0
Brenda de Groot
Recepten

Chocolade Bananenijs met Pindakaas Swirl

Dit is zonder twijfel het beste recept dat ik ooit heb gemaakt, want dit is gewoon het beste dat ik ooit heb geproefd. Chocolade bananenijs met zoete pindakaassaus is the new awesome. Arme Ben en Jerry zien spontaan hun verkoopcijfers dalen, want na dit ijs wil je nooit meer wat anders.

Damn you vegans!*
– Aldus Ben (van Jerry)

IJs, chocola en pindakaas – de meest goddelijke creaties op Aarde – blijken een combinatie te maken die rechtstreeks uit de Zevende Hemel is komen vallen. Het zoete van het chocoladeijs, een tikkeltje kaneel, met een swirl van pindakaas erdoorheen… Veeg me op.

*Dit artikel werd geschreven voordat Bennert en Jerryboy het grandioze idee kregen om vegan varianten te maken. En hoewel ze insanely lekker zijn (vooral die cookie dough met pindakaas!), zijn het nog steeds ongezonde caloriebommetjes. Dus dit ijs moet je nog steeds maken. Amen.

Simpel en Vegan

Laat de titel je niet afschrikken: dit recept is echt belachelijk simpel, en ook nog eens whole foods, plant-based. Dat betekent dat dit bananenijs enkel ongeraffineerde plantaardige ingrediënten bevat, en geen zooi als suiker, room of conserveringsmiddelen. Wat er dan wel in zit:

 • IJs: banaan+kaneel+cacao
 • Saus: dadels+pindakaas+water

Gezond ijs

Voeding op zich is niet ‘gezond’ of ‘ongezond’, maar je snapt wat ik bedoel. Zeker als je de voedingswaarde van vegan bananenijs met dat van standaard roomijs vergelijkt. Per 100 gram bevat roomijs 235 kcal en 15 gram vet; bananenijs slechts 95 kcal en 0,3 gram vet. En dan heb ik het nog niet eens over de vezels en vitaminen die met die banaan mee komen. Bring it on!

Zo Maak je Bananenijs

Eigenlijk heb je voor bananenijs maar één ingrediënt nodig: bananen. Het is echt doodsimpel: je snijdt twee rijpe bananen in stukjes, die gooi je in de vriezer, een paar uur later transporteer je ze van de vriezer naar je blender, blenden, klaar.

Belangrijk om te weten

Als je voor het eerst bananenijs maakt, moet je wel even wat weten over dat ‘blenden’-gedeelte. Het is niet zo dat je de blender aanzet en ondertussen de was kan gaan opvouwen. Je zult meerdere keren de blokken banaan tussen de messen moeten proppen voordat er een ijs-achtige substantie ontstaat. (Zet de blender dan wel uit – met een lepel in een draaiende blender roeren is zo ongeveer net zo veilig als spelen met vuurwerk.) Houd vol en geef niet op! Je zult worden beloond met heerlijk zacht bananenijs.

S.O.S. Smeltgevaar!

Wat je ook moet weten van bananenijs – of nicecream, zoals ze dat in Amurrrica noemen – is dat het heel. snel. smelt. Zodra je klaar bent met blenden bevind je je volledig onvrijwillig in missie Save Our Smeltijs. Alles valt of staat met een vlotte werkwijze. Als je echt traag bent of als je je #vegan #nicecream eerst op Instagram wilt gooien, eindig je geheid met een milkshake. De smaak is er niet minder om, maar voor de presentatie is een beetje body wel het leukst.

Anti-smelttip van Tante Truus: Zet de kom waar je het ijs in gaat serveren een half uur van tevoren in de vriezer. Dit scheelt echt enorm!


Ingrediënten

Voor het ijs

 • 2 à 3 rijpe bananen (bevroren)
 • 2 tl cacaopoeder
 • 1 tl kaneel
 • Plantaardige melk (±50 ml)

Voor de saus

 • 50 g medjooldadels
 • 20 g pindakaas
 • 75 ml water
 • Vanille-aroma (paar druppels)
 • Snuf grof zeezout

Toppings: Crunchy toppings zoals cacaonibs, nootjes of zelfgemaakte granola zijn echt aanraders. Ook leuk: een handje frambozen, plakjes kiwi of banaan.


Stap 1: Pindakaas Swirl Saus

 1. Mix alle sausingrediënten in een kleine blender of staafmixer tot een glad geheel.
 2. Zet apart.


Stap 2: Chocolade Bananenijs

 1. Doe de bevroren banaan, kaneel en plantaardige melk in de blender of keukenmachine en blend tot een gladde massa. Je zult een paar keer moeten stoppen met blenden om de brokken banaan tussen de messen te drukken. Blend niet te lang, want dan wordt het een milkshake in plaats van ijs.
 2. Als de mix glad is ga je in de vierde versnelling. Schep als eerst de helft van het ijs in je kom en zet aan de kant.
 3. Voeg de cacao aan de rest van het ijs toe en blend dit kort door elkaar.
 4. Schep het chocoladeijs bij het andere ijs en giet een deel van de saus eroverheen. Begin met 2 eetlepels. Je kunt er altijd later meer bij doen.
 5. Schep het witte bananenijs een beetje omhoog en roer kort door – dat staat zo leuk.
 6. Le finising touch: smijt de toppings erbij.

Nou waar wacht je nog op? Aanvallen! En wees je ervan bewust dat je van de verdere rest van je leven niets meer zult eten dat dit kan evenaren. ♥

In plaatjes ziet je hele avontuur er zo uit:

Tip: als je dit lekker vindt, dan zijn deze recepten ook zeker wat voor jou:

This post is also available in EN

You Might Also Like...

9 Comments

 • Reply
  Anne-Wil
  2 augustus 2017 at 17:56

  OMG. Dit klinkt echt super lekker. Bedankt voor het recept, ik ga dit snel eens maken! <3 Je hebt er een nieuwe volger bij! x

  • Reply
   Brenda
   3 augustus 2017 at 11:53

   Ah wat leuk! Welkom welkom. ^^ En yes, ga het zeker maken, want tot die tijd is je leven onvoltooid 😉

 • Reply
  Bart
  3 augustus 2017 at 07:44

  – Aldus Ben (van Jerry) -> waaaahaaaa :-p

  Ik ga deze zeker eens uitproberen, ziet er heel lekker uit!

  • Reply
   Brenda
   3 augustus 2017 at 11:52

   Haha Bart, ik dacht even dat je bedoelde dat jij Ben was :’) Maar zeker doen, het is oprecht het lekkerste dat ik ooit heb gegeten.

 • Reply
  Angelique
  4 augustus 2017 at 21:00

  Hoi, in je omschrijving staat (o.a.) dit: IJs, chocola en pindakaas – de meest goddelijke creaties op Aarde – blijken een combinatie te maken die rechtstreeks uit de Zevende Hemel is komen vallen. Het zoete van het chocoladeijs, de zoutige hint van de salted caramel saus, met een swirl van pindakaas erdoorheen… Veeg me op.

  Bij de ingredienten staat niet dat er salted caramel saus in moet. Als ik het toevoeg, dan door de saus neem ik aan?

  Groetjes, Angelique

  • Reply
   Brenda
   5 augustus 2017 at 10:07

   Hi Angelique,

   Nou, de saus heette eigenlijk salted caramel-pindakaassaus, maar die titel werd gewoon te lang :’) Vandaar! Dus je hoeft niets toe te voegen. Ik zal dit stukje even aanpassen.

 • Reply
  Rick
  15 januari 2018 at 23:02

  Dit ziet er heel lekker uit! Voor hoeveel personen is dit recept ongeveer?

  • Reply
   Brenda
   17 januari 2018 at 06:50

   Hi Rick! Als tussendoortje zou ik zeggen dat dit recept voor twee personen is, maar als je een actieve ochtend voor de boeg hebt kun je dit ook in je eentje als energierijk ontbijt eten. De ingrediënten halveren zou ik persoonlijk niet aanraden, omdat je blender dan moeite heeft met blenden – er moet een minimale hoeveelheid in om de mix te laten draaien. 😉 Eet smakelijK!

 • Reply
  Lisa
  16 mei 2018 at 15:02

  Ik ben verslaafd!.. Wat een heerlijk recept!

 • Leave a Reply