22 Vegan Hotspots in Ubud

Ik ben afgelopen lente vier weken op Bali geweest, waarvan ik twee hele weken in Ubud heb doorgebracht. Ik heb drie keer per dag buiten de deur gegeten – fantastisch – en ken inmiddels behoorlijk wat healthy vegan hotspots in Ubud. Houd je vast voor een uitgebreide lijst met de 22 bekendste plekjes om vegan te eten in Ubud, met reviews, menukaarten, foto’s en de ‘signature dishes’ van iedere plek. Drool ’n enjoy!

1. Warung Sopa

Sopa betekent soep, en toegegeven, je kunt bij Warung Sopa heerlijk soep eten. Maar waar ze echt bekend om staan is hun Nasi campur: een builtje (rode) rijst met daaromheen diverse kleine gerechtjes van groenten, tofu of tempeh, allemaal op smaak gebracht met verschillende specerijen (en veel kokos). Je kunt zelf aanwijzen welke gerechtjes je bij je rijst wilt.

Ik had voor gado gado gekozen, omdat Jessica zei dat die hier erg goed was. En ze had gelijk: je krijgt een bord vol verse groenten, netjes van elkaar gescheiden, met in het midden een royale kom satésaus. Ik heb de rest van de satésaus gewoon als soep gegeten. Warung Sopa serveert uitsluitend vegetarische en veganistische gerechten, dus je weet zeker dat de kroepoek bij je gado gado niet van garnalen is gemaakt.

Hoofdgerechten kosten tussen de 25 000 – 45 000 IDR (1,50 – 3 euro).

Menukaart Warung Sopa

Signature dish: Nasi campur

2. Dayu’s Warung

Dayu’s warung lijkt op een gewone warung, maar heeft het menu van een healthy restaurant. Eigenaresse Dayu heeft een passie voor gezond eten, dus als vegan health freak on a low budget zit je hier gebakken. Ik had hier twee keer de lekkerste gado gado salade ooit. En het ding was HUGE! Afgezien van die salade dan, is de portiegrootte in Ubud niet gigantisch, en ik bestelde vaak nog een gerecht erbij. De meeste reizigers bestellen trouwens meerdere gerechten. Eigenlijk ideaal, want zo kun je meer proeven!

In Dayu’s Warung vind je zelfgemaakte take-home koekjes, bliss balls en de beste sticky taart die je ooit zult zien en proeven. Veel van de taarten zijn met rijstmeel gemaakt, waardoor de taart super plakkerig is en behoorlijk zwaar weegt. Ik had een stuk worteltaart. Ja, wat kan ik zeggen. Heaven. Houd dus een plekje over voor het toetje, want als je Dayu’s taart skipt is je leven niet compleet.

Hoofdgerechten kosten tussen de 30 000 – 45 000 IDR (2 – 3 euro)

Zoetigheid kost tussen de 10 000 – 25 000 IDR (0,50 – 1, 50 euro)

Menu Dayu’s Warung 

Signature dish: Taart

3. Atman Kafe

Dit is een wat duurdere plek maar ze hebben hier heerlijke ontbijtjes. In ieder gerecht kun je gewone melk of water laten vervangen door zelfgemaakte cashew- en amandelmelk. Ik had hier twee keer ontbeten, en heb als eerst de Raw grain-free porridge gekozen. Dit is een populair gerecht, want ik zag ‘m overal op Instagram voorbijkomen. Het was inderdaad ontzettend lekker en het werd geserveerd in een halve kokosnoot met cashewmelk en palmsuiker ernaast. De tweede keer ging ik voor de Creamy Oatmeal met cashewmelk. My god, echt de beste havermout die ik ooit heb gehad! Super romig en ik kreeg een grote schaal vol. Ik kon bij Atman Kafe lekker wat werk verzetten en als het echt te warm is ga je gewoon in het glazen bijgebouwtje zitten: die heeft namelijk airconditioning. Het personeel is heel aardig, dus al met al vergeef ik hen de prijzen.

Hoofdgerechten kosten tussen de 35 000 – 60 000 IDR (2,50 – 4 euro)

Menukaart van Atman Kafe

Signature dish: Raw grain free porridge

Atman cafe Ubud raw grain free porridge

4. Nine Heaven Vegan Warung

Nine Heaven Warung is niet heel bekend en bevindt zich ook niet in het centrum, maar jeetje wat een lieve mensen! Deze warung heeft veel Japanse en Koreaanse gerechten op de kaart staan, zoals tofu- en zeewiersoep, met weinig poespas en toevoegingen. En alles hier is ook nog eens 100% vegan. Ik heb voor iedereen een tekening moeten maken, maar dat leverde me wel echt een ontzettend leuk gesprek op met de mensen daar en heel veel dank-je-wels. Zo lief! En de zeewiersoep met zoete aardappel was echt heerlijk en goedgevuld.

Hoofdgerechten kosten tussen de 25 000 – 40 000 IDR (1,50 – 2,50)

Menukaart Nine Heaven Vegan Warung

Signature dish: Kimchi pancakes

5. Alchemy

Alchemy stond bovenaan mijn bezoeklijst. Ik had zoveel goede verhalen over hun ontbijt- en saladebuffet gelezen dat ik hier simpelweg naartoe MOEST gaan. Het ligt een beetje uit het centrum, maar met een scooter of een paar sportschoenen prima te doen. Alchemy heeft een gewone kaart, maar wordt geroemd om zijn buffetten. Tot 11 uur kun je gebruik maken van het ontbijtbuffet. Dat werkt zo: je kiest drie soorten fruit en twee toppings, zoals boekweitgranola en kokosslagroom. Die laatste is een must-try, geloof me. Dan kies je er een smoothie of verse cashewmelk bij die je over je kom goodies kunt gieten. Het saladebuffet opent voor lunch en diner. Je krijgt een goede pluk sla en daarop mag je vier groente- of notengerechten kiezen en een dressing. Er zijn zoveel opties dat vier gewoonweg te weinig is. Neem dus extra toppings, twee salades of kom een paar keer terug.

Helaas heeft Alchemy ook twee minpuntjes: er is teveel bediening die teveel op je let en de prijzen zijn erg hoog. Als jou dit niet uitmaakt dan is Alchemy jouw tent.

Menukaart van het smoothiemenu

Ontbijtbar: 55 000 IDR (3,50 euro); saladebar: 65 000 IDR (4,50 euro)

Signature dish: de salades

6. Bali Buda

Bij Bali Buda heb je de zeldzame mogelijkheid om internetloos van je maaltijd te genieten. Ze hebben namelijk als één van de weinige eettentjes in Ubud geen Wifi. Daar kwam ik achter toen ik op een ochtend dacht m’n toekomst op een rijtje te zetten met behulp van het Holy Internet. Dat laatste ging niet door, en wat bleek? Internetloosheid was nou net de oplossing voor m’n existentiële crisis. Ik heb in plaats van m’n laptop m’n schetsboek gepakt en heb uren op de zachte banken van Bali Buda doorgebracht met in het niets staren, en ideeën uittekenen en twee keer ontbijt besteld. Dat ontbijt was niet heel geweldig: het verse fruit in m’n muesli was exotisch, maar ontzettend zuur, en de veelbelovende ‘Morning Glory’, bestaande uit zoete aardappel en banaan in kokosmelk had echt veel beter gekund. Maar de plek had een heel goede sfeer en de bediening laat je met rust als je even wilt blijven zitten.

Ook hebben ze bij Bali Buda een (te klein) aquarium met heel grappige vissen die zich tegen het glas aanzuigen. Het lijkt dan net alsof ze lachen. Ik vond dit zo’n komisch gezicht dat ik er een tekening van heb gemaakt en die aan de staff heb gegeven. Karma points ook weer verdiend.

Bali Buda heeft ook een kleine supermarkt. Hier vind je tegen schappelijke prijzen gezonde dingetjes, die je in de gewone supermarkt een beetje mist. Zo verkopen ze flessen vers kokoswater, zelfgemaakte amandel-, cashew- of rijstmelk en is er een bakkerij’tje. Zeker een bezoekje waard! Tip: voor 10 000 IDR (50 cent) kun je hier een kokosnoot kopen die ze voor je openmaken als je het lief vraagt. De goedkoopste kokosnoot die ik tot nu toe heb kunnen vinden!

Hoofdgerechten kosten tussen de 30 000 – 50 000 IDR (2 – 3,50)

Menukaart van Bali Buda

Signature dish: Nasi campur

7. 9 Warung

Dit was werkelijk m’n favoriete eetplek van mijn hele reis. 9 Warung is niet bepaald in het centrum gelegen maar zeer zeer zeer de moeite waard. De tent wordt gerund door de meest relaxte man ooit, die je naar je sterrenbeeld gaat vragen. Zoek even op welk Chinees sterrenbeeld je hebt, want dat wilt ‘ie ook weten. Ze hebben hier geen Wifi maar dat had je hier ook niet verwacht en heb je ook niet nodig. Het is echt een hippieplek met het lekkerste eten dat je ooit zult proeven in Ubud. Ik heb hier twee grote borden volgeschept, want het eten komt in buffetvorm. Je vindt hier gestoomde pompoen, de heerlijkste tempeh, water spinach en pompoensoep, en je kunt hier ook fruit en cake krijgen. De prijzen zijn ontzettend laag (3000 IDR (= 20 cent) voor 1 opscheplepel) voor wat je krijgt en ze vertrouwen erop dat je zelf eerlijk bijhoudt wat je hebt gehad. Het geld stop je aan het einde van je maaltijd in een potje. Toptent.

Je vindt 9 Warung in de scherpe bocht helemaal aan het einde van Jalan Raya Pengosekan(verlengde van Jalan Hanoman).

Bord vol vanaf 20 000 IDR.

Signature dish: Het buffet

8. Fussy Bird

Ook Fussy Bird ligt een beetje uit het centrum maar lag toevallig direct tegenover mijn guest house (Damai’s guest house: aanrader, want slechts een tientje per nacht en je hebt een koelkast op je kamer). Fussy Bird is een zusterrestaurant van Dayu’s warung, en veel van Dayu’s gerechten, taarten en koekjes vind je dan ook hier. De tempeh-pompoen lasagne schijnt geweldig te zijn bij beide eettentjes, maar die heb ik helaas niet kunnen proberen. Ik had bij Fussy Bird de ‘Pumpkin in Ocean’: oftewel pompoensoep. Erg lekker!

Hoofdgerechten kosten tussen de 30 000 – 45 000 IDR (2 – 3 euro)

Zoetigheid kost tussen de 10 000 – 25 000 IDR (0,50 – 1, 50 euro)

Menu Fussy Bird

Signature dish: Tempeh pumpkin lasagna

9. Black Beach

Black Beach was m’n favo werkplek. Het is een Italiaans restaurant maar net als in ieder restaurant of warung in Ubud bevat de kaart Indonesische gerechten. De pompoensoep was out of this world, en je kreeg er geroosterde olijfoliecroutons bij die de soep compleet maakten. Ik had wel gevraagd om de kaas weg te laten.

Het mooiste aan dit restaurant vond ik dat het een dakterras op de tweede verdieping had. Met uitstekende Wifi (zoals eigenlijk overal in Ubud) heb ik daar twee dagen gewerkt aan artikelen schrijven. In dit tentje zijn de prijzen laag maar de porties ook niet heel groot. Ik had hier een keer heel lekkere gado gado (zie lelijke foto hiernaast), waar de satésaus al door de groenten heen was gemixt. In deze mix zat ook in stukken gesneden lontong: plakrijst gestoomd in bananenblad, waardoor het een soort dikke rijstworst wordt. Ik dacht eerst dat het een soort aardappel was, maar het was dus lontong! Super lekker, zeker gecombineerd met de satésaus.

Je kunt bij Black Beach ook aparte groentengerechtjes bestellen voor minder dan 1 euro. Ideaal voor bij de wat kleinere gerechten van dit restaurant. Op de eerste verdieping is de keuken, waar ik een grote pizzaoven spotte. Als je dus op zoek bent naar goede pizza in Ubud zit je bij Black Beach goed.

Een laatste pluim voor Black Beach is dat ze op woensdag- en donderdagavond om 8 uur een Italiaanse of Franse film draaien waar je gratis naar kunt kijken terwijl je je maaltijd of drankje wegwerkt. Wees wel op tijd (19:15), want meer mensen zijn op de hoogte van deze gratis goodie.

Hoofdgerechten kosten tussen de 30 000 – 50 000 IDR (2 – 3,50)

Menu Black Beach

Signature dish: Pizza en pasta’s (vraag om de kaas weg te laten, want die is niet vegan)

10. Warung Ijo

Dit is een padang warung, wat inhoudt dat het eten in buffet-style heeft. Win! Want niets is leuker dan je eigen bord helemaal volgooien met exotische groentengerechten en op tien verschillende wijzen gemarineerde tempeh. Padang eten komt uit West Sumatra en er wordt in deze keuken veel kokos en chili gebruikt. Daarmee wordt Padang food ook meteen een stuk pittiger your ordinary Bali dish. Maar niet gevreesd: je kunt vragen welke gerechten pittig zijn en die skippen.

Bord vol vanaf 25 000 IDR.

Signature dish: Het buffet

11. Warung Puteri Minang Padang

Ook een buffet-style padang warung. Deze is wat bekender en groter dan Warung Ijo. Het eten is heerlijk, goedkoop, maar er wordt erg veel olie gebruikt, wat niet nodig had geweest. Als je hier heen gaat, neem dan sowieso het vierkante blok tempeh gemaakt met kokosmelk: het is werkelijk goddelijk. De stukjes in het plaatje zijn trouwens geen stukjes kip, maar jackfruit! Ze hebben deze vrucht bereid dat de structuur en smaak aan kip doet denken, maar dan minder taai. Er zijn nog veel meer padang warungs in Ubud: je herkent ze aan de schalen met gefrituurd eten die voor het raam zijn opgestapeld als een soort eetbaar kaartenhuis. Van de buitenkant ziet het er niet aantrekkelijk uit, maar laat je niet misleiden en stap over de drempel!

Bord vol vanaf 25 000 IDR.

Signature dish: Het buffet

12. Waroeng Bernadette

Ik besef me nu pas hoe een pinda-addict ik ben. Ik heb tijdens mijn reis geen pindakaas gegeten, dus ik denk dat ik onbewust satésaus als substituut heb geadopteerd. Bij Waroeng Bernadette hadden ze een gerecht dat ik wilde proberen maar nergens anders op de kaart heb zien staan: ketoprak. Oftewel, rauwe groenten met satésaus erdoorheen gehusseld. Echt een aanrader deze warung, want de porties zijn goed en de prijs belachelijk laag. De service is ook super: de meiden die de tent runnen zijn ontzettend aardig en vrolijk.

Hoofdgerechten van 20 000 – 40 000 (1,50 – 2,50 euro)

Menukaart van Waroeng Bernadette

Signature dish: Jackfruit rendang

13. Warung Biah Biah

Warung Biah Biah is als vele andere warungs: spotgoedkoop, goed, vegan-friendly en gezond. Maar wat Warung Biah Biah laat schitteren is dat je kleine gerechtjes apart kunt bestellen. Bijvoorbeeld tempeh- of tofusaté, geroerbakte groenten met verschillende kruiden en nog veel meer. Ook de juices en koude drankjes zijn hier erg goed geprijsd: 15 000 IDR in plaats van de gebruikelijke 25 000.

Menukaart van Warung Biah Biah

Hoofdgerechten van  20 000 – 30 000 (1,50 – 2 euro)

Signature dish: Bestel rijst en kies daarbij uit de kleine aparte gerechtjes ernaast

14. Garden Kafe

Garden Kafe is het restaurant van de Yoga Barn. Na je vinyasa flow yogales kun je dus zo doorrollen en genieten van een heerlijk ontbijt of lunch. Doen, want werkelijk, de menukaart van Garden Kafe is ontzettend uitgebreid en mindblowingly healthy. De kaart is een boekwerk met aparte bladzijde voor raw raw vegan, ayurvedische en macrobiotische gerechten die mijn creativiteit teboven gaan. Denk aan raw curry met onder andere jicamanoodles en kokoswater. Like whuut! Ook hebben ze ‘living granola’: een ontbijtje van gekiemde zaden en noten waar je cashewmelk bij krijgt om eroverheen te gieten.

Hoofdgerechten kosten tussen de 30 000 – 45 000 IDR (2 – 3 euro)

Menukaart van Garden Kafe

Signature dish: Meg’s Big Bowl

15. Melting Wok

Loop hier de dag of ochtend van tevoren even binnen om te reserveren, want als je ’s avonds zonder reservering binnen komt wandelen ga je zonder succes de tent weer uit. Dat Melting Wok zo populair is komt volgens mij door de enorme porties en lage prijzen. Ze serveren maar enkele curries (met of zonder kokosmelk, met of zonder noodles/rijst en twee specials of the day), die de bediening aan je tafel en met een groot krijtbord in de hand vrolijk komt uitleggen. Ik vermoed dat ze ’s nachts nachtmerries over het menu hebben want bij iedere tafel worden alle curries doorgenomen. Mijn tip: neem hier de curry op basis van kokosmelk. Is maar 2 000 IDR duurder maar maakt het zoveel lekkerder! Anders heb je een zeer zoute cap cay (goedgevulde groentesoep in een bouillon).

Krijtbord van Melting Wok

Hoofdgerechten van 35 000 – 65 000 (2 – 4,50 euro)

Signature dish: Curry met kokosmelk

Tentjes waar ik niet ben geweest maar wel nog heen wilde

16. Clear Café

Clear Café moet zeker op jouw to-go lijst staan. Staat niet bekend om zijn grote porties of lage prijzen, maar maakt dit onbetwist goed door één van de gezondste tentjes in Ubud te zijn. Alleen al een blik op de kaart maakt dat je je instantly healthy voelt (maar ook een beetje blut). De voormalige locatie van Clear Café in het centrum is recentelijk afgebrand, maar de nieuwe locatie schijnt zeker niet onder te doen voor de oude: Clear Café bevindt zich nu bij de rivier, waar je een prachtig uitzicht heb op al het groen in Ubud. En het interieur is jaloersmakend mooi.

Hoofdgerechten kosten tussen de 35 000 – 65 000 IDR (2,50 – 4,50 euro)

Menukaart van Clear Café

Signature dish: De smoothies

17. The Seeds of Life

Ik wilde heel graag bij Seeds of Life eten, maar ik heb het niet kunnen vinden, of eigenlijk ben ik er gewoon niet langs gelopen. Ik baal een beetje dat ik niet wat beter m’n best heb gedaan om het tentje te zoeken! Ze hebben namelijk een geweldige menukaart. Seeds of Life heeft naast de gewone kaart een weekmenu waarbij je op iedere dag van de week een ander landenthema hebt. Zo eet je bijvoorbeeld op maandag plantaardige Italiaanse lasagne met courgettepasta en nut cheese, en op vrijdag vegan sushi gemaakt van jicama ‘rijst’. Laat jij me weten hoe het was, als jij er ooit belandt?

Menukaart van Seeds of Life

Signature dish: Mexican lasagna

18. Down to Earth Cafe

De reden dat ik niet naar Down to Earth Cafe ben geweest is dezelfde als mijn no-show bij Seeds of Life: ik ben er niet letterlijk tegenaan gelopen. En net als bij laatsgenoemde baal ik ook dat ik niet bij Down to Earth heb gegeten, want ook deze menukaart zag er veelbelovend uit. Wél heb ik de gezonde supermarkt van Down to Earth gevonden, toen ik Jalan Goutama uitliep. Waar de weg een bocht naar links maakt vind je de winkel aan je rechterhand. Ze verkopen hier gezonde goodies, onder andere behoorlijk goedkope energy repen. Ik kocht de dadel-walnoot en sesam-pindakaas varianten, die beide echt super lekker waren en niet plakkerig.

Hoofdgerechten van 35 000 – 75 000 (2,50 – 5 euro)

Menukaart van Down to Earth Cafe 

Signature dish: Dragon bowl 

19. Sari Organik

Hier ben ik wel geweest, welgeteld 5 minuten, tot we erachter kwamen dat ze ’s avonds gingen sluiten. Zo jammer! We wilden hier avondeten maar dat ging dus niet door. Toen zijn we naar de buren gegaan, Cafe Pomegranate, maar daar moet je echt alleen heen voor een drankje en het uitzicht over de rijstvelden, niet voor het eten (duurt immens lang en is ontzettend overpriced). Bij Sari Organik moet je wel een keer voor het eten heen, maar ga dan voor lunch, wanneer ze nog open zijn.

Hoofdgerechten kosten tussen de 35 000 – 60 000 IDR (2,50 – 4 euro)

Menukaart van Sari Organik

Signature dish: Toch weer die nasi campur

20. Dewa Warung

Krap bij kas en hongerig? Dan ga je naar Dewa Warung. Zit praktisch naast Warung Biah Biah en is volgens mij de goedkoopste warung in hartje centrum Ubud. Je krijgt waar je voor betaalt: een goede portie eten, wat er wel een beetje neergekwakt uitziet. Goed genoeg voor de budgetbackpacker, minder geschikt voor een romantisch avondje dineren. Ook de vegan kan zich wat geïntimideerd voelen door alle vlees- en eirijke gerechten. Gelukkig kun je gemakkelijk vragen om een plantaardige variant.

Hoofdgerechten van 17 000 – 25 000 (1 – 2,50 euro)

Menukaart van Dewa Warung

Signature dish: Curry (vraag om tofu in plaats van kip)

Tentjes waar ik minder over te spreken was

21. Nalu Bowls

Ik had hoge verwachtingen van Nalu Bowls, maar ik vind het eerlijk gezegd de hype niet waard. Het concept is simpel maar elegant: je kunt bij Nalu Bowls uit 6 gerechten kiezen, allemaal smoothie bowls. De uitwerking (en de prijzen) vond ik alleen nogal jammer. De smoothiebowls worden geadverteerd als ‘gezond’, maar dat is het eigenlijk niet echt. Of in ieder geval niet de smoothiebowl die ik had.

Ik had de Macaronis bowl, met papaya en drakenvrucht. De naam had overigens niets met macaroni te maken – de smoothiebowls zijn allemaal genoemd naar een beroemde Hawaiiaanse golf. De omschrijvingen van de smoothiebowls zagen er veelbelovend uit, dus misschien had ik voor een andere smoothie moeten gaan. In mijn bowl ging sorbetijs, wat fruit, suikerwater, een flinke berg oversuikerde granola en een paar plakjes banaan. Het ijs was onnodig, net als het suikerwater en de suiker in de granola. Zonde, want de basis van een smoothiebowl is al gezond op zich: je blendt wat fruit, eventueel wat groente en suikervrije muesli of granola en klaar. 

Smoothiebowls van 50 000 – 80 000 (3,50 – 5,50 euro).

Menukaart van Nalu Bowls

Signature dish: Mavericks 

22. Soma

De bediening was erg vriendelijk, maar de porties waren, nou ja, diepteleurstellend. In dit 100% raw food restaurant had ik de kleine gado gado rolls besteld. Met een handjevol halfrauwe taugé gewikkeld in een halfrauw blad witte kool en een eetlepel (ik overdrijf niet, het was echt 1 eetlepel) satésaus was Soma niet bepaald het hoogtepunt van een culinaire reis. Maar wie weet heb jij meer geluk.

Hoofdgerechten van 35 000 – 60 000 (2,50 – 4 euro)

Menukaart van Soma

Signature dish: Tower of Power 

Vegan hotspots in… Chiang Mai!

Voor alle reislustige lezers: ik heb een enorm artikel voor je klaarstaan, met daarin maar liefst 40 vegan hotspots in Chiang Mai! Van de populairste restaurants tot de kleinste boeddhistische vegetarische eetplekjes. Ook als Chiang Mai niet op je route ligt is dit het kijken waard, al was het maar om de foto’s en food inspiratie die je ervan krijgt! Pompoencurry anyone? 😉

Dit vind je misschien ook leuk:

By Brenda

Ik ben Brenda, wetenschapper en illustrator met een passie voor dieren. Ik onderzoek hoe andere dieren de wereld ervaren, en hoe wij mensen hen zien en beoordelen.

Met mijn visuele kunst en schrijfsels (zoals deze blog!) hoop ik een sentientistische revolutie teweeg te brengen. Daarmee bedoel ik een wereld te bereiken waarin we dieren als gelijkwaardige personen beschouwen, en dat we hun belangen even serieus meewegen in onze besluitvorming als die van de mens.

Ik hou van apen, onderweg zijn 
en alles met pompoen.

23 April 2017

Instagram

You May Also Like…

0 Comments