan eten ooit.

Gado gado in Ubud, Bali

Vegan Eten in Ubud

Als je vegan bent is Ubud werkelijk jouw walhalla. De eettentjes zijn grofweg in twee soorten te verdelen: de (vegan raw food) restaurants, die afgezien van de Balinese medewerkers een westerse uitstraling hebben, en de lokale eettentjes, oftewel warungs. De restaurants bieden creatievere gerechten maar zijn wat prijziger. Als je om je portemonnee én je smaakpapillen denkt, ga dan net als ik gewoon lekker vaak naar de warungs en trakteer jezelf zo nu en dan op een gerecht bij een restaurant.

Vegan Raw Food Restaurants

Bij de vegan restaurants en café’s heb je een ongelooflijke keuze aan de gezondste en meest creatieve plantaardige gerechten. Ook is ieder restaurant prachtig ingericht, met veel hout, kussens, lage tafels en pastelkleuren. Een greep uit de menuopties:

 • Raw curry met kokosmelk met courgettenoodles, avocado, kiemen, verse kokos, kokoswater en lokale kruiden.
 • Rauwe soep van groenten en rauwe noten.
 • Raw spring rolls met bijvoorbeeld nori in plaats van rijstvellen, en een rauwe pindasaus.
 • Vers fruit met naar wens toppings zoals “rawnola” (rauwe granola), cashewmelk, kokosmelk of chiapudding.
 • “Rawnola”: glutenvrije granola van gekiemde noten en zaden, rauwe cacao en palmsuiker, overgoten met zelfgemaakte cashewmelk
 • Smoothie Bowls ook weer getopt met rauwe granola en vers fruit
 • Gekiemd brood met de meest creatieve, gezonde toppings.
 • Chiapudding met kokosmelk en laagjes smoothie, met paarse drakenvrucht als topping

Warungs: Lokale Eettentjes

De warungs bieden je het beste van de Indonesische keuken, waarvan de basis praktisch altijd veganistisch is. Je kunt hier tegen een meerprijs kip, vis of garnalen aan toe laten voegen, maar zelfs als ik mijn vegan idealisme aan de kant zet raad ik je als omnivoor aan om voor de tempeh te kiezen in plaats van het vlees. Indonesiërs hebben van tempeh bereiden een kunst gemaakt waar werkelijk geen stuk kip of vis tegenop kan.

Bij de warungs krijg je dus een royale portie van het lekkerste eten tegen de laagste prijs. Ik raad je aan om heel veel lokale gerechten te proberen en de westerse opties te skippen. Het zijn juist die authentiek Indonesische gerechten die me echt hebben doen beseffen dat we in Nederland maar zo weinig van het kruiden van gerechten weten.

De bekendste en lekkerste gerechten die je naar mijn bescheiden mening echt niet mag missen zijn:

 • Gado gado: my all time favourite. Gestoomde groenten, tofu en tempeh met zelfgemaakte satésaus.
 • Tempeh curry: Balinese curry op basis van kokosmelk, vol met groenten en gemarineerde tempeh.
 • Tempeh satay: saté is een populair gerecht in Indonesië, en je kunt vaak een tofu- of tempehvariant kiezen. De satésaus die je erbij krijgt is goddelijk.
 • Nasi campur: een builtje perfecte plakrijst met daaromheen allemaal verschillende Indonesische gerechtjes.
 • Urap urap: gewokte groenten met geschaafde kokos.
 • Cap cay: een zoute, zeer goed gevulde groentensoep.
 • Bubur injin: Balinese zwarte rijstpudding, gekookt in kokosmelk, met plakjes banaan en palmsuiker. Doet denken aan je all day oatmeal back home.
Bubur injin: Indonesian black rice pudding with coconut milk

Vegan-friendly Eettentjes in Ubud

Ik heb alle raw food restaurants en de bekendste warungs in Ubud op een rijtje gezet, gereviewd en met menukaart en al in m’n blog over vegan hotspots in ubud gezet. Als je wilt weten waar je moet eten, is dat artikel jouw Vegan Ubud Bijbel!.

Let-oppertjes:

 • Gado gado ingrediënten
  Iedere gado gado ziet er anders uit en bevat andere gerechtjes. Op sommige plekken krijg je er gekookt ei en kroepoek bij, en sommige kroepoek is gemaakt van garnalen. Check dit dus even als je niet zeker weet of dit het geval is, en vraag om een vervanging voor het ei, zoals extra tempeh of wat rijst.
 • Tax en servicekosten
  Het meerendeel van de restaurants en een klein deel van de warungs rekenen belasting en servicekosten van 15% bovenop de rekening. Als je een klein budget hebt is het aan te raden om hier op te letten. Het staat vaak aangegeven op de menukaart.
 • Rooftop restaurant
  Veel tentjes hebben meer dan één verdieping, en het is soms echt een verademing om de drukte van de straat te ontlopen en de verkoelende wind op de eerste verdieping te ervaren. Check dus voordat je ergens binnenloopt even of je ook mensen boven ziet zitten en zoek de trap. Van de restaurants in dit overzicht hebben Dayu’s Warung, Fussy Bird, Black Beach, Garden Kafe, Alchemy, Clear Cafe en Down to Earth Cafe een hogere verdieping waar je kunt zitten. Dewa Warung, Melting Wok, Warung Biah Biah en Bali Buda zijn ook wat hoger gelegen verdieping, al is dit geen rooftop.

Nog meer Vegan Travels

Ik reis heel Azië rond om er, als digital nomad, een tijdje te wonen en te werken. Ik ben de afgelopen twee winters in Chiang Mai geweest, en ik kan je vertellen dat ook deze plek vegan wonderland is. Ik vertel er je alles over in mijn blogs (met heel veel food foto’s!):

By Brenda

Ik ben Brenda, wetenschapper en illustrator met een passie voor dieren. Ik onderzoek hoe andere dieren de wereld ervaren, en hoe wij mensen hen zien en beoordelen.

Met mijn visuele kunst en schrijfsels (zoals deze blog!) hoop ik een sentientistische revolutie teweeg te brengen. Daarmee bedoel ik een wereld te bereiken waarin we dieren als gelijkwaardige personen beschouwen, en dat we hun belangen even serieus meewegen in onze besluitvorming als die van de mens.

Ik hou van apen, onderweg zijn 
en alles met pompoen.

13 April 2017

Instagram

You May Also Like…

0 Comments