0
Brenda de Groot
Header afbeelding van het artikel What's in my fridge? - Vegan Monkey
Life Persoonlijk

What’s in my Fridge

Meet my fridge.

In dit artikel geef ik je een rondleiding door mijn koelkast. Waarom?

Omdat het leuk is.

Ik beken. Ik heb een bovengemiddeld hoge interesse voor de inhoud van andermans keukenkastjes. Met als absolute hoogtepunt: de koelkast.

Ik geloof dat zich in de krochten van je koelkast een schat aan informatie over je persoonlijkheid bevindt. En dat ik met een blik op jouw forever winter-wonderland misschien wel het diepst van je wezen kan lezen. Een soort next-level palm reading.

Mijn speculatieve aanname is bijvoorbeeld dat de eigenaar van een koelkast met veel pakjes en blikjes iemand is die een druk bestaan heeft, en niet veel tijd heeft om zelf met spatel en garde het strijdtoneel der keuken te betreden. Een vrijwel lege koelkast met potjes waarin schimmelpluizen welig tieren hoort hoogstwaarschijnlijk bij een persoon die weinig thuis is, of absoluut niet geïnteresseerd is in hoe hij of zij zijn dagelijkse caloriebehoefte invult. En wanneer je zelfgemaakt bananenbrood en bakjes met ‘mealpreps’ hebt staan, dan vind ik dat we een keer een kop koffie moeten drinken.

Natuurlijk gun ik jou dezelfde lol als die ik aan ‘what’s in my fridge’-artikelen beleef. Aan jou dus dit keer de beurt om mij te “fridge-readen”.

Een warm welkom mijn koelkast.

whats-in-my-fridge

Dit is zo ongeveer zoals m’n koelkast er doorsnee uitziet. Ik heb deze keer wel wat meer bakjes voorgesneden of voorgemaakt eten dan normaal. Ik maak al m’n eten meestal gewoon ter plekke op het aanrecht en nooit echt ‘voor de volgende keer’. Zou ik wel moeten doen want dat scheelt een hoop tijd.

What's in my fridge: de koelkastdeur

In m’n deur staan knijpcitroentjes, waarvan ik eigenlijk altijd een beetje in m’n glas water doe. Dat potje rode prut is de inhoud van een half pak gazpacho dat ik van de AH kreeg. Helemaal vegan, helemaal leuk. Dat andere potje met die gele deksel bevat nog wat Fair Trade rode curry pasta: ontzettend lekker, en de curry van dit merk bevat geen rare toevoegingen.

Wat er nog meer in m’n deur staat:

Ik begin even met links. Naast dat ik de naam ‘Dikke ketjap’ oprecht heel grappig vind, is het ook nog eens ontzettend lekker. In Bali deden ze ook vaak dikke ketjap over gerechten zoals gado-gado. Het smaakt zoet en het doet me een beetje denken aan satésaus. Ik giet vaak wat over m’n curry of salade, als ik daar een pinda- of tahindressing overheen heb gedaan.

Naast de ketjap staat maple syrup, dat ik graag door m’n havermout doe, en dáárnaast ligt pure chocola. Wat mij betreft geldt voor chocola: hoe puurder, hoe beter. Het allerlekkerst vind ik de 99%-cacao chocola van Lindt!

Onderin staan pakken soja- en amandelmelk. De sojamelk doe ik altijd door m’n koffie. Met de amandelmelk maak ik havermout, smoothiebowls of drink ik zo uit een glas. De amandelmelk heb ik normaal gesproken ook ongezoet, maar ik lette dit keer niet echt op in de Albert Heijn en pakte de verkeerde.

Oh, de tomatensaus! Die is echt fan-tas-tisch. Ik gebruik ‘m altijd als basis voor een tomatensoep. Ik vind het de extra centjes waard om biologische tomatensaus te kopen: bij tomaten die bespoten zijn met bestrijdingsmiddelen dringt het gif in de tomaat zelf. Omdat biologische tomaten niet behandeld worden met pesticiden voorkom je dus dat je een wandelende chemokar wordt. 

Gezonde koelkast gevuld met groenten en fruit

Zoals je ziet zit m’n koelkast altijd aardig vol met groenten, en die groenten gaan ook ontzettend hard. Hier doe ik denk ik twee, maximaal drie dagen mee, en dan is alle groente die je ziet op. Ook de wortels, want ik ben een beetje verslaafd aan wortels met pindakaas. De spinazie gaat vaak met handen tegelijk door een smoothiebowl.

Je ziet ook edamame (sojaboontjes) en flesjes met kokoswater. “Doe maar luxe”, zul je denken, maar om eerlijk te zijn heb ik aan beiden geen stuiver uitgegeven. Ik heb vorig jaar met een actie van de AH to go meegedaan, waarbij ik een jaar lang gratis sojaboontjes heb gewonnen! (mocht je nieuwsgierig zijn: dit is de foto waarmee ik ze had gewonnen. En ja, dat is een geknutselde luiaard die sojaboontjes knuffelt. Vraag me niet hoe). Die sojaboontjes zijn nogal vaak op, en dan mag ik een vervangend product uitkiezen. Dat wordt dan eigenlijk altijd kokoswater, omdat ik dat normaal niet voor mezelf zou kopen.

In de bakjes zit watermeloen en papaya, beiden van de markt. Die papaya was echt de lekkerste papaya die ik ooit heb gegeten! Een tip voor alle Bredanaars: je moet het groentestalletje hebben dat op vrijdagochtend op de Grote Markt het dichtst bij de kerk staat. De mensen die je helpen zijn zo lief. Ik zou bijna een fanclub oprichten.

Nou, tot zover mijn gekoelde culinaire inboedel. Ik hoop dat je het een leuke tour vond, enne… ik ben nu natuurlijk hartstikke benieuwd welke conclusie jij hebt getrokken over míjn persoonlijkheid! 😉

En.. wat zijn jouw favoriete producten in je koelkast? Laat het me vooral weten in de comments, vind ik heel erg leuk! 😉

This post is also available in EN

You Might Also Like...

3 Comments

 • Reply
  Colin
  23 oktober 2017 at 18:14

  Heel grappig dat jij jezelf verdedigt voor de niet aangeschafte ongezoete amandelmelk. 😛
  Mijn favoriet in de koelkast: gember!! 🙂

 • Reply
  Kayleigh
  26 februari 2018 at 15:49

  Dit is ook mijn guilty pleasure, niks beters dan in iemands koelkast kijken haha! Ondanks dat ik ketjap verslaafd ben, nooit van ”dikke ketjap” gehoord. Snel even opgeschreven voor het volgende supermarkt bezoek 😀

  • Reply
   Brenda
   5 maart 2018 at 14:14

   Die dikke ketjap is geweldig voor bij iets met satésaus! Nu ben ik wel benieuwd naar jouw koelkast hoor. :p

  Leave a Reply

  error: Deze content is intellectueel eigendom en beschermd onder het auteursrecht. Kopiëren is niet toegestaan.