Eten als Fruitariër: mijn Ervaring en Eetdagboek

Hoe zou het zijn om een weeklang als fruitariër door het leven te gaan? Om niet alleen diervriendelijk, maar ook nog eens plantvriendelijk te eten? Samen met Cilla en Tom – a.k.a. Squatcilla en VeganAnimal – nam ik de proef op de som en at ik een week lang alleen datgeen wat schadeloos van een boom kan vallen.

Ik at twee dagen alles wat een fruitariër mag eten, twee dagen alleen maar rauw, en de laatste dag gingen we all the way, en hebben we letterlijk alleen maar fruit gegeten. Hoe dat was, dat lees je in dit artikel. Aan het eind vind je m’n complete fruitarische weekmenu met foto’s!

Maandag & Dinsdag

Ik begon deze week dus met eten als ‘ethisch botanisch fruitariër’ [1], waarbij ik me gewoon netjes aan de ‘regels’ van fruitarisme hield. Ik mocht fruit, vruchtgroenten, noten, zaden, granen en peulvruchten, en ik kon doen en laten met dit eten wat ik wilde. Koken, bakken, stomen, grillen – whatever. Ik kon dus gewoon havermoutontbijtjes blijven eten (zij het zonder kaneel), tempeh maken (mét sojasaus), en zelfs koffie drinken (want bonen)! De eerste twee dagen waren dan ook prima te doen en ik heb uitgebreid voor mezelf gekookt! De enige dingen waar ik erg naar verlangde waren pindakaas en thee.

Ach, dat zal wel overgaan.
– Dacht ik

Nou, mooi niet. Integendeel! Die pindakaas en thee hebben me de rest van de week achtervolgd. Woensdag beleefde ik m’n hoogste dieptepunt wat betreft het pindakaas-afkickverhaal, want woensdag at ik rauw. Oh boy.

Woensdag & Donderdag: Raw Fruitarian

Ik had van tevoren ontzettend veel zin in mijn rauw fruitariër-dagen. Ik had lekkere recepten bedacht, zoals gevulde paprika, rauwe spaghetti bolognese en raw fruitarian burgers, en keek reikhalzend uit naar de smoothie bowls die ’s ochtends op de planning stonden.

Ik moet ook zeggen dat het ontbijt iedere dag een feest was. Ik heb epic smoothie bowls gemaakt van bevroren banaan, perzik, courgette en lijnzaad (voor de omega-3), afgemaakt met kokosrasp, pitten en moerbeien. Met recht een gebakje te noemen!

Ingredients smoothie bowl
Acai bowl zonder acai | paarse smoothie bowl

Maar niet lang daarna begon het. De non-raw-fruitarian cravings. De rauwe maaltijden die ik maakte waren best prima, maar al snel kreeg ik weer trek, en dan met name in dingen die niet op het menu stonden. Ik miste de hummus en de broccoli en de zoete aardappels, en ik had superveel zin in tempeh met satésaus. En pindakaas…

Oh die píndakaas, jongens! Holy. Ik leek wel een junk in rehab.

Hoi, ik ben Brenda, en ik ben pindalist.

Hoi Brenda.

Wat het er niet veel beter op maakte was dat het is slechts 1 cm aan keukenkastdeur is dat mij scheidt van de peanutty goodness. En ik mag er helemaal niks van. Nada! Ik moet het doen met witte amandelpasta. “Ja hallo,” sputtert mijn brein. “Dat is niet hetzelfde!” Waarop mijn bovenkamer vervolgens mokkend in de hoek mij gaat zitten pesten met random beelden van de vele toepassingen van pindakaas. Dank je wel brein, aan jou heb ik wat.

(R)awesome en (r)awful tegelijk

Voor wie ‘cold turkey’ rauw fruitariër wordt is het eten een hele uitdaging. Je hebt slechts een handjevol ingrediënten waarmee je kunt werken, en je creativiteit en volhardendheid worden behoorlijk op de proef gesteld! Ik geef dan ook een staande ovatie aan mijn fruitbuddies Cilla en Tom, want die aten deze hele week rauw. Begrijp me niet verkeerd, raw food kan hartstikke lekker zijn, maar alléén maar rauw eten is not my cup of non-existing tea.

Over die thee gesproken: ik moet zeggen dat ik door de complete afwezigheid van caffeïne een stuk minder gestresst was. Hiervoor tankte ik zo 2 liter groene thee weg op een dag, en dat tikt toch aan. Als vervanging van thee dronk ik heet water, wat eigenlijk best prima te doen is! Ik ga vaker groene thee vervangen door warm water, want dit beviel me best. 🙂

Raw till 4 breakfast fruit peach bite

Fruity Friday

De Dag der Dagen. Freaky Fruity Friday, waarop we de hele dag alleen maar fruit zouden eten. Geen avocado of andere vruchtgroenten, geen noten, zaden, granen of peulvruchten. Enkel fruit dat de pot schaft. Ik zag er de avond voor de fruit-only dag behoorlijk tegenop, maar toen ik ’s ochtends wakker werd had ik er toch weer enorm veel zin in. Fruitontbijtjes gaan er namelijk altijd wel in! 😉

De timing van de fruit-only day kon ook niet beter. Iedere vrijdag is er een grote fruitmarkt op slechts 2 minuten lopen van mijn huis. Gewapend met twee tassen ging ik heen, en keerde bepakt en bezakt terug met watermeloen, perziken, pruimen, frambozen, aardbeien en een cactusvijg – die ik nog nooit op had maar wat echt megalekker is. Wel liep ik de rest van de ochtend met splinters in m’n vingers, dus tip: gebruik een servetje om ze vast te houden.

Fruit eten als fruitarier

En toen ging het mis

Ik begon mijn dag met anderhalve kilo watermeloen. Best ontbijt, zou je zeggen. Maar na een uurtje had ik eigenlijk wel weer zin in nog wat meer fruit.

En daar ging het mis.

Ik heb de hele dag lopen snaaien en de structuur was ver te zoeken. Tegen de avond was ik licht misselijk en had ik enorm veel zin in wat hartigs. Het sporten ging als een trein, want ik had energie voor tien, maar het fruit kwam echt m’n neus uit. Een grote bak bananenijs als avondeten hield me maar voor een half uurtje zoet (haha), en ik verlangde ontzettend naar iets vets – iets dat m’n maag voor wat langer dan een half uur zou vullen.

Gelukkig was de redding nabij, want in de gloria: Cilla herinnerde me eraan dat de fruitariër-challenge om middernacht zou eindigen. En zo gebeurde het dat we om 12 uur ’s nachts proostten met seitanburgers en pindakaas.

Wel verzadigd, niet vol

Hoeveel fruit ik tijdens de fruit-only dag ook at, ik zat nooit echt lang vol. Best logisch, want fruit is makkelijk om te verteren. Maar het grappige is, dat ik wel verzadigd was. Ik had geen honger of trek, maar gewoon het feit dat je na een maaltijd niet het gevoel heb dat je een maaltijd hebt gegeten is vreemd. Maar niet geheel onbekend.

Ik weet nog dat toen ik als wannabe-veganist ná de VeganChallenge weer kwark at (dat was mijn craving in die tijd), dat dit echt ontzettend zwaar op de maag viel. Nu ik erover nadenk had ik met het eten van dierlijke producten vaak het tegenovergestelde gevoel van wat ik met de fruit-only dag heb ervaren. Ik kon heel lang oncomfortabel ‘vol’ zitten na het eten van dierlijke producten, maar me toch niet verzadigd voelen. Dat ik een behoefte bleef houden aan iets, en dan met name iets zoets. Dat brengt ons op de volgende vraag:

De suikervraag

Krijg je met al dat fruit niet teveel suiker binnen?

Dat ligt eraan, volgens mij. Allereerst denk ik dat we onterecht bang zijn gemaakt voor fruit, terwijl het juist de geraffineerde suikers zijn die ons ziek maken. Maar ik denk ook dat een gezond lichaam valt of staat met beweging. Ik had op de fruit-only dag namelijk heel veel energie, maar ik kon die niet echt kwijt, want ik was dit artikel aan het typen. Samen met miljoenen andere mensen spendeer ik een groot deel van mijn dagelijkse leven zittend op mijn kont. En we kunnen hoog of laag springen (of dus helemaal niet), maar de calorieën die je lichaam niet nodig heeft wordt opgeslagen als vet, of die nu uit een banaan of uit een bak sojayoghurt komen.

Balans

Ik denk dat een ‘whole foods’ veganistisch voedingspatroon met een gulle hoeveelheid fruit de beste balans oplevert: de suikers in het fruit laten je verzadigd voelen, en de vezels uit plantaardige producten zorgen voor een vol gevoel maar liggen niet zwaar op de maag zoals dierlijke producten dat doen.

Conclusie

Ik vond het een onwijs leuke ervaring, heb met name van de ontbijtjes genoten, en heb toch maar mooi een paar nieuwe recepten in de pocket! Die zal ik trouwens binnenkort even uitwerken zodat jullie ze ook kunnen maken. 🙂 Ook het feit dat ik twee rawesome lotgenoten had met wie ik mijn struggles kon delen hielp enorm! De eerste twee dagen als ‘ethisch botanisch fruitariër’ waren dan prima te doen, maar rauw fruitarisme, dat is toch niets voor mij. Sorry planten, maar ik houd het bij plantonaardig vegan food!

Mindset, volhouden, of beter van niet?

Ik dacht dat ik er een stuk gemakkelijker doorheen zou fietsen, dat het een kwestie van mindset zou zijn. Niet denken in termen van ‘wat mag ik allemaal niet’, maar ‘wat mag ik allemaal wel’, zoals je ook het beste naar een veganistisch eetpatroon kan kijken. Maar helaas, de realiteit was wat anders! Happy memories aan vegan curries, tempeh saté en sojayoghurt wis je niet zomaar even uit je brein. Ook hielp het niet echt dat er nog steeds verborgen schatten aan plantonvriendelijke producten in m’n keukenkastjes stonden. Het vereist stalen discipline om die te laten staan!

Net als dat je als beginnende veganist al minder behoefte krijgt aan dierlijke producten en deze zo langzaam af kunt bouwen, zo denk ik ook dat je als beginnende fruitariër al minder behoefte krijgt aan niet-fruitarisch eten. Al vraag ik plaats ik wel grote vraagtekens bij het ‘afbouwen’ gedeelte.

Zoals je in het eerste artikel over fruitarisme las, loop je zeker als rauw fruitariër een risico op een tekort aan essentiële voedingsstoffen. Tenzij je écht heel goed weet wat je doet en misschien af en toe wat niet-fruitarische producten eet om tekorten aan te vullen, lijkt fruitarisme me dan ook geen langetermijnplan. Meer daarover zie je in de vlog van VeganAnimal hieronder, waarin je kunt zien hoe mijn mede-fruities hun week hebben ervaren!

Mijn Fruitariër Eetdagboek

Dat was onze week so far! Nieuwsgierig naar wat ik heb gegeten deze week? Je leest het in deze fruitarische dagmenu’s!


Maandag
 • Ontbijt: Hele mango met sojayoghurt, havermout en zaden
 • Lunch: Pompoensoep met kokosmelk en rijstwafels met hummus (zonder knoflook) en avocado
 • Diner: Chili sin carne met rijst, bonen, tomaat, paprika, paprikapoeder en courgette
 • Tussendoor: Chocolade bananenbrood, mango smoothie met silken tofu, halve avocado.

Dinsdag
 • Ontbijt: Vegan dubbelvla: sojayoghurt geblend met 1 banaan, en de helft met cacaopoeder
 • Lunch: Buddha bowl met rijst, rauwe groenten, pompoen, hummus en tahindressing
 • Diner: Pompoensoep van gisteren, en rijst met amandelpasta-kokossaus
 • Tussendoor: Chocolade bananenbrood met amandelpasta, wilde perziken

Woensdag (raw)
 • Ontbijt: Smoothie bowl van banaan, blauwe bessen, peer, courgette en lijnzaad
 • Lunch: Courgettini met avocadosaus en tomatensaus, en een raw fruitarian burger
 • Diner: Raw crackers met tahin, avocado en witte amandelpasta + cherrytomaatjes
 • Tussendoor: Chiapudding, watermeloen, chocolade bananenijs met rauwe cacao

Donderdag (raw)
 • Ontbijt: Overnight oats met chiazaad, moerbeien en gojibessen + watermeloen
 • Lunch: Smoothie bowl van banaan, perzik, havermout, lijnzaad en pompoenpitmeel
 • Diner: Raw spaghetti bolognese met paprikabootjes.
 • Tussendoor: Amandelballetjes, banaan-avocado-chocolademousse

Vrijdag (fruit only)
 • Ontbijt: 1,5 kg watermeloen
 • Rest van de dag:
  Nog eens 500g watermeloen
  1 grote mango
  10 medjooldadels
  10 gedroogde vijgen
  Veel pruimen
  1 bak aardbeien
  2 bakjes frambozen
  3 perziken1 cactusvijg
  Handje moerbeien
 • Diner: Bananenijs met dadels

Meer meer!

Wil je meer lezen over fruitarisme? Dan vind je dit misschien ook interessant:

Nu volgen alle foto’s van deze week! Enjoy. 🙂

Raw fruitarian meal
Gezonde vegan buddha bowl

By Brenda

Ik ben Brenda, wetenschapper en illustrator met een passie voor dieren. Ik onderzoek hoe andere dieren de wereld ervaren, en hoe wij mensen hen zien en beoordelen.

Met mijn visuele kunst en schrijfsels (zoals deze blog!) hoop ik een sentientistische revolutie teweeg te brengen. Daarmee bedoel ik een wereld te bereiken waarin we dieren als gelijkwaardige personen beschouwen, en dat we hun belangen even serieus meewegen in onze besluitvorming als die van de mens.

Ik hou van apen, onderweg zijn 
en alles met pompoen.

26 August 2017

Instagram

You May Also Like…

0 Comments