0
Brenda de Groot
Health & Food Vegan

Welke Groenten en Fruit je Beter Biologisch kunt Kopen

Op vrijdagochtend zingt de echo in mijn koelkast mij toe. Het moment waar ik op heb gewacht, want op vrijdag is er altijd een grote groentenmarkt op het plein in het centrum van de stad. Gewapend met een bundel lege tassen ga ik heen, en keer met wankelend onder het gewicht van alle gevulde tassen weer terug.

Ik ben blij, mijn portemonnee is blij, maar.. had ik niet beter biologische producten kunnen kopen in plaats van de leuke koopjes op de markt? Want hoe zit het met de bestrijdingsmiddelen op het fruit en de groenten die ik zojuist heb gekocht?

Biologische Groente en Fruit is Beter

Bambu gif op fruit en groenteBiologische producten zijn eigenlijk altijd de beste keuze: goed voor het milieu, de planeet, je gezondheid en het smaakt gewoon allemaal net wat lekkerder. Maar helaas, voor die extra zorg en aandacht zul je betalen ook. En dat is precies de reden dat de meeste supermarktgangers de biologische spulletjes lekker in het schap laten liggen. Ook vegans. Ook ik. Maar wat als je whole foods bedekt zijn met a whole lot of chemische bestrijdingsmiddelen? Wassen is vaak niet genoeg: de pesticiden zitten in de schil of zijn zelfs doorgedrongen tot onder de schil. Dilemma, want aan de ene kant wil je het liefst het beste voor je lichaam, maar aan de andere kant ook nog je huur of hypotheek kunnen betalen.

De Meest Vervuilde Groenten en Fruit

Voor wie nog niet klaar is voor een 100% biologische keuken helpt dit artikel om de schade te beperken. Hieronder zie je een ranglijst met groente- en fruitsoorten gesorteert op de mate van vervuiling door pesticiden. De nummer 1 bevat de meeste bestrijdingsmiddelen en kun je dus beter biologisch kopen; nummer 20 (fruit) en 24 (groente) bevat het minste gif.

Groente

1. Kropsla
2. Komkommer
3. Peultjes
4. Sperziebonen
5. Snijbonen
6. Bosui
7. Wortel
8. Aubergine
9. Paprika
10. Andijvie
11. Tomaat
12. Spinazie
13. Spitskool
14. Chinese Kool
15. Ijsbergsla
16. Ui
17. Courgette
18. Broccoli
19. Prei
20. Aardappelen
21. Avocado
22. Bloemkool
23. Asperges

Fruit

1. Papaja
2. Sinaasappel
3. Nectarine
4. Ananas
5. Pomelo
6. Mango
7. Peer
8. Mandarijn
9. Druiven
10. Grapefruit
11. Limoen
12. Citroen
13. Perzik
14. Aardbei
15. Meloen
16. Appel
17. Banaan
18. Pruim
19. Framboos
20. Kiwi

Onderzoek naar Gif op Groente en Fruit

De informatie is afkomstig van de website van Milieudefensie en FoodWatch, die grootschalig onderzoek hebben gedaan naar chemische bestrijdingsmiddelen op fruit en groente in Nederland. Zij concludeerden ook dat groente over het algemeen minder bestrijdingsmiddelen bevatten dan fruit. Ook bevatten producten uit het buitenland vaak meer gif dan producten van Nederlandse bodem. Dus een smoothie van geimporteerde papaya, nectarine, ananas en sinaasappelrasp kun je dus beter biologisch kopen, wil je niet het risico lopen dat je er een fluoriscerende teint aan overhoudt. Maar even serieus: in sommige gevallen was er zelfs sprake van wetsovertredingen wat betreft de veiligheidsnorm voor bestrijdingsmiddelen. En dat werd gewoon in Nederlandse winkels gemeten! Dat zet mij in ieder geval even aan het denken.

Conclusie

 • Kies bij de groente- en fruitsoorten hoog op de ranglijst liever voor de biologische variant
 • Koop groente en fruit uit Nederland: deze bevatten minder bestrijdinsmiddelen dan producten uit het buitenland
 • Koop vooral je fruit biologisch: op fruit zitten over het algemeen meer pesticiden dan op groente
 • Het allerbeste is natuurlijk om alles biologisch te kopen
 • Gebruik dus dit artikel als argument voor een salarisverhoging

You Might Also Like...

6 Comments

 • Reply
  Bram
  13 mei 2019 at 18:52

  Hey Brenda,

  De lijst van groente springt van 2 naar 5.

  Hoe is het verschil van spuiten in verschillende landen? Is deze lijst universeel of alleen wat in de Nederlandse supermarkten te koop is? Ik zocht namelijk eerst in het Engels naar een lijst met groente en fruit die het meest bespoten worden, maar misschien is dat alleen in de VS en niet hier. (Ik weet overigens dat veel groente en fruit van ver komt, vandaar “Nederlandse ‘supermarkten'”.)

  Groeten,

  Bram

  • Reply
   Bram
   13 mei 2019 at 18:58

   Ik had het artikel nog niet uitgelezen. Ik scan blijkbaar teveel. Het is inderdaad zoals je schrijft de situatie in Nederland.

   Ps. Ik zal overigens dit artikel gebruiken als referentie voor een salarisverhoging! 😛

   • Reply
    Brenda
    21 mei 2019 at 20:49

    Hahaha yes! 😉 Laat even weten of het is gelukt, ben heel benieuwd!

 • Reply
  Noah
  15 augustus 2019 at 08:24

  Biologisch voedsel wordt geproduceerd volgens bepaalde productienormen. Voor gewassen betekent dit dat ze zijn geteeld zonder het gebruik van conventionele pesticiden, kunstmest, menselijk afval of zuiveringsslib, en dat ze zijn verwerkt zonder ioniserende straling of voedseladditieven.

 • Reply
  Luc
  10 oktober 2019 at 21:19

  Het is meermaals bewezen dat biologisch niet vrij is van chemische bestrijdingsmiddelen.
  Het is ook bewezen dat biologische groenten en fruit niet veel beter af zijn dan gewone. Dat werd ook aangetoond op een aantal televisie uitzendingen.
  Dat was o.a. te zien op Keuringsdienst van waarde en Broodje gezond.
  Wat veelal de conclusie is in deze artikels en/of tv-uitzendingen, is dat bio vooral een (dure) marketingtruc is.

 • Reply
  luc
  10 oktober 2019 at 21:26

  Biologisch voedsel wordt geproduceerd volgens bepaalde productienormen. Voor groenten en fruit betekent nochtans dit dat ze NIET zijn geteeld zonder het gebruik van conventionele pesticiden,

 • Leave a Reply