0
Brenda de Groot
Ethics Vegan

Cognitieve Dissonantie en Veganisme

We willen het niet horen en we willen het al helemaal niet zien. Kuikens die vergast worden, eenzame kalfjes in donkere kisten, en varkens die nog leven terwijl ze worden verwerkt. We gruwelen van het leed in de vee-industrie, en toch blijven we vrolijk onze winkelwagentjes volladen met smeerkaas, kwark en kipfilet.

Hoe kan dat? Zijn we met z’n allen nou echt zo dom, dat we dit simpele geval van vraag-en-aanbod niet begrijpen? Want zolang we betalen voor vlees, vis, zuivel en eieren, blijft het dierenleed dat in deze industrieën omgaat bestaan. Dat is echt geen hogere wiskunde en snapt een kind zelfs nog.

Voor het ware antwoord nemen we een duik in de psychologie. Het feit dat de overgrote meerderheid van de Nederlanders nog steeds geen veganist is komt namelijk door cognitieve dissonantie – of eigenlijk de manier waarop we dit proberen op te lossen, maar daar kom ik later nog op terug. Voor wie nog nooit van cognitieve dissonantie heeft gehoord, bij dezen:

Cognitieve dissonantie

Het ongemakkelijke gevoel dat ontstaat wanneer je gedrag in strijd is met je normen en waarden, of wanneer je wordt geconfronteerd met feiten die niet overeenkomen met wat je gelooft.

Een goed voorbeeld van cognitieve dissonantie vind je bij de zoetekauw op dieet (“ik wil afvallen maar ik heb een groot stuk taart gegeten”), of degene die rookt (“ik weet dat roken ongezond is, maar toch blijf ik het doen”). Omdat hun gedrag en gedachten in strijd zijn met elkaar, zullen de zoetenkauw en roker zich schuldig voelen. En dat voelt niet fijn.

Cognitieve Dissonantie en Veganisme

Ook wie dierlijke producten eet en geconfronteerd wordt met informatie van hoe dieren in de vee-industrie lijden, zal cognitieve dissonantie ervaren. Het besef dat je eetgedrag in strijd is met de innerlijke overtuiging – dat je tegen dierenleed bent – bezorgt je een rotgevoel. Het hele proces in stukjes opgebroken ziet er zo uit:

 1. Overtuiging: Ik wil dieren geen pijn doen
 2. Gedrag: Ik eet dierlijke producten
 3. Informatie: Dierlijke producten veroorzaken dierenleed

Of, in het geval van het milieu:

 1. Overtuiging: Ik wil niet bijdragen aan klimaatverandering
 2. Gedrag: Ik eet dierlijke producten
 3. Informatie: Dierlijke producten veroorzaken klimaatverandering

(1) is in strijd met (2) dankzij (3). En dat levert de volgende cognitieve dissonantie op: “Door dierlijke producten te eten draag ik bij aan dierenleed en klimaatverandering, en dat wil ik niet”.

Veel mensen die dierlijke producten eten voelen zich wat ongemakkelijk rondom veganisten of het onderwerp veganisme, omdat het hen herinnert aan hun cognitieve dissonantie. Niet zelden schieten ze in de verdediging om hun cognitieve hachje te redden. En dat is waar het vaak zo verschrikkelijk de mist in gaat.

Cognitieve Dissonantie Reductie: Hear no evil, See no evil

Mensen doen er alles aan om het ongelukkige gevoel dat cognitieve dissonantie teweegbrengt weg te nemen. Dit heet ook wel cognitieve dissonantie reductie, en kunnen we voor elkaar krijgen door:

 1. Ons gedrag te veranderen
 2. Onze attitude te veranderen
 3. De dissonantie te vermijden of weg te redeneren

Om weer even het voorbeeld van daarnet erbij te halen: een roker kan stoppen met roken (1), eerlijk bekennen dat hij de ongezonde gevolgen ervoor over heeft (2), of het bewijs dat roken dodelijk is negeren of bagatelliseren (3).

Mijn oma werd 95 en rookte als een ketter.

Vaak is het argument onderuitschoffelen vele malen makkelijker dan je gedrag of attitude aanpassen. Het bewijs dat je prima oud kan worden op een pakje zware shag per dag (N=1, maar oké) lost de dissonantie op, en de roker kan weer vrolijk verderleven voor zolang het duurt.

Maar waar de roker vooral zichzelf ermee heeft, zijn de dieren de dupe van de irrationele dissonantiereductietechnieken van omnivoren. Maar liefst 80% van de Nederlanders kiest voor tactiek nummer 3 om zijn cognitieve ongemak weg te nemen. Hoe ik op dat getal ben gekomen? Kijk maar even mee.

1. Gedrag veranderen → De Veganist

Ik stop met het eten van dierlijke producten.

Dit is de beste en enige juiste oplossing, maar in de praktijk komt deze heldendaad helaas maar zelden voor. Met 120 000 personen is slechts 0,4% van de Nederlandse bevolking veganist. Sad face.

Eat no evil

2. Attitude veranderen → De Psychopaat

Dierenleed boeit me niet.

Wie dit oprecht meent diagnosticeer ik bij dezen met een antisociale persoonlijkheidsstoornis. In lekentaal komt dat erop neer dat je een psychopaat bent, samen met zo ongeveer 4% van de samenleving. Een antisociale persoonlijkheidsstoornis ontstaat door een afwijking in de hersenen, waardoor de persoon die eraan lijdt geen empathie voor andere mensen of dieren kan voelen. Als de documentaire Earthlings je nog steeds onbewogen laat, dan raad ik je aan om toch eens een psycholoog te bezoeken.

3. Dissonantie verwijderen → De Luie Mens

De meeste mensen die geen veganist zijn wel dat hun gedrag in strijd is met hun waarden, maar hebben het er gewoon niet voor over om hun broodje kaas op te geven, of zichzelf te informeren over hoe het anders kan. Dan moet je toch toegeven dat je op z’n minst een beetje lui bent, en zo niet, dan wel zelfzuchtig of dom. De meeste niet-veganisten die dit lezen zullen het niet heel leuk vinden om dit te lezen – ook dit levert weer cognitieve dissonantie op (“ik ben een goed mens” strookt niet met “ik ben lui/zelfzuchtig/dom”). En daarom gooit kaaslievend Nederland zijn beste smoesjes, tegenwerpingen en oogkleppen in de strijd om zijn comfortabele leventje voort te kunnen zetten. En wel zo:

Tactiek #1: Struisvogelpolitiek

De meeste mensen gaan de confrontatie met dierenleed actief uit de weg. Als de beelden voorbijkomen kijken ze de andere kant op, en de verhalen willen ze niet horen. De informatie die toch is binnengekomen wordt weggestopt in een donker hoekje van hun brein, of weggeredeneerd met tactiek #2: de excuusjes.

Tactiek #2: Goedpraterij

Tot deze categorie behoren alle ongegronde redenen waarom iemand met een schoon geweten dierlijke producten zou kunnen eten. Ze houden geen van allen stand. Enkele voorbeelden zijn: ‘Dieren zijn gewoon happy’ (lees dit ff), ‘Ik koop alleen biologisch’ (beter koop je het helemaal niet), ‘Ik eet alleen eieren van mijn geredde kippen’ (bekijk deze video, vanaf 4:30 min), ‘mensen zijn van nature omnivoren’ (van nature zijn we ook polygaam, en lees dit), ‘mensen mogen dieren eten omdat we superieur aan ze zijn’ (hell to the no), etc.

De discussie over dat mensen dieren mogen gebruiken omdat dat in één of ander groot boek staat ga ik overigens niet aan. Ik heb echt nul zin om aan volwassenen uit te gaan leggen dat Sinterklaas niet bestaat.

Tactiek #3: Veganisme bekritiseren

Wanneer de pro-omni argumenten van tactiek #2 allemaal onderuitgeschoffeld zijn, is het tijd voor tactiek #3: de tegenaanval. Hier vind je de argumenten over dat veganisme niet gezond (is het wel) of niet praktisch haalbaar zou zijn. Want als veganisme geen houdbare voedingsstijl is, kun je het eten van dierlijke producten afschrijven als ‘noodzakelijk kwaad’.

Zo is iedere veganist bekend met de vraag waar ze dan in godsnaam hun eiwitten vandaan halen (zucht) en de opmerking dat we dierlijke producten nodig hebben om te blijven leven of spieren op te bouwen. Het besef dat veganisten nog steeds op deze aardkloot rondhobbelen is bij sommigen waarschijnlijk nog niet helemaal geland, en over dat laatste onderwerp praten we verder zodra je Jurgen hebt verslagen met armpjedrukken. Voor nog meer argumenten tegen veganisme en hun weerlegging, lees dit, dit, ditdit en dit.

Conclusie

Als we de veganisten (0,4%), de personen gediagnosticeerd met een antisociale persoonlijkheidsstoornis (4%) en kinderen onder de 15 jaar (die ik buiten beschouwing heb gelaten omdat zij zich wellicht nog niet bewust zijn van de consequenties van hun gedrag: 16%) van 100% aftrekken, komen we uit op 79,6%. Wat betekent dat bijna 80% van de Nederlanders geen legitieme reden heeft om dierlijke producten te eten. En ik geloof dat we dit het beste kunnen oplossen door redelijk, begripvol en lief te zijn voor elkaar.

Aan de Veganisten:

Jullie zijn awesome. Jullie zijn de 0,4% die daad bij het woord voegt. Jullie gaven je favoriete eten en comfort op om je idealen na te leven. En alsof dat nog niet genoeg is moeten jullie ook nog eens alle kritiek van omnivoren incasseren en op pakweg ieder feestje uitleggen hoe de vork in de steel zit. Soms is dat vermoeiend, frustrerend en bloedirritant. Maar als ik je één ding mag meegeven, dan is het dit: wees begripvol. Besef dat ook jij ooit omnivoor bent geweest. Omnivoren zijn geen slechte mensen – slechts mensen.

De volgende keer dat je wordt geconfronteerd met oppositie, hoe onredelijk ook, bedenk dan dat je te maken hebt met iemand die worstelt met zijn cognitieve dissonantie. Blijf vooral geduldig en begripvol, en bedenk wat jou heeft geholpen om de stap naar veganisme te zetten. Als jij die kennis kan toepassen, dan zou je zomaar een nieuwe veganist kunnen recruteren.

Aan de Omnivoren:

Don’t kill the messenger – message the killer.

Wie dierlijke producten eet is verantwoordelijk voor het mishandelen en doden van onschuldige dieren. Iedere keer dat jij eieren koopt vergas je indirect een kuikentje, en iedere keer dat jij sushi bestelt rukt er iemand op jouw bestelling de darmen uit een levende vis.

Cognitieve dissonantie reductie is geen excuus voor het sponsoren van een genocide. Dus weg met die smoesjes, het uitstelgedrag en het ge-jamaar, maar do what you got to do! De veganisten staan met open armen en schalen vol vegan brownies op je te wachten.

Cold turkey mag, hoeft niet

Nu hoef je echt niet van de één op de andere dag veganist te worden. Ik heb het ook in stapjes gedaan. Iedere keer dat je vlees, vis, zuivel of eieren koopt, bedenk dan of je het zou kunnen vervangen door iets plantaardigs: sojamelk of -yoghurt in plaats van zuivel, hummus in plaats van kaas, en een plantaardige vleesvervanger in plaats van vlees of vis. En bezoek ook vooral deze website, en deze. Geloof me, er gaat een wereld voor je open.

Weet ook dat ik ieder stapje dat je in de goede richting zet keihard toejuich. En schroom niet om deze hieronder in een berichtje te delen, dan krijg je van mij persoonlijk een plantaardige veer in je … 🙂

Go (vegan) for it!

You Might Also Like...

46 Comments

 • Reply
  Ethelka
  12 juli 2017 at 20:05

  Wat een super goed stuk Brenda!

  • Reply
   Brenda
   12 juli 2017 at 22:26

   Dank je wel, Ethelka!

 • Reply
  Quirine
  12 juli 2017 at 20:09

  Wauw Brenda! *applaus* Wat een fijn artikel! Op een humoristische maar tóch dringende manier geschreven. Mag ik nu die veer? 😉

  • Reply
   Brenda
   12 juli 2017 at 22:26

   Haha dank je wel, Quirine! Bij dezen: *plop* 😉

 • Reply
  Astrid
  12 juli 2017 at 22:42

  Wauw, ik ben zo ontroerd door je welbespraaktheid, je ‘attitude’, het compromisloos zeggen waar het op staat, de spijker op z’n kop. Je bent nog jong zie ik op je foto, en dat stemt me vreugdevol. Als de jongere van de toekomst jou volgt en er zich een nieuwe standaard kan ontwikkelen, dan gaan we zeker een betere wereld tegemoet! Hartelijke groet van een 51-jarige, die onder leeftijdgenoten weinig beweging ziet waar het deze pijnlijke waarheden betreft. Veel succes, hou vol, veel liefs!

  • Reply
   Brenda
   12 juli 2017 at 22:53

   Wow Astrid, wat een ontzettend lief bericht! Dank je wel. Ik denk dat de generatie van nu wel een stuk bewuster is van hun effect op de planeet, en als ik de vegan trend zo zie, ook hun effect op het welzijn van dieren. Om je toch ook een beetje trots te laten zijn op je eigen generatie: mijn moeder is al overgestapt op sojayoghurt en sojamelk, en probeert al meer vleesvervangers uit. Toegegeven, er is wat meer weerstand en minder bevlogen idealisme, maar met begrip en oplossingen aandragen kun je geloof ik best wat bereiken! 🙂
   Liefs,
   Brenda

 • Reply
  Deborah
  13 juli 2017 at 10:34

  Duidelijke taal! Ik ben een bijna veganist maar ga er nu helemaal voor! 🙂

  • Reply
   Brenda
   13 juli 2017 at 13:44

   Yes, super Deborah! Ik word echt zo blij als ik dit lees. Bij dezen heb je die veer dik verdiend! *plop*

 • Reply
  Mariejon
  13 juli 2017 at 13:25

  Wat is dit helder uiteengezet, een top artikel ?!

  • Reply
   Brenda
   13 juli 2017 at 13:43

   Dank je wel, Mariejon! Wat een onwijs leuke naam trouwens. 🙂

 • Reply
  Bob Arends
  13 juli 2017 at 14:19

  Beste artikel wat ik in zeer lange tijd heb gelezen. Alle wetenswaardigheden staan erin of er wordt naar door gelinkt. Geen uitvluchten voor en door de omnivoor, die hier respectvol doch meedogenloos omver wordt geblazen. Geweldig gedaan. Dank je!

  • Reply
   Brenda
   13 juli 2017 at 22:13

   Dank je wel, Bob, wat een mooi compliment! ^^ Krijg ik zomaar een veer in m’n 🙂 . Die krijg je overigens ook terug, want met je eigen initiatief (Plant Aardig Onderwijs) ben je ook ontzettend belangrijk werk aan het doen. Top!

 • Reply
  Pauline
  13 juli 2017 at 15:07

  Geweldig! Altijd zo jammer dat degenen die het lezen waarschijnlijk wel al bewust zijn van dit hele verhaal. Ik krijg de niet-vegetariers of niet-veganisten helaas nooit zo ver om juist dit artikel te lezen 🙁

  • Reply
   Brenda
   13 juli 2017 at 22:10

   Jammer, want ik heb het juist ook voor hen geschreven! Maar die onwil om het te lezen is eigenlijk cognitieve dissonantie reductie in your face (tactiek #1: struisvogelpolitiek). Misschien moet je ze uitdagen en ze lafaards noemen als ze dit artikel niet lezen. Dat levert ook weer cognitieve dissonantie op omdat ze niet laf willen zijn, en zullen ze hopelijk het artikel lezen – als ze geen smoesjes gaan verzinnen om het niet te hoeven doen. 😉 Naja, je kunt het altijd proberen!

 • Reply
  Yvonne
  13 juli 2017 at 16:09

  Helder!

 • Reply
  Annie
  13 juli 2017 at 17:52

  Heel mooi verwoord Brenda!

  Heel verstandig inderdaad ook om altijd rustig en beleefd te blijven wanneer andere heftig aanvallen doordat ze zelf worstelen met hun cognitieve dissonantie. Zelf ervaar ik dat ook zo.

  Niet pushen of zelf gaan beledigen, dat heeft meestal een averechts effect.
  Alleen het goede voorbeeld geven en alleen antwoorden als ze vragen waarom je vegan eet of wat het precies inhoudt.
  Dat heeft gelukkig in mijn vriendenkring/familie al menigeen aan het denken gezet en sommige beginnen in ieder geval al minder vlees en bewuster te eten.

  Goed bezig!

  • Reply
   Brenda
   13 juli 2017 at 22:07

   Ik deel aan jou ook een pluim uit, Annie. Jij bent gewoon al vegans aan het recruteren, en dat allemaal door begripvol te blijven. Chapeau 🙂 Ik ben best een beetje trots!

 • Reply
  Janneke
  13 juli 2017 at 18:41

  Lekker bezig! Ik zie vooral dat de generatie van onze ouders en grootouders stelselmatig is gebrainwasht met de boodschap: dierlijke producten zijn normaal, noodzakelijk en natuurlijk. Allemaal bullshit maar het zit diep….oi oi oi. Ik kijk uit naar je volgende blog!

  • Reply
   Brenda
   13 juli 2017 at 22:05

   Dank je wel voor je berichtje! 😀 De brainwashing is real inderdaad, maar het lullige is dus dat we niet met het beschuldigende vingertje naar één persoon kunnen wijzen. Het is een enorm genuanceerd verhaal dat nu tot dit web van dierenleed heeft geleid. En het kan zo anders, zoveel beter!

 • Reply
  Desi
  13 juli 2017 at 18:58

  Wat lief dat je naar me linkt <3 Laten we van die 0,4% snel meer maken 😀

  • Reply
   Brenda
   13 juli 2017 at 22:03

   Dat klinkt als een heel goed plan! ^^

 • Reply
  Wendy
  14 juli 2017 at 09:13

  Wat een super artikel!
  Ik ben een tijdje geleden nog “aangevallen” geweest over het feit dat ik veganist wil zijn. Ik zeg “wil zijn” want er zijn een paar dingetjes die ik niet zomaar kan weglaten uit mijn leven (medicatie) en als het soms ECHT te veel moeite is om een plantaardig alternatief te halen, dan durf ik wel eens zondigen (bv. een croissant eten – wel NOOIT vlees gelukkig).
  Ik voel me er wel slecht bij -__-

  Alleszins, ik krijg stiekem echt zin om jouw artikel te delen op mijn facebook! Maar ik durf niet goed. Ik ga eerder voor de “laat me in alle rust mijn plantjes opeten”-veganist dan de “denk meer na over wat je doet!”-veganist :p

  • Reply
   Brenda
   14 juli 2017 at 14:32

   Hoi Wendy! Dank je wel voor je bericht, en bij dezen een veer, want zelfs als croissantjesverslaafde draag je bij aan minder dierenleed. 🙂 Doe het lekker op je eigen tempo: iedere keer dat je niet voor een dierlijk product kiest maar voor een plantaardig alternatief is al top!
   Ik weet niet hoe alle andere delers het hebben ervaren (68 mensen gingen u voor – mocht je het hebben gedeeld dan bij dezen heel erg bedankt!), maar mocht er nou een omnivoor zijn die in de verdediging schiet, stuur ze dan maar naar mij toe, of reageer gewoon eenvoudigweg ‘Don’t kill the messenger’ 😉
   Niets hoeft natuurlijk, maar hoe meer mensen het lezen, hoe meer dieren we redden!
   Liefs,

 • Reply
  Marjet
  14 juli 2017 at 10:05

  Er zijn dus meer psychopaten dan veganisten op de wereld. Best wel schokkend.

  • Reply
   Brenda
   14 juli 2017 at 14:16

   Ja erg he! In ieder geval wel in Nederland – misschien doen ze het ergens anders in de wereld beter 😉

  • Reply
   @TofuTed
   16 juli 2017 at 16:53

   Ja maar die indruk had ik al helaas
   Maar er is dus ook een groot potentieel!

 • Reply
  Linda - Zaailingen
  14 juli 2017 at 10:50

  Wat een goed stuk! Heel duidelijk, direct en nog grappig ook 🙂

 • Reply
  Ed Heesbeen
  17 juli 2017 at 06:49

  Goed en duidelijk geschreven Brenda, Chapeau !!!

 • Reply
  Sanne
  11 augustus 2017 at 02:26

  Wat een mega mega mega fijn artikel!

  • Reply
   Brenda
   11 augustus 2017 at 10:13

   Wat een mega mega lieve reactie ^^ Dank je wel!

 • Reply
  Marjolein
  12 augustus 2017 at 10:17

  Dit is denk ik het meest informatieve en best onderbouwde artikel dat ik ooit over veganisme gelezen heb. Dank je!

  • Reply
   Brenda
   12 augustus 2017 at 10:25

   Wauw Marjolein, dank je wel voor je grote compliment! En van mijn kant heel graag gedaan natuurlijk!

 • Reply
  Mh
  28 augustus 2017 at 16:41

  Wauw. Jij hebt gewoon in 1 artikel al mijn vragen beantwoord die uiteindelijk allemaal hier op neer komen: waar komt die felheid tegenover veganisten toch vandaan? Super helder verwoord.

  Ik bewonder je activisme en de manier waarop je dat doet en ik geloof dat je, zonder dat je dat altijd zelf weet, een hoop mensen tot denken aanzet. Ik hoop dat je je bevlogenheid en overtuigingskracht door de jaren heen vast zult weten te houden en dat je, samen met al die andere veganisten, die 0,4 minstens ziet veranderen in een 4,0 😉

  Mijn steun heb je!

  • Reply
   Brenda
   28 augustus 2017 at 21:35

   Wow, Marlies, dank je wel voor je ontzettend lieve bericht! Dit maakt echt m’n dag! 😀 Ik ben zo blij dat dit artikel zo geholpen heeft, en hopelijk nog veel meer mensen aan het denken zet, inderdaad! Ik ben ervan overtuigd dat veganisme de komende paar jaar echt ‘booming’ gaat worden. We kunnen er gewoon niet meer onderuit, de waarheid onder ogen te zien. 🙂 En hoe meer mensen hieraan meewerken, hoe beter! 😀
   Liefs,

 • Reply
  Karin
  29 september 2017 at 20:02

  Dag Brenda,

  Wat een geweldig goed geschreven artikel! Ik ben blij dat ik hier op ben gestuit, want het geeft mij weer een boost in mijn missie om het dierenleed op deze planeet te stoppen (voor zover mogelijk 😯).

  Groet Karin

  • Reply
   Brenda
   30 september 2017 at 12:22

   Wat mooi, Karin! 😀 Ik ben heel blij dat ik heb kunnen helpen! Dat geeft míj op zijn beurt weer een boost om veel meer van dit soort artikelen te schrijven. Dank je wel! Liefs,

 • Reply
  julianne
  7 oktober 2018 at 20:20

  AIIIIIIII LOVE IT! Blijft heerlijk om over zulke onderwerpen te lezen geschreven door gelijkgestemden. Wat een vloedgolf aan emoties gaat er dan altijd door me heen <3 Verdriet, vermaak, woede, hoop, onmacht, kracht, geloof, blijdschap. Dank! 😉

  • Reply
   Brenda
   13 oktober 2018 at 13:15

   Ah wat fijn! Ik hoop natuurlijk dat vooral de vloedgolven van hoop, kracht, geloof en blijdschap overheersen!

 • Reply
  Joffrey
  19 januari 2019 at 12:26

  Bijzonder goed artikel! Ga ik zeker gebruiken bij mijn outreach! BEDANKT!

  • Reply
   Brenda
   19 januari 2019 at 21:08

   Graag gedaan! Ik ben blij wat bij te dragen aan iedere vorm van outreach! ^^

 • Reply
  Katrien
  25 maart 2019 at 17:20

  Het spijt me dat ik uw illusie moet doorprikken. Ook al eet je geen vlees honderden zoniet duizenden dieren groot of klein worden op een gruwelijke manier omgebracht door grote landbouwmachines. Het is niet nodig om kleinschalige bedrijven die dieren produceren aan te vallen. Lees bvb.” The vegetarian myth”. En vooral geloof niet alles wat over het milieu op het journaal komt. Sorry maar ik probeer voor wat balans te vormen in dit eenzijdige betoog.

  • Reply
   Brenda
   26 maart 2019 at 16:40

   Ah, fijn. Waar zal ik beginnen. Misschien bij de laatste zin. “Balans vormen” in dit “eenzijdige betoog” is een beetje hetzelfde als Martin Luther King vragen om ook aan de kant van de slavendrijvers te denken. Het gebruiken van dieren als productiemachines is moreel verkeerd, zoals dat ook met mensen het geval zou zijn. Dieren zijn levende wezens met gevoel, en we hebben geen dierlijke producten nodig om gezond te zijn of lekker te eten – laat staan om te overleven. Dat we nog steeds massaal dieren blijven opsluiten, uitbuiten, slachten en mishandelen (of dat nu in grootschalige of kleinschalige bedrijven gebeurt) voor ons eigen genot komt voort uit cognitieve dissonantie reductie. Uw opmerking over kleinschalige bedrijven is een prachtig voorbeeld van tactiek #2, en uw opmerking over The Vegetarian Myth en het doden van dieren door landbouwmachines die van tactiek #3. Maar goed, wie alle mogelijke kanten van het verhaal wilt zien kan nog het beste naar het journaal kijken. Oh nee, dat was ook al niet waar. …Wat zei u ook alweer over eenzijdigheid?

 • Reply
  Marit
  16 mei 2019 at 19:15

  Hoi Brenda,

  Wat een geweldig stuk heb je geschreven! Ik ben zo vrij geweest dit te delen op mijn Facebook om toch te proberen meer mensen bewust te maken van het dierenleed dat wij als homo sapiens veroorzaken. Ik heb nooit gedacht dat ik zo vaak aan mensen zou moeten uitleggen waarom ik geen melkproducten gebruik…..#govegan!

  • Reply
   Brenda
   21 mei 2019 at 20:48

   Yes, top! Dank je wel voor het delen Marit! 😀

 • Reply
  Renee Spaans
  13 juli 2019 at 19:47

  Zou je om de boel actueel te houden het aantal vegans in Nl kunnen aanpassen naar 120.000? Want yes we groeien

  • Reply
   Brenda
   13 juli 2019 at 20:40

   Nou, omdat je het zo lief vraagt, Renee.

  Leave a Reply