Raw Till 4: Update #1

Zoals beloofd in het vorige artikel over Raw Till 4, een update over mijn weekje rauw-eten-tot-4-uur-‘s-middags tryout. Ik moet zeggen dat het verrassend goed bevalt, al zijn er een paar gewoontes die ik cold turkey van af heb moeten kicken. Ik noem thee. En pindakaas.

Ik volg Raw Till 4 niet de hard core way. Wat ik daarmee bedoel is: ik drink geen 2-liter smoothies van 9 bananen en eet ook geen 2 kilo aan fruit als lunch. Dat vind ik gewoon zonde van al die andere beschikbare opties. Ik gooi wat meer groenten in m’n smoothie, houd het iets bescheidener wat betreft fruit en ook aan de slechts 10% vet per dag ga ik me niet houden. Wat er voornamelijk aan mijn eetpatroon is veranderd, is dat ik wat minder pindakaas eet en veel meer fruit.

Raw till 4 breakfast fruit peach bite

Ontbijt

’s Ochtends neem ik óf een grote smoothie (twee 500ml potten vol) óf een grote schaal fruit. De eerste en tweede dag had ik een smoothie met twee bevroren bananen, een peer, een hand blauwe bessen, een grote hand spinazie, een halve beker amandelmelk en kaneel.

Daarna was het tijd voor een tweede ontbijt, want ik heb ’s ochtenda altijd continu trek. Ik had een dag van tevoren een chiapudding gemaakt van chiazaadjes, kokosbloesemsuiker en amandelmelk, dus die stond al in de koelkast op me te wachten.

Op de markt heb ik watermeloen, papaya, mango, pruimen, aardbeien, heel veel tomaten, courgette, komkommer en paprika gekocht. Groenten en fruit is ‘staple food’ met Raw Till 4, maar dat was het voor mij eigenlijk altijd al. Ik wens iedere vrijdag dat mijn koelkast groter is. De derde Raw Till 4-dag had ik een grote mango, een halve bak aardbeien en twee pruimen als ontbijt. Ook kon ik het niet laten om een paar dadels in de amandelpasta te dopen. Het fruit verzadigt beter dan dat ik in eerste instantie zou verwachten en het bevalt eigenlijk prima.

Lunch

Lunch is ook goed te doen. Het bestaat voor mij uit een grote salade in een saladekom die naar ik vermoed voor een gemiddelde gezin van vier personen bedoeld is. #sorrynotsorry. Ik vul die met wat sla, courgetteslingers, geraspte wortel, tomaat, paprika en een dressing van tahini met ahornsiroop. Dat bleek de eerste keer een beetje karig, dus heb ik de dag erna een halve avocado erdoorheen geprakt. Beetje peper en zout erover en klaar. Super lekker!

Avondeten

Ja, wat zal ik zeggen: easy peasy. Koken, bakken, blancheren en flamberen, het mag allemaal na 16:00 uur. Al houdt Raw Till 4 zich wel aan de HCLF (high-carb-low-fat) regel, dus moest ik zuinig zijn met de kokosmelk door m’n curry en heb ik veel meer rijst toegevoegd.

Dat ging echt ontzettend goed! Het opgeblazen gevoel dat ik vaak heb na het avondeten is veel minder na zo’n HCLF maaltijd. Ik heb soms wel het idee dat ik toch wat mis door zo zuinig om te springen met vet, maar daar krijg je dus een wat comfortabeler gevoel voor terug.

Tussendoor

Bananenijs. Uitvinding van de eeuw.

Hoe het werkt: je vriest van tevoren een paar bananen in (zonder schil) en haalt er twee of drie uit de vriezer als je er ijs van wilt maken. Die snijd je dan in plakjes, gooi je in de blender, blenden en klaar. Ik voeg zelf een klein beetje amandelmelk toe, kaneel en soms een eetlepel cacaopoeder, zodat je chocoladeijs krijgt. Je moet het wel snel opeten want het smelt binnen no-time tot een milkshake. Wat overigens ook helemaal niet verkeerd is.

Nog zo’n topper is de smoothiebowl. Eigenlijk is het gewoon bananenijs met ander fruit en eventueel groenten erdoorheen. Aan je bananenijs voeg je bijvoorbeeld frambozen, blauwe bessen, een grote hand spinazie en een splash amandelmelk toe.

Yay 🙂

Ik moet het toegeven: veel fruit en weinig bewerkte zooi is een recept voor een platte buik. Ik heb veel minder last van een opgeblazen gevoel na een grote bak fruit in de ochtend, dan na mijn normale ontbijt, wat eigenlijk altijd variëert maar nooit uit enkel fruit bestaat.

Nay 🙁

Wat ik het meest mis: thee. Dat mag dus niet ’s ochtends, want het is niet rauw. Alles dat boven de 45 graden verhit is mag het label ‘rauw’ niet meer dragen, en m’n geliefde kopje emmer groene thee mag ik niet vóór 4 uur ’s middags maken.

Dat is even slikken.

Ook koffie met sojamelk is een no-go: koffiebonen zijn gebrand en dus verhit, en sojamelk is gemaakt van gekookte sojabonen. Ik pak normaal gesproken ’s ochtends of ’s middags vaak een schaaltje sojayoghurt met havermout. Maar na-ah, havermout mag óók al niet! De meeste havermoutvlokken zijn namelijk gestoomd.

Nu maak ik dus bananenijs als ik zin heb in ‘iets havermout-of-yoghurt-achtigs’, en eet ik die sojayoghurt met havermout ’s avonds. In de winter zal dit pas echt afzien zijn. Want eerlijk, er bestaat toch niets beters dan een warm havermoutontbijtje met een grote kop thee?

Uit Eten: 4-get it

Nog een minpuntje: buiten de deur eten en Raw Till 4 volgen is lastig. De meeste lunchrooms zijn nog niet ingesteld op rawfoodies en tenzij jij onwijs geniet van kale sla met tomaat (pauze – krekelgetsjirp).

Zelf eet ik niet zo vaak buiten de deur, maar mensen die dit wel doen kunnen het nog lastig krijgen om iets rauws en smakelijks te vinden. Tenzij je in Amsterdam woont, dan wordt het je wat makkerlijker gemaakt met al die hippe tentjes (I envy you Amsterdam people!).

In andere landen zijn ze al veel verder op dit gebied. In Bali stikte het bijvoorbeeld van de raw food restaurantjes. Zó creatief wat ze daar op de kaart hebben staan! Dat zou ik hier in Nederland ook wel willen, zelfs zonder Raw Till 4 te volgen.

In de volgende update lees je hoe Raw Till 4 na een week beviel, of ik het langer heb volgehouden, of dat ik een punthoofd van al die bananen heb gekregen.

By Brenda

Ik ben Brenda, wetenschapper en illustrator met een passie voor dieren. Ik onderzoek hoe andere dieren de wereld ervaren, en hoe wij mensen hen zien en beoordelen.

Met mijn visuele kunst en schrijfsels (zoals deze blog!) hoop ik een sentientistische revolutie teweeg te brengen. Daarmee bedoel ik een wereld te bereiken waarin we dieren als gelijkwaardige personen beschouwen, en dat we hun belangen even serieus meewegen in onze besluitvorming als die van de mens.

Ik hou van apen, onderweg zijn 
en alles met pompoen.

4 April 2017

Instagram

You May Also Like…

0 Comments