Goedkoop Vegan Boodschappen Doen: 7 Budgethacks

Krap bij kas, arme student, einde van de maand, of gewoon omdat het kan. Geld besparen is een nationale sport waar Nederland massaal aan deelneemt.

Gezellig!
– Aldus team Nederland

Het economisch denken is ons met de plantaardige paplepel ingegoten. En of je het nu zuinigheid, krenterigheid of zelfs gierigheid wilt noemen, ik vind dat iedereen het recht heeft om op de kleintjes te letten. Zodat je iedere maand nog meer geld over kan maken naar Greenpeace of Stichting AAP natuurlijk.

Niet zelden stellen prijsbewuste niet-vegan landgenoten mij de vraag:

Is veganistisch leven niet duur?

Ha! Nee joh. Verre van. Net als bij iedere sport geldt hier: oefening baart kunst. Hoe langer je veganist bent, hoe handiger je wordt in het vinden van de beste deals. Als vegan veteraan en fervent budgetmanager (kuch) heb ik de hiaten in het geldverslindende supermarktsysteem ontdekt. En bij sport gaat het niet om het winnen, maar om het groepsgevoel. Daarom deel ik mijn 7 beste vegan budgethacks voor goedkope boodschappen met jou en al onze spaarzame mede-atleten.

Hack #1. Appies Persoonlijke Bonuskaart

Deze hack gaat je werkelijk waar een heleboel plezier opleveren: activeer je Bonuskaart van de Albert Heijn. Als je dit doet krijg je iedere week 5 extra Persoonlijke Bonusaanbiedingen gebaseerd op de producten die je vaak koopt. Dit klinkt misschien niet al te spannend, maar onderschat de kracht van Appies Persoonlijke Bonus niet!

Check bijvoorbeeld één van mijn Persoonlijke Bonusaanbiedingen van deze week. Als health-obsessed planteneter koop ik veel groenten, fruit, diepvriesfruit, sojaproducten en pindakaas. Daardoor ontvang ik bijna standaard wel een lucratieve aanbieding in één van die categorieën. Deze week krijg ik bijvoorbeeld 50% korting op Alpro soja. Dat is een pak idiootlekkere Mild & Creamy sojayoghurt voor maar 1,40 en sojamelk voor 71 cent. Hamsterèèèn.

Screenshotje:


Jajaja ik weet het, ik moet eigenlijk naar bed en m’n telefoon ook

Je Persoonlijke Bonusaanbiedingen gelden alleen voor jou, en niet voor bijvoorbeeld degene na jou aan de kassa. Die heeft weer heel andere producten met persoonlijke korting, zoals donuts, als ‘ie heel vaak donuts koopt. Of toiletpapier, als ‘ie.. naja, you get the point. Ga dus niet je bonuskaart uitlenen aan je omnivore vrienden of familie, want dan ontvang je volgende week korting op gehakt in plaats van op de Kipstuckjes van de Vegetarische Slager. En dat is eeuwig zonde.

Je Bonuskaart activeren is een paar minuutjes invulwerk waarbij je je privacy weer even vaarwel moet zwaaien, maar ach, Google en Facebook weten toch al alles van je, dus de AH kan daar ook nog wel bij. De nadelen zijn zo goed als zero; je profijt plus tien.

Iedere maandag staat er een nieuwe Persoonlijke Bonus voor je klaar op ah.nl/bonus of via de AH app. Je kunt deze trouwens vrijdag al bekijken voor de aankomende week, zodat je daar qua boodschappen rekening mee kunt houden.

Hack #2. Koopjeslopen

Hoewel de Albert Heijn zo ongeveer het monopolie heeft in supermarktland, zijn er nog andere supers die iedere week met verschillende koopjes smijten. Het uitspitten van de reclamefolders of -webpagina’s loont. En omdat ik de beroerdste niet ben, heb ik al het grootste werk al voor je gedaan. Tadaa:

Hier een lijstje met links naar de aanbiedingspagina’s van bekende supermarkten. #mypleasure

Hack #3. Budgetsupers

Toegegeven, op esthetisch gebied laat de winkels wat te wensen over, en met kassarijen tot aan de koeling kan je geduld er behoorlijk op de proef worden gesteld. Maar feit is: Aldi en Lidl zijn zacht voor je portemonnee. Stap er dus eens binnen en je zult rijkelijk (ha!) worden beloond. Rustige tijden zijn tussen 8 en 10, 14 en 16 uur en ’s avonds na zevenen.

Ik heb wat undercover research gedaan bij de Aldi, en heb de prijs van een paar van mijn favoriete vegan producten vergeleken met die van de Jumbo (vanwege z’n laagste-prijs-garantie*).

AldiJumbo
Hummus1,191,75
Vegetarische bitterballen2,693,09
Diepvriesfruit1,191,62
Kokosmelkijs1,99
Sojayoghurt1,351,63
Sojamelk0,890,99
Amandelmelk1,251,35
Vegen broodspread1,592,35
Quinoa1,992,60
Couscous salade1,492,79
“Superfoods” (cacao nibs, chia, hennepzaad, gojibessen, moerbeien)1,992,49

Zie je die vegetarische bitterballen? Nou, van datzelfde merk hebben ze nog veel meer producten, waarvan de kipreepjes, kroketten en het gehakt ook 100% plantaardig zijn (de spek- en roerbakreepjes niet). En al zijn de vegan kipstukjes van de Jumbo goedkoper (2,09 vs. 2,89), ik vind die van de Aldi echt een eervolle vermelding waard. Ze zijn super lekker en bevatten geen/nauwelijks troep: enkel water, soja-eiwit, zonnebloemolie, aroma en zout. Je vindt ze in de diepvries. Let op: de niet-diepgevroren vleesvervangers uit het koelschap van de Aldi bevatten kippenei-eiwit, en zijn dus niet vegan.

Foto van Wakker Dier

Ten slotte zijn Aldi en Lidl ook op het gebied van verse groenten en fruit meestal de goedkoopsten*. En dan heb ik het nog niet eens over de gangbare producten die sowieso al vegan zijn, zoals brood, crackers, broodbeleg, rijst, pasta, pure chocolade, chips, koekjes, noten, bonen en groentenconserven. Ook die koop je bij de Aldi en Lidl voor een spotprijs, al zijn deze producten als budgetmerk in de ‘normale’ supermarkten vaak net zo goedkoop te krijgen.

Maar, eerlijk is eerlijk: over smaak valt ook niet te twisten. Zo betaal ik zelf liever wat extra voor bepaalde producten, omdat ik die van de budgetsupers minder lekker vind en/of meer geraffineerde ingrediënten (oftewel zooi) bevatten.

* Aanbiedingen daargelaten: het kan heel goed zijn dat je bij de reguliere supermarkt goedkoper uit bent als een product daar in de aanbieding is!

Hack #4. Plunder de Markt

Cliché maar daardoor niet minder waar: op de markt scoor je de beste koopjes als het om groenten en fruit gaat. De prijzen variëren per seizoen en zelfs per week, maar ik koop bijna standaard voor 1 euro:

  • 1 kilo trostomaten
  • 1 bloemkool
  • 3 k(r)omkommers
  • 1 of 2 avocado’s
  • 1 kilo appels of peren
  • 1 doos aardbeien, frambozen of blauwe bessen
  • 6 paprika’s
  • 2 courgettes
  • 4 preien
  • 500 gram snijbonen
  • Armen vol ‘afdankertjes’

Vooral in de zomer is de markt ontzettend voordelig. Een hele watermeloen, 3 mango’s en een kilo wilde periziken kost me dan bij elkaar 3 euro. In de herfst koop ik voor dat bedrag dan weer een kilo zoete aardappels, 2 avocado’s en een hele pompoen.

Fruit eten als fruitarier

Hack #5: De Toko a.k.a. Vegan Wonderworld

Waar sommige mensen de drempel van de budgetsupers hoog vinden, daar vinden anderen de toko weer net een bridge too far. Maar werkelijk, lieve mensen, STAP BINNEN. Nee beter: maak er een uitje van. Want de toko is Vegan Wonderworld, en wat betreft vegan eiwitten de allervoordeligste keus.

De toko is mijn go-to place als het gaat om:

  • Tempeh
  • Tofu
  • Silken tofu
  • Seitan (in blik – wordt vaak ‘mock meat’ genoemd. Zie foto hieronder)
  • Edamame (uit de vriezer)
  • Sojasaus
  • Kruiden en specerijen
  • Nori- of rijstvellen

Maar zoals ik al verklapte is de toko niet alleen goed voor cheap-ass tofu. Ook doe je hier exotische culinaire inspiratie op. Keertje proberen:

  • Kimchi
  • Kastanjes
  • Grass jelly
  • Gedroogde paddestoelen (nee niet die, daarvoor moet je bij een andere toko zijn)
  • Zeewiersalade
  • Vegan bapao
  • Waterijs met groene thee- of duriansmaak

Hack #6: Shop 1 Uur voor Sluitingstijd

Mocht je dit artikel ’s avonds lezen, wanneer de markt allang is opgedoekt en de Aldi zijn deuren twee uur geleden al heeft gesloten: vrees niet. Er is hoop. Nog een héle hoop.

Want ongeveer een uur voor sluitingstijd gebeurt het. Dan gaan de zwaar onderbetaalde jongens- en meisjes-vakkenvullers de verse producten met een rol kortingsstickers te lijf. Jij staat ze in hun nek te ademen om de afgeprijsde producten te redden van hun naderende lot dat de kliko heet.

Nee maar serieus: wat mij betreft ben je een held als je de afgeprijsde producten koopt. Zo ga je namelijk voedselverspilling tegen. Want als de producten spoedig niet worden verkocht worden ze weggegooid, terwijl er vaak niets mis mee is. Of die salade nu de hele dag in jouw koelkast of in die van de supermarkt ligt te wachten tot je ‘m opeet, maakt voor de kwaliteit niet uit. Dus doe zowel de aarde als je portemonnee een plezier, en shop 1 uur voor sluitingstijd. Is trouwens ook nog eens lekker rustig.

Producten waar vaak een kortingssticker op wordt geplakt zijn:

  • Maaltijdsalades
  • Stoommaaltijden
  • Zakken voorgesneden groenten
  • Gekoelde plantaardige melk
  • Sojayoghurt
  • Vleesvervangers
  • Hummus

Oh – zet je schroom even opzij en snuffel ook eens door de aanbiedingsbak die ongeveer iedere supermarkt wel heeft. Vaak vind je hier producten die je normaal niet zou kopen of waarvan niet eens wist dat ze bestonden. Wat overigens vaak precies de reden is dat ze in die bak belanden: andere mensen kopen ze ook nooit.

Hack #7: Duik de Diepvries in

De diepvriesafdeling bevindt zich negen van de tien keer in een strategisch gekozen verdomhoekje ergens achterin de supermarkt. De reden hiervan is simpel: diepvriesproducten zijn spotgoedkoop, en daar vult Meneer Buurtsuper zijn zakken niet mee. Mocht je je dus afvragen why the vegan budgethack je er nooit komt, dan is dat je antwoord.

In de diepvries scoor je voordelig je alledaagse groenten en fruit. Deze zijn vaak al voorgesneden en kun je dus direct in de pan of blender gooien. Scheelt tijd, vuile vaat en bespaart je een keuken vol losse broccolibolletjes (oh the horror!). Als bevroren kers op de taart bevatten diepvriesgroenten en -fruit nagenoeg net zoveel vitaminen als de verse varianten. Das dus gezond, makkelijk én goedkoop. Hoe goedkoop? Zo goedkoop:

Dieprvriesgroenten (450 gram)

  • Boerenkool: 43 cent
  • Spinazie: 54 cent
  • Sperziebonen: 62 cent
  • Doperwten:  65 cent
  • Spruitjes: 69 cent
  • Broccoliroosjes: 84 cent
  • Rode kool met appel: 84 cent
  • Pompoenblokjes: 1,99
  • Gemengde wokgroenten (600 gram): 1,35

Diepvriesfruit (250 gram)

  • Ananas: 1,22
  • Cranberries: 1,26
  • Aardbeien: 1,27
  • Mango: 1,37
  • Kersen: 1,49
  • Blauwe bessen: 1,62
  • Avocado: 1,69
  • Fruitmix: 1,79
  • Frambozen: 1,83

Mijn advies: steek bij binnenkomst direct door naar de vriezers voordat je de rest van de winkel doorspit.


Ik heb hier het effect van supermarkten en voedingsmiddelen op je gezondheid en het milieu even buiten beschouwing gelaten. Biologische en ongeraffineerde voeding is natuurlijk altijd de beste keuze, maar soms niet de voordeligste. Maak zelf je keuze in hoeverre je hier rekening mee wilt houden. Kies je liever voor een wat duurder maar biologisch/ongeraffineerd product, dan juich ik dat alleen maar van harte toe!

By Brenda

Ik ben Brenda, wetenschapper en illustrator met een passie voor dieren. Ik onderzoek hoe andere dieren de wereld ervaren, en hoe wij mensen hen zien en beoordelen.

Met mijn visuele kunst en schrijfsels (zoals deze blog!) hoop ik een sentientistische revolutie teweeg te brengen. Daarmee bedoel ik een wereld te bereiken waarin we dieren als gelijkwaardige personen beschouwen, en dat we hun belangen even serieus meewegen in onze besluitvorming als die van de mens.

Ik hou van apen, onderweg zijn 
en alles met pompoen.

20 May 2017

Instagram

You May Also Like…

0 Comments